Грінспен вважає, що США стоять на грані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен вважає, що США стоять на грані

Казна та Політика
1518
Колишній голова ФРС США Алан Грінспен вважає, що економіка США стоїть на грані рецесії, оскільки зниження вартості будинків обмежує споживчі можливості громадян, про що він заявив 14 лютого під час свого виступу перед топ-менеджерами енергетичної галузі в рамках щорічної конференції Cambridge Energy Research Associates.
"Ми зовсім очевидно знаходимося на грані рецесії", - заявив Грінспен. Він знову підтвердив свою оцінку ймовірності настання рецесії на рівні 50% або більше того. Ще рік назад він одним з перших економістів виступив з попередженням, що ВВП США може почати скорочуватися на тлі зниження корпоративних прибутків і проблем на житловому ринку.
Втім, Грінспен поки не вважає, що рецесія вже настала, що відрізняє його оцінки від прогнозів Merrill Lynch (MER) і Goldman Sachs (GS), аналітики яких уже бачать ознаки рецесії, що настала. "Незважаючи на те, що темпи економічного зростання в США різко знизилися, ми поки не спостерігали тих ознак, які можна було б охарактеризувати як рецесія, - підкреслив він, - американський бізнес перебував у чудовому стані до моменту настання цих проблем, а інакше ми б говорили про глибину та тривалість. Поки ми ще не там".
На думку Грінспена, неприступність кредитів поки не стосується корпоративного середовища. При цьому падіння вартості житлової нерухомості є обмежуючим чинником для споживачів, оскільки це скорочує можливості позики коштів під заставу нерухомості. "Ціни на будинки продовжать падати, - відзначив він. - Оскільки при лусканні бульбашки ви опускаєтеся до фундаментальної основи".
Під час відповідей на питання Грінспена запитали щодо ймовірності настання стагфляції, тобто стану скорочення або повільного зростання ВВП і високих темпів інфляції. "Стагфляція це занадто сильний термін для опису того стану на грані, у якому ми зараз перебуваємо, - відповів Грінспен. - Я вірю, що в нас є досить можливостей для того, щоб запропонувати таку політику, що дозволить цього уникнути".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас