ЄК планує посилити контроль кордонів ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК планує посилити контроль кордонів ЄС

Казна та Політика
96
Єврокомісія планує посилення контролю кордонів Євросоюзу. Про це повідомляє "Німецька хвиля".
Як повідомив у Брюсселі єврокомісар з питань юстиції Франко Фраттіні, мова йде про значне розширення з 2015 р. контролю відбитків пальців і сканування сітківки ока. Біометричні дані людей, які будуть в'їжджати із країн третього світу, будуть у випадку перетину кордону зберігатися в реєстрі в'їзду та виїзду.
Проходити такий контроль будуть зобов'язані громадяни країн третього світу. У той же час єврокомісар відмітив, що жителі країн Євросоюзу також можуть бути піддані цій перевірці.
Відзначимо, що 21 грудня 2007 р. до Шенгенської зони безвізового в'їзду приєдналися ще 9 країн-членів Європейського союзу (ЄС). Тепер крім 15 держав, що вже входять у зону, внутрішній безвізовий режим буде діяти в трьох прибалтійських країнах (Литві, Латвії, Естонії), країнах Східної Європи (Словаччини, Словенії, Угорщини, Чехії, Польщі), а також на Мальті.
Як повідомлялося, комісар ЄС з зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер заявила 6 грудня 2007 р., що країни-члени ЄС повинні приділяти більше увагу відкриттю ринків для своїх сусідів, що не входять у блок, і полегшувати жителям цих країн можливість одержання візи. Вона закликала активніше сприяти припиненню конфліктів, що тривають із часів "холодної" війни, і надавати більшу підтримку реформам у всіх сферах - від енергетики до соціальної політики.
Б.Ферреро-Вальднер вважає, що "ЄС необхідно сприяти економічній інтеграції та зробити ринок більш доступним". На її думку, 27 країн - членів ЄС не використали повною мірою надані їм можливості для полегшення в'їзду громадян країн-сусідів.
Вона також повідомила, що Єврокомісія працює над угодою, відповідно до якої жителі таких держав, як Молдавія та Марокко, зможуть легально емігрувати, у той же час це завдасть удару по нелегальній еміграції. Комісар із зовнішніх зв'язків вважає, що "у майбутньому в ЄС виникне необхідність у збільшенні кількості найманих робітників у зв'язку з нестачею кадрів на ринку праці".
Нагадаємо, 29 листопада ц.р. Рада міністрів Євросоюзу схвалила угоду Україна-ЄС про спрощення візового режиму. 18 червня ц.р. Україна та Єврокомісія підписали угоду про спрощення візового режиму і реадмісію. Документ про візовий режим передбачає спрощену процедуру надання віз деяким категоріям громадян України, вартість візи на рівні не більше 35 євро та фіксовані терміни видачі або відмови у візі. Угода про реадмісію встановлює чіткі критерії, коли і як повертати осіб, що незаконно проживають на території країн-членів ЄС і України, причому ці зобов'язання стосуються як громадян України і країн-членів ЄС, так і осіб без громадянства. 15 січня ц.р. ВР України прийняла закон України "Про ратифікацію Угоди між Україною і Європейською Співдружністю про реадмісію осіб" за основу та у цілому і закон "Про ратифікацію Угоди між Україною і Європейською Співдружністю про спрощення оформлення віз".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас