Королева газової колонки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королева газової колонки

Енергетика
1223
Всі учасники конфлікту постаралися отримати політичні вигоди з його вирішення, однак найбільше вигадала Юлія Тимошенко - її люди будуть контролювати поставки газу. Але від нових газових воєн ніхто не застрахований.
Черговий російсько-український енергетичний конфлікт майже вирішений. Візит президента України Віктора Ющенка в Москву і його переговори з Володимиром Путіним принесли довгоочікуваний результат. Традиційно практично в останні хвилини до закінчення терміну ультиматуму "Газпрому" (монополія погрожувала перекрити газові поставки в Україну о 18.00 у вівторок) сторони дійшли згоди.
Механізм боргу
Під час візиту українського міністра енергетики Юрія Бойка в Росію, що відбулись наприкінці минулого року, він і глава "Газпрому" Олексій Міллер установили так звану прикордонну ціну для України
Подробиці поки не повідомляються, однак, судячи із уже оголошеної інформації, Росії довелося піти на поступки. Зокрема, Віктор Ющенко заявив, що його країна готова погасити заборгованість перед Росією за ціною $179,5 за тисячу кубометрів газу. У той час як, за заявою "Газпрому", чверть від загальних поставок в Україну за останні три місяці становив російський газ, ціна якого становить уже $314 за тисячу кубометрів.
Очевидно, що, якщо борг буде виплачуватися з розрахунку $179,5 за тисячу кубів, "Газпром" недоодержить значну суму.
Більше того, голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина заявив, що наявність російського газу в поставках останнього часу далеко не очевидна. "Доведуть, що це російський газ, - заплатимо, - сказав Дубина. - Не доведуть - не заплатимо". При цьому сам Ющенко відзначив, що Україна ніколи не ставила за мету одержувати російський газ безкоштовно, на що Путін заявив, що наша країна готова допомогти підняти статус України як великого енергетичного гравця в Європі.
"РосУкрЕнерго"
Російський газ поставляється "Газпромекспортом" компанії "РосУкрЕнерго", у якій 50% належить "Газпрому", а 45% - контролюється українським бізнесменом Дмитром Фірташем
Однак головне, до чого привели переговори двох президентів, - це зміна схеми газових поставок в Україну. Як повідомляється, буде створена спільна російсько-українська робоча група, що займеться створенням нової схеми. Подробиці поки не відомі. Тим часом Олег Дубина уже заявив, що "РосУкрЕнерго" буде виключена з ланцюжка поставок. "Посередників не буде із цього року, зараз створюється робоча група НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", - заявив глава "Нафтогазу". - Сподіваюся, протягом року ми всі питання вирішимо".
Пізно ввечері у вівторок з'явилася інформація, що "Газпром" і "Нафтогаз" створять дві нові компанії для постачання газу в Україну. "Створюється нова структура постачання в Україну газу", - сказав голова російського газового холдингу Олексій Міллер. За словами Міллера, будуть створені нова збутова компанія (замість "РосУкрЕнерго") і нова компанія для постачання на внутрішньому ринку (замість "УкрГаз-Енерго"), у яких "Газпрому" і "Нафтогазу" буде належати прямо по 50%.
Це означає, що перемогу одержала Юлія Тимошенко.
Для українського прем'єр-міністра життєво необхідно усунути "РосУкрЕнерго" - це було однією з основних передвиборних обіцянок Тимошенко. Крім того, "РосУкрЕнерго" - структура досить непрозора, і Тимошенко дуже складно контролювати фінансові потоки, що проходять через неї. У той час як призначення на посаду голови "Нафтогазу" Олега Дубини - це ініціатива саме Тимошенко, і якщо видалити "РосУкрЕнерго", то прем'єр-міністр одержує свою людину, що контролює газові та фінансові потоки. Тимошенко зможе взяти під свій контроль "українську частину" компаній, які будуть створені "Газпромом" і "Нафтогазом".
Втім, експерти говорять, що і для Росії наявність компанії-посередника вже не принципова. "Рішення про зміну схеми було прийнято на вищому рівні президентами двох країн, - говорить заступник гендиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін. - Звичайно, плюси від цього одержить українська сторона, насамперед Юлія Тимошенко. Однак я б не став говорити про те, що для України будуть настільки вже вигідні ці умови".
За словами Макаркіна, без посередника вартість газу почне автоматично наближатися до середньоєвропейської. До того ж після арешту в Росії бізнесмена Семена Могилевича "Газпром" сам почав подумувати про відмову від посередника - Могилевич, обвинувачуваний у численних злочинах, підозрюється у зв'язку із Дмитром Фірташем, що володіє 45% "РосУкрЕнерго".
"Справа Могилевича" завдала відчутних втрат іміджу "РосУкрЕнерго" в очах закордонних партнерів, - каже Макаркін. - А для Росії в цілому найкращим варіантом є максимальна прозорість у нафтогазовій сфері".
Підтримує колегу і Дмитро Абзалов із Центру політичної кон'юнктури. На його думку, конфлікт взагалі виявився вигідний для всіх сторін. "У тому, що російсько-український газовий конфлікт вирішиться, не сумнівався ніхто. І в цій ситуації виграли всі дійові особи, - упевнений політолог. - "Газпром" і Тимошенко продемонстрували жорсткість своїх позицій.
Причому монополія своїми різкими заявами звела до мінімуму подальші можливі повторення подібних ситуацій, а український прем'єр домоглася усунення посередника. Віктор Ющенко виступив у ролі миротворця, що, безсумнівно, принесе йому певні дивіденди перед президентськими виборами в Україні. Також роль миротворців взяли на себе Володимир Путін із Дмитром Медведєвим. Що напередодні російських президентських виборів також досить немаловажне".
Історія газових воєн
Останні роки Росія та Україна все частіше сперечаються через енергоресурси. У середині 2005 року між країнами вибухнув нафтовий конфлікт. Проблема полягала в тому, що російські компанії обмежили постачання. Однак повністю проблему газових взаємин між двома країнами зараз вирішити не вдалося, і газові війни можливі в майбутньому.
Справа в тому, що ціна на газ так чи інакше буде рости, а українська економіка швидко із цим упоратися не зможе. "Думаю, що газові ціни для України поки будуть на рівні інших країн СНД, однак ближче до 2011 року вийдуть на рівень середньоєвропейських", - говорить начальник відділу ринкового аналізу Собінбанку Олександр Разуваєв. У майбутньому, нагадує експерт, і Росія, і Україна будуть платити за газ світову ціну. І якщо російські підприємства в цілому готові до газового шоку, то українські - ні.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас