Аналітики: Вступ України до СОТ буде мати помірно позитивний вплив на економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Вступ України до СОТ буде мати помірно позитивний вплив на економіку

Казна та Політика
647
Для багатьох галузей української економіки вступ до СОТ буде мати помірковано позитивні наслідки, які будуть в основному реалізовані протягом п'яти-семи років.
Такий прогноз озвучила інвестиційна компанія Dragon Capital з посиланням на аналітика Віталія Ваврищука.
У промисловому секторі основні вигоди від членства України у СОТ одержать металурги. Передбачуване скасування квот на імпорт української сталі країнами ЄС дозволять українським металургам переорієнтувати частину постачання продукції з високою доданою вартістю на європейські ринки.
Основні ризики в промисловості пов'язані зі зниженням ставок на імпорт легкових автомобілів з 25% до 10%. Однак, можливі ризики для автомобілебудування повною мірою будуть компенсовані високим зростанням внутрішнього попиту та збільшенням обсягів ринку. Крім того, висока плата за першу реєстрацію обмежить імпорт автомобілів старших восьми років.
Також потрібно відзначити, що інвестиції, вкладені в автомобілебудування за останні три роки, дали підприємствам можливість підготуватися до більш високої конкуренції на внутрішньому ринку. У зону ризику також попадають вітчизняні виробники холодильників, зокрема компанія НОРД, у зв'язку зі зменшенням імпортних мит на холодильники з 5-50% до 5-10%.
У секторі сільського господарства основні вигоди від вступу України у СОТ одержать виробники зернових і олійних культур. Україна зобов'язалася скасувати кількісні обмеження на експорт зернових, зменшити ставку експортних тарифів на насіння соняшника з 17% до 10% протягом шести років і скасувати експортні індикативні ціни. Це дасть можливість сільськогосподарським виробникам одержувати більш високу ціну за свою продукцію на світових ринках.
У той же час, зменшення експортних бар'єрів трохи підвищить вартість сировини для олієекстракційних заводів, що в перспективі стане додатковим стимулом до вертикальної інтеграції в секторі олієпереробки через оренду екстракційними компаніями земель. Імпорт в Україну очеретяного цукру-сирцю на рівні 12-13% внутрішнього споживання посприяє незначному зниженню внутрішніх цін і стане стимулом до подальшої консолідації в секторі. Великі виробники цукру одержать додаткові вигоди від переробки дешевого імпортного цукру-сирцю і його реалізації на внутрішньому ринку.
У секторі послуг основні зміни торговельного режиму торкнуться банківської і страхової галузей. Україна зобов'язалася дозволити відкриття філій іноземних банків з моменту вступу до СОТ і філій іноземних страхових компаній по закінченні п'ятирічного перехідного періоду. При цьому частка іноземного капіталу в банківському секторі України вже протягом 2008 р. досягне 50%.
Тому, вступ України до СОТ незначно позначиться на банківському секторі. Філії фінансових інститутів в Україні поліпшать якість конкурентного середовища у фінансовому секторі, однак навряд чи зможуть потіснити на внутрішньому ринку великих вітчизняних гравців. У цілому лібералізація сектора посприяє його подальшій консолідації та поліпшенню якості послуг. Однак зниження вартості фінансових послуг, зокрема ставок по банківських кредитах - питання середньострокової перспективи не менше трьох-п'яти років.
Крім того, у звіті підкреслюється, що зниження торговельних бар'єрів після вступу України до СОТ посприяє здешевленню сировини та розширенню ринків збуту для вітчизняних товаровиробників, що забезпечить додатковий приріст обсягів вітчизняного виробництва на 1%.
Крім того, поліпшення інвестиційного клімату і конкурентного середовища активізують інвестиційну діяльність компаній (у т.ч. через залучення прямих іноземних інвестицій), що додатково збільшить обсяги виробництва на 2-3% у середньостроковій перспективі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас