НУ-НС вимагає ліквідувати Тендерну палату якомога швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НУ-НС вимагає ліквідувати Тендерну палату якомога швидше

Казна та Політика
253
Фракція "Наша Україна - Народна Самооборона" наполягає на якнайшвидшій ліквідації Тендерної палати. Про це говориться в оприлюдненій прес-службою "НУ-НС" заяві фракції.
У документі, зокрема, відзначається, що фракція "НУ-НС" стурбована спробами зберегти корупційну систему державних закупівель, що загрожує суспільству. В "НУ-НС" вважають, що зміни, внесені в 2005-2007 роках у Закон "Про державні закупівлі", створили величезні проблеми для мільйонів українців.
"Під прикриттям необхідності громадського контролю - псевдо-громадська структура - Тендерна палата - створила тромб у системі державних закупівель і знищила реальну конкуренцію в цій системі", - говориться в документі.
На думку нунсівців, "через Тендерну палату легко проходять сумнівні схеми, але практично неможливо організувати чесні тендери. Наприклад, щоб відремонтувати дах районної лікарні, потрібно, щоб, мінімум, три підприємства погодилися заплатити по 12 тисяч гривень за право участі в тендері. У результаті, вартість робіт збільшується вдвічі. Без необхідних ліків залишилися пільговики-чорнобильці, тому що не вдається провести чесний тендер. Школи та дитсадки неможливо забезпечити дитячим харчуванням. Подібних прикладів - тисячі".
Як вважають автори документа, "у першу чергу страждають малі закупівлі, до яких немає інтересу у великого бізнесу, здатного платити величезні додаткові видатки та хабарі. Малі і середні підприємці втратили можливість брати участь у забезпеченні потреб місцевих громад у життєво необхідних послугах і товарах. Колапс у сфері малих держзакупівель вилився в погіршення якості медичного забезпечення, умов перебування в школах і дитсадках і інші проблеми, які зачіпають мільйони людей".
"Наша Україна - Народна самооборона" вважає, що вирішення цього питання повинне бути швидким і кардинальним. Саме тому парламентська фракція "НУ-НС" 12 лютого не дала жодного голосу за законопроект, "головною метою якого є ціною незначних змін зберегти існуючу корупційної та руйнівну для країни систему державних закупівель".
"НУ - НС" наполягає на якнайшвидшій ліквідації Тендерної палати. Для цього необхідно невідкладно скасувати всі зміни, внесені протягом 2005-2007 років у Закон України "Про державні закупівлі". "Тим самим ми припинимо узаконений рекет з боку Тендерної палати, а тендери та інформацію про них зробимо прозорими і доступними", - заявляють депутати.
"Ми вважаємо, що саме таку позицію повинні зайняти всі політичні сили, які вважають себе демократичним і виступають за наведення порядку в Україні. Ми також застерігаємо наших колег по коаліції із Блоку Юлії Тимошенко від наступних голосувань разом з регіоналами та комуністами за законопроекти, які завдають прямої шкоди всій країні. Переконані, що нашу позицію підтримають органи місцевого самоврядування, весь чесний бізнес і все суспільство, що продовжує страждати від наслідків діяльності Тендерної палати", - говориться в заяві "НУ-НС", підписаній головою фракції В'ячеславом Кириленком.
Нагадаємо, 12 лютого за прийняття в першому читанні змін у Закон про держзакупівлі проголосували 282 з 445 народних депутатів, зареєстрованих у залі. За проголосували 120 депутатів із фракції Партії регіонів, 135 - з БЮТ і 27 - із КПУ. Не голосували в повному складі фракції "Наша Україна - Народна самооборона" і Блоку Литвина.
Учора голова Секретаріату Президента України Віктор Балога заявив, що Президент ні за яких умов не підпише прийнятий у першому читанні Закон про держзакупівлі.. За його словами, Закон розвиває можливості для нових корупційних угод і ще більше згущає "тінь" у тендерах.
У свою чергу, коментуючи заяву Балоги, заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція Партії регіонів має свій зареєстрований законопроект, що також передбачає ліквідацію Тендерної палати як такої.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас