Перерваний політ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перерваний політ

Кримінал
703
Вчора Печерський районний суд Києва на своєму засіданні в справі колишнього міністра транспорту та зв'язку Миколи Рудьковського ухвалив взяти його під варту. Київська прокуратура мотивувала своє подання про зміну запобіжного заходу на більш суворий тим, що Рудьковський ухиляється від слідства.
Рішення Печерського суду Микола Рудьковський називає "замовленням секретаріату президента", а його адвокати мають намір подавати апеляцію. Народні депутати від Партії регіонів, які прийшли підтримати екс-міністра, намагалися втрутитися в хід ведення процесу і якось вплинути на позицію прокуратури.
У грудні 2007 року СБУ порушила кримінальну справу щодо Миколи Рудьковського за ч. 5 ст. 191 КК ("розтрата коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем"). Потім справу передали на розслідування прокуратурі Києва, і 14 грудня Рудьковському був обраний запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. 24 грудня Київська прокуратура заявила про закінчення слідства та готовність передати справу до суду.
Судове засідання щодо Миколи Рудьковського було призначено на 9.00. Преса, а також нечисленні демонстранти під прапорами Соцпартії прийшли до будівлі суду на півгодини раніше. Масовка, що складалася з двох десятків чоловік, переважно студентів і пенсіонерів, періодично скандувала: "Україні - чесний суд", розмахуючи транспарантами. На них було написано "Україна - не Сицилія. Ющенко - не Аль-Капоне", "Це не СОТ. Це ГУЛАГ", "Ющенко 2008 = Сталін 1937". Демонстрантами диригував парубок з мегафоном у руці. Час від часу йому телефонували, після чого він з новими зусиллями приймався скандувати вищезгадані гасла, виставляючи слухавку над головою, немов пропонуючи своєму співрозмовнику послухати, як проходить мітинг.
Коли до будівлі суду під'їхав народний депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич, він відразу ж направився до вхідних дверей, де розташувалися журналісти, і завмер в очікуванні, коли оператори наведуть на нього об'єктиви телекамер. "Я навіть не буду нічого говорити про обвинувачення і про те, як побудована справа, за яку затриманий Микола Рудьковський, - на одному подиху випалив Шуфрич. - Просто чомусь так дивно виходить, що до відповідальності притягуються тільки ті, хто пішов із влади і не може себе захистити адміністративним ресурсом".
Сказавши це, депутат загорнув пальто і швидко пройшов всередину. Незабаром підтримати Миколу Рудьковського прибув ще один "регіонал" - народний депутат Владислав Лук'янов. За його словами, "колеги з Партії регіонів прийшли в суд вимагати, щоб закони були одні для всіх". "Якщо є інформація про те, що вищі посадові особи зі своїми коханками або друзями здійснили авіаперельоти за державний рахунок, то розслідування потрібно проводити, не висмикуючи одну людину із всієї маси, а розробити рішення, яке б взагалі заборонило літати на літаках", - запинаючись, заявив Лук'янов, не випускаючи з рук книги під назвою "Економічні софізми".
О 9.15 поблизу входу в суд була подвоєна охорона, а співробітники спецпідрозділу "Грифон" повідомили, що їм заборонено будь-кого пропускати всередину. Через хвилину на вулицю в'їхав спеціальний конвой, який складається із двох автомобілів для перевезення ув'язнених і двох легкових машин з міліцейськими номерами. У цей же час співробітники правоохоронних органів заблокували в'їзд із іншого боку вулиці. Втім, конвой, що перевозить Миколу Рудьковського, не зупинився біля центрального входу і зненацька продовжив рух.
Обігнувши будівлю, колона зупинилася біля чорного ходу та озброєні співробітники міліції оточили автозак. Двері відкрилися, і Рудьковського, який сидів в інвалідному візку в темному пальто, почали опускати на землю. Екс-міністр дивився навколо біглим поглядом, намагаючись скласти руки так, щоб їх тремтіння було непомітне для навколишніх.
Колишній міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич як міг допомагав колишньому міністрові транспорту
О 9.55 зал засідань відкрили для вільного входу. У секторі захисту перебувало два адвокати Миколи Рудьковського і його прес-секретар. Навпроти розташувалися представники прокуратури. Сам Рудьковський, у тій же колясці, але вже без верхнього одягу, з відсутнім поглядом сидів у залізній клітці.
Глядацьку частину зали ділили журналісти та народні депутати від Партії регіонів Ян Табачник, Володимир Сивкович, Едуард Павленко і Микола Джига. Поки суддя Сергій Вовк був відсутній, Нестор Шуфрич почав перепалку з невідомим чоловіком у коричневій дублянці. "Хто ви такий? Що тут роблять есбеушники? Чому в залі засідань люди зі зброєю?" - кричав він. У відповідь чоловік коротко кинув: "Де ви бачите зброю? Перестаньте кричати, я просто громадянин" і залишив зал.
Через десять хвилин суддя Вовк оголосив початок засідання, і сторони приступили до обміну клопотаннями. Майже всі вони зводилися до притягнення у матеріали справи додаткових документів, однак о 10.20 Микола Рудьковський попросив суд надати йому медичну допомогу.
Поки медичний персонал однієї із приватних клінік Києва вимірював підсудному тиск і температуру, суддя оголосив технічну перерву. Лікарі повідомили, що тиск Рудьковського "є майже критичним" - 190 на 120. Почувши це, Владислав Лук'янов повернувся до представниці прокуратури і заявив: "Рудьковський зараз або вмре, або калікою стане, а завтра твої діти прийдуть у школу, і однокласники скажуть їм все, що потрібно". "Ну заберіть ви клопотання - свої ж, із прокуратури, вас поважати будуть, - підхопив Шуфрич. - Ви ж бачите, що в такому стані він далеко не втече - ми готові взяти його на поруки".
Втім, після того як Миколі Рудьковському зробили внутрішньовенну ін'єкцію препарату, що знижує тиск, засідання продовжилося, і слідчий Олексій Білий заявив про те, що прокуратура як і раніше підтримує своє подання про зміну підсудному запобіжного заходу на більш суворий. "Коли 14 грудня щодо Рудьковського запобіжним заходом була обрано підписка про невиїзд, він надав тільки адресу своєї квартири в місті Чернігові, - зачитав слідчий подання прокуратури. - Рудьковському було роз'яснено: не відлучатися з місця своєї реєстрації.
Йому також було роз'яснено, що у випадку порушення цих правил запобіжний захід може бути замінено на більш суворий". Потім Білий заявив, що із часу призначення підписки про невиїзд обвинувачуваний "систематично порушував узяті на себе зобов'язання" і був відсутній у Чернігові.
За словами слідчого, це підтверджується звітом СБУ від 20.12.07, у якому говориться, що фактично Микола Рудьковський проживає в приватному будинку в котеджному містечку "Золоті ворота" в Обухівському районі Київської області. "Крім того, з 21 грудня 2007 року і на сьогодні Микола Рудьковський без поважних причин так і не почав ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, - відзначив слідчий. - Перебуваючи на свободі, обвинувачуваний ухиляється від виконання своїх процесуальних обов'язків, ухиляється від слідства та перешкоджає встановленню істини, тому ми вважаємо, що є всі підстави змінити йому запобіжний захід".
Суд вийшов для ухвалення рішення і був відсутній більше години. Повернувшись, суддя зачитав постанову, аргументаційна частина якої майже повністю повторює текст подання Київської прокуратури: "Суд ухвалив змінити запобіжний захід щодо обвинувачуваного Рудьковського з підписки про невиїзд на взяття під варту з утримуванням у київському СІЗО №13. Постанова може бути оскаржена протягом трьох днів".
Суддя Вовк вийшов, а конвой, всупереч правилам, не з'являвся в залі засідання ще близько десяти хвилин. За цей час екс-міністр встиг сказати багато чого. "Білий, ми ж досягли з вами домовленості про те, що я переїду в Київ і вам, таким чином, буде зручніше мене допитувати. Прокурор Києва Блажівський особисто сказав мені, що я можу перебувати у двох місцях - там, де проводиться слідство, а це столиця, і там, де я прописаний. Навіть Джига був присутній при цьому! - випалив Микола Рудьковський, намагаючись зустрітися поглядом зі слідчим. - Ви ж не відіслали мені жодної повістки в Київ, я ж завжди передзвонював, коли ви дзвонили, ну майте ж совість!"
У цей момент медики почали знімати з руки Миколи Рудьковського уведену голку для багаторазових ін'єкцій, а сам він звернувся до журналістів. "Незважаючи на рекомендацію різних людей покинути Україну, щоб не піддавати себе цим випробуванням, я вирішив залишитися, тому що об'єктивному суду нема чого мені пред'явити, - сказав він. - Всі поїздки я здійснював законно, за дорученням профільних віце-прем'єрів, тому, якщо все буде по-чесному, мені нема чого боятися". Після цього Микола Рудьковський назвав суд, що відбувся, "замовленим". "Оскільки мене вже далі, ніж за ґрати, однаково не відправлять, я скажу: усі - і прокурор Києва, і генеральний прокурор - усі говорять мені, що це замовлення секретаріату президента, - заявив екс-міністр. - Тепер я рекомендую політикам у цій державі бути більш уважними".
Після того як Рудьковського відвезли, його адвокати заявили, що в найближчі дні оскаржать рішення Печерського суду в апеляційному порядку. Вже на вулиці слідчий Олексій Білий заявив, що "тепер у Миколи Рудьковського з'явиться можливість і бажання закінчити ознайомлення із кримінальною справою, і її можна буде передати до суду".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас