Ніна Карпачова вимагає закриття ізолятора СБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніна Карпачова вимагає закриття ізолятора СБУ

Кримінал
176
Учора уповноважений Верховної ради з прав людини Ніна Карпачева заявила про необхідність ліквідувати "таємні в'язниці", що знаходяться на території України.
У СБУ стверджують, що таких в'язниць у країні нема, а функціонування ізолятора СБУ, що омбудсмен вважає "таємною в'язницею" і де на сьогоднішній день утримуються тільки двоє підсудних у справі Гонгадзе, цілком законно. За інформацією, відповідно до внутрішньої документації відомства, ізолятор використовується як допоміжне приміщення СІЗО №13.
Відкритий лист омбудсмена Ніни Карпачової, у якому вона заявляє про необхідність "ліквідувати таємні в'язниці", було оприлюднено вчора. Цим терміном уповноважений з прав людини охарактеризувала "юридично неіснуючий" ізолятор СБУ, куди в перші години після арешту був поміщений колишній міністр транспорту Микола Рудьковський.
У Службі безпеки стверджують, що існування такого ізолятора відповідає не тільки українським, але і європейським правовим нормам. Втім, у відомстві уникають слова "ізолятор", оскільки ще в березні 2003 року у зв'язку із внесенням змін у законодавство всі слідчі ізолятори СБУ були ліквідовані указом президента. Тепер цю структуру в СБУ називають "спеціальним місцем для тимчасового затримання осіб".
Глава парламентського комітету із правових питань Сергій Міщенко (БЮТ), що, будучи заступником прокурора Києва, відповідав за нагляд над місцями тимчасового утримування затриманих, упевнений, що секретних ізоляторів і в'язниць в Україні немає. "Секретних установ в Україні не існує і бути не може - таку відповідальність на себе ніхто не візьме", - упевнений депутат.
"Служба безпеки вправі мати спеціально відведені місця для тимчасового утримування осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів", - говориться в офіційному повідомленні СБУ. Єдиним таким місцем є структурний підрозділ відділу досудового слідства СБУ в Києві. "На даний момент у зазначеному спеціально відведеному місці тимчасового утримування, відповідно до процесуальних рішень Генеральної прокуратури та Апеляційного суду Києва, утримуються тільки двоє осіб, а саме - обвинувачувані в справі про вбивство Георгія Гонгадзе", - повідомили в прес-службі відомства.
Разом з тим відразу кілька обізнаних джерел висловили припущення, що функціонування так званого "ізолятора СБУ" регламентується внутрішніми документами Служби безпеки, що мають гриф таємності. "Найімовірніше, між СБУ і СІЗО №13 (Лук’янівським) підписаний договір про використання цього ізолятора як допоміжного приміщення СІЗО №13", - припустив співрозмовник.
Примітно, що питання утримування в ізоляторі СБУ вже обговорювався на засіданні парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на якому був присутній і генпрокурор Олександр Медведько.
Не секрет, що певний час там перебували підсудні в справі Гонгадзе, але якби ми їх там не тримали, ви б мене зараз обвинувачували в тому, що я все зробив для того, щоб ці люди загинули, - заявив Медведько.
Відзначимо, що ті, кому вдалося побувати на території відділу досудового слідства СБУ, стверджують, що умови в цьому ізоляторі набагато кращі, ніж у СІЗО "13. Адвокат одного з підсудних у справі Гонгадзе, Миколи Протасова, Віктор Чевгуз розповів, що умовами утримання в "спеціально відведеному місці", як називають ізолятор у СБУ, його підзахисний цілком задоволений. "Прекрасне ставлення до затриманих, немає цих камер по 30-40 чоловік, медичне обслуговування краще - лікарі з військового госпіталю щодня приходять, та й годують краще, ніж на Лук'янівці - їду возять мало не з їдальні військового госпіталю! - розповів Чевгуз. - Я як адвокат тільки за".
"Привілегійованими" називає умови утримання в ізоляторі СБУ і Міщенко. "Там умови готелю, якщо не чотири-п’ятизіркового, то тризіркового точно! Килими лежать, телевізор дозволяється дивитися, їжа дуже пристойна - така ж, як у Верховній раді. Це, скажемо так, клініка закритого типу", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас