Жага володіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жага володіння

626
Підприємства стали рідше використовувати власні заощадження на покупку чужих бізнесів. В 2007 р. для цих цілей все частіше залучалися кошти, отримані від розміщення облігацій або у вигляді банківських кредитів. Торішній обсяг цього ринку експерти оцінили в 2-2,5 млрд дол. і прогнозують, що в 2008 р. він виросте відразу на 45-50%. Передбачається, що активістами в даному сегменті стануть банки з іноземним капіталом
Поглинання в кредит Фінансування банками покупок компаніями колег, що фахівці називають LBO (leveraged buy-out), донедавна вважалося екзотикою, і до 2006 р. такі угоди були одиничними. Лише торік, за словами фінансистів, вони почали ставити на потік кредитування покупок часток підприємств.
"Скажемо, тільки в 2007 р. таких позик ми надали більш ніж на 80 млн грн", - розповіла Діловій столиціперший заступник голови правління банку "Хрещатик" Юлія Тур. Наймасштабніше торішнє придбання відбулося в торговельному секторі.
"У жовтні була завершена угода з випуску облігацій ТОВ "Фора" на 200 млн грн. на покупку торговельної мережі "Бумі-маркет" у Києві. Залучені за допомогою цінних паперів ресурси дозволили емітенту придбати частку в цій компанії", - повідомив начальник управління роботи з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печерицин. Останньою торік стала покупка в кредит 24% акцій "Еколан", що працює на хлібному ринку, концерном "Хлібпром".
За словами фінансистів, з недавніх пір до них все частіше стали звертатися за кредитами під покупку великих пакетів акцій вітчизняних компаній. "Середній розмір LBO у наших банках коливається від 5 млн до 100 млн грн. Найчастіше за допомогою таких позик купуються пакети від 60% акцій", - відзначила в бесіді з "ДС" Юлія Тур. Залежно від суми кредиту та оцінки позичальників варіювалися і базові вимоги фінустанов.
Так, мінімальний внесок покупця коливався в рамках 20-50% вартості пакета, а до базової процентної ставки банку (9-12% річних у ВКВ залежно від фінустанови) додавалося 1-3% річних. При цьому, щоправда, поглиначі чужих бізнесів могли розраховувати на довгі запозичення.
"Кредит на придбання Western NIS Enterprise Fund 100% акцій "Слобожанської будівельної кераміки" ми видали на чотири роки, однак якщо є потреба, терміни LBO у нас можуть досягати десяти років", - підкреслив начальник управління проектного фінансування OTP Bank Леонід Рибін.
Головною особливістю надання фірмам позик є вимоги банків до застав (саме вони й відрізняють LBO від класичних кредитів підприємствам). "Забезпеченням можуть бути придбані акції, корпоративні права та активи компанії, що купується", - пояснив начальник управління фондових операцій Діамантбанку Дмитро Щукін.
"Наприклад, ми видали кредит на 13 млн грн. на придбання акцій одного київського підприємства, і забезпеченням по ньому виступили офісні приміщення", - доповнив його заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін. Значно менше турбот у цьому плані у великих публічних компаній, які можуть розраховувати на успішні виходи на фондовий ринок і застосовувати для укрупнення бізнесу більш прості механізми. "Основна перевага LBO за допомогою випуску облігацій - можливість залучення фінансових ресурсів без оформлення твердої застави", - розповів Олександр Печеріцин.
Банки входять у частку
До недоліків, які торік стримували темпи поглинання підприємств у кредит, експерти відносять бажання фінансистів по максимуму перестрахуватися при оформленні застав. "Банк може занизити вартість активів, під заставу яких буде зроблене фінансування. Як наслідок буде потрібна велика частка власних коштів", - уточнив директор колекторської компанії XPOINT Василь Голда.
Нерідко через грабіжницьку недооцінку активів і акцій підприємства, що купується, позичальникові доводиться подвоювати свої вкладення в покупку. Втім, банкіри стверджують, що головною причиною плутанини з установкою реальної вартості застав є не їхня хитромудрість і підступи, а нерозвиненість фондового ринку та українських компаній, лише деякі з яких сьогодні котирують свої цінні папери на відкритих майданчиках. Без цього фінансисти не можуть скласти правдиву ціну акціям, які виступають забезпеченням по кредитах. Також приводом для підвищення вимог до позичальників можуть стати складності в оцінці активів компаній.
"Наші акціонерні товариства є в більшій частині закритими структурами, тому часто неможливо зібрати необхідну інформацію і реально оцінити діяльність тих чи інших АТ", - поділився директор департаменту інвестиційного бізнесу Правекс-Банку Владислав Новиков.
Крім того, фактором стримування у розвитку українського LBO є й той факт, що далеко не завжди керівників підприємств, що готують поглинання колег, радує необхідність ділитися з банками своїми доходами від бізнесу. "Іноді після оцінки проекту фінансова установа закладає в ціну кредиту не тільки процентну ставку, але й свою частину від прибутку, що дасть придбання підприємства (така норма спочатку прописується в договорі). У такий спосіб підвищується загальна ефективна ставка банку", - відзначив Леонід Рибін.
Бум через два роки
Втім, незважаючи на всі труднощі, а в деяких випадках і відверту дорожнечу, LBO все-таки приваблює вітчизняні компанії. "У них немає необхідності робити великі власні вкладення, які можуть бути використані для фінансування реструктуризації та розвитку придбаного бізнесу. До того ж такого роду кредитування дає можливість невеликим підприємствам купувати більших колег, що також цінується позичальниками", - розповів Василь Голда. Тому фахівці прогнозують активний розвиток LBO у нашій країні. Згідно з песимістичними прогнозами його обсяги в 2008 р. виростуть на 20-25%, оптимістичними - на 45-50%.
"Таким кредитуванням стануть займатися середні та великі банки, які активно працюють із корпоративними клієнтами", - відзначила Юлія Тур. Напевно домінувати в цьому сегменті будуть фінустанови з іноземним капіталом. У першу чергу, завдяки більш дешевим ресурсам, які ті можуть залучати в материнських структур, у другу - через те, що багато із придбань бізнесів будуть здійснюватися закордонними компаніями.
Бум у сфері LBO експерти прогнозують в 2009-2010 р. Очікується, що тоді обсяги LBO в Україні виростуть у два-три рази, що повторить світовий тренд. За даними агентства Standard&Poors, в 2005 р. обсяг банківських позик у світі на придбання компаній перевищив $448 млрд, в 2006 р. - уже 600 млрд дол. За підрахунками фахівців, порядку 85-90% всіх покупок акцій здійснювалося в борг.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас