РФ підписала угоду про списання боргу Іраку на суму 12 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ підписала угоду про списання боргу Іраку на суму 12 млрд дол.

Валюта
161
Росія та Ірак підписали угоду про врегулювання іракського боргу, а саме 93% від загальної суми боргу, що становить 12 млрд дол. Відповідний договір був підписаний 11 лютого в Міністерстві фінансів Олексієм Кудріним і міністром закордонних справ Іраку Хощияром Зібарі.
Зобов'язання зі списання іракського боргу Росія взяла на себе відповідно до рішення Паризького клубу.
Як відзначив Кудрін, спочатку буде списано 65% від 12,9 млрд дол. іракського боргу, від решти 4,5 млрд дол. буде списано 80% - це етап виконання Росією міжнародних угод. Як пояснив міністр, списання 80% боргу буде проходити у два етапи: на першому буде списано 60% від суми, що залишилася, на другому, приблизно в 2009р., по досягненні Іраком показників, зазначених у програмі МВФ, буде списана інша частина боргу.
Загальна сума списаного Росією боргу складе 93%, або приблизно 12 млрд дол., інші 900 млн дол. будуть реструктуровані протягом 17 років. "Ми зацікавлені в якнайшвидшому відновленні економіки Іраку", - відзначив Кудрін.
У свою чергу глава МЗС Іраку Хошияр Зібарі заявив, що підписання угоди відкриває нові можливості для подальшого співробітництва Іраку з Росією та російськими компаніями.
Відзначимо, що про намір підписати угоду із врегулювання іракського боргу Мінфін заявляло ще торік. Обговоренням цього питання займався заступник глави відомства Сергій Сторчак, що розраховував домовитися з іракською стороною до кінця 2007 року.
Аналогічна угода була підписана в середині минулого року з Афганістаном. У Москві погодилися списати близько 11 млрд дол. боргу, а ще 730 млн дол. реструктурувати на 23 роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас