Операція "Посередник" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція "Посередник"

Енергетика
980
Росія не відключила газ Україні. Під час зустрічі президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна була розроблена нова схема газових відносин Москви і Києва. В обмін на збільшення частки на роздрібному ринку України Росія погодилася вивести зі схеми "сторонніх" в особі структур Дмитра Фірташа. Тепер "Газпром" буде працювати тільки з НАК "Нафтогаз України", залишивши суперечки про контроль над газовими потоками з української сторони Віктору Ющенку і Юлії Тимошенко.
Вчора після обіду в "Газпромі" була оголошена "готовність номер один" - всі чекали дзвінка з Кремля, де президенти Віктор Ющенко і Володимир Путін повинні були вирішити долю газових відносин двох країн.
У випадку провалу переговорів газ Україні повинні були відключити о 17.00 (за Київським часом). Як говорять в "Газпромі", у цей час і надійшло розпорядження "тимчасово призупинити скорочення постачання". Але остаточно режим "підвищеної безпеки" при технічному скороченні постачання був відключений тільки через три години. Одночасно стали відомі деталі домовленостей.
Як повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер, завтра НАК "Нафтогаз України" почне погашення заборгованості за 2007 рік у розмірі $1 млрд. Щодо поставок російського газу ще на $500 млн цього року вчора остаточно домовитися не вдалося. Переговори повинні бути завершені в лютому. Українська сторона наполягала на тому, що споживала лише дешевий середньоазіатський газ із підземних сховищ і не одержувала дорогий російський із системи трубопроводів.
Паралельно до кінця тижня компанії підпишуть пакетну угоду, що обумовлює нову схему організації постачання газу в Україну. Як і вимагав Київ, тепер у поставках будуть брати участь тільки "Газпром" і "Нафтогаз України". Виконано і другу основну вимогу української сторони - ціна на газ збережена на рівні $179,5 за тисячу кубометрів.
Саме схема постачання лежала в основі нинішнього газового конфлікту з Україною, хоча формальним приводом для нього і стала заборгованість. Центром схеми, введеної 6 січня 2006 року, був швейцарський трейдер RosUkrEnergo (створений в 2004 році, 50% належить "Газпрому", 45% - підприємцеві Дмитру Фірташу і 5% - Івану Фурсіну). Компанія купувала середньоазіатський газ в "Газпром експорту" на кордоні Туркменії та Узбекистану (у середньому за $140 за тис. кубометрів) і транспортувала за згодою з "Газпромом" до кордону Росії та України. Через RosUkrEnergo проходило до 55 млрд кубометрів газу на рік.
На кордоні України його за $179,5 за тис. кубометрів перекуповувало ЗАТ "УкрГаз-Енерго", створене на паритетних засадах RosUkrEnergo і "Нафтогазом України". "УкрГаз-Енерго" розмитнювало газ, платило 20% ПДВ і продавало 25 млрд кубометрів дочірнім структурам "Нафтогазу" і 30 млрд кубометрів кінцевим споживачам за $230 за тис. кубометрів.
Нова схема буде, по суті, тією ж, але RosUkrEnergo і "УкрГаз-Енерго" замінять компанії, створювані на паритетних засадах "Газпромом" і "Нафтогазом України". Тобто головними постраждалими стали Дмитро Фірташ і Іван Фурсін. "Газпром" же формально навіть виграє, тому що його частка на внутрішньому ринку України і, відповідно, доходи від цієї діяльності виростають удвічі.
"Газпром" ще восени перестав заперечувати проти ліквідації посередника. Про це говорив в інтерв'ю німецькому телеканалу ADS голова ради директорів монополії, перший віце-прем'єр і, можливо, майбутній президент Росії Дмитро Медведєв. Тоді теж виникла проблема боргу України за газ, і Медведєв недвозначно натякав, що це може бути почасти провина посередника.
Дійсно, джерела, близькі до монополії і RosUkrEnergo, говорять, що схема розрахунку за той борг виявилася непрозорою і, може бути, стала однією із причин виникнення нової заборгованості. А наприкінці січня був арештований Семен Могилевич, якому неофіційно приписувалася участь в організації схеми з RosUkrEnergo. У той же час джерела в "Газпромі" говорять, що з боку монополії в нових компаніях-посередниках (вони запрацюють у березні-квітні) будуть працювати ті ж люди, що і в RosUkrEnergo,- наприклад, член правління "Газпрому" Костянтин Чуйченко.
Тепер Росія зробила схему постачання повністю прозорою, залишивши конкурентну боротьбу за маржу від руху газових потоків в Україні Віктору Ющенкові і Юлії Тимошенко, між якими немає згоди щодо цього питанні. Ця боротьба може початися найближчим часом.
У п'ятницю, за даними джерел у Кабміні, РНБО планує розглянути результати візиту Віктора Ющенка в Москву і, можливо, порушити питання про перехід контролю над "Нафтогазом" до президента. Зараз "Нафтогаз" очолюють менеджери, лояльні Юлії Тимошенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас