Що можна купити, продавши київську квартиру? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що можна купити, продавши київську квартиру?

Енергетика
1090
Ювілей - це завжди приємно: море квітів, друзів і подарунків. Але один раз у житті до цих привітань додається фраза керівника: "Спасибі за ваш внесок у нашу спільну справу". Ну й нагородження іменними годинниками, наприклад. Це все відбувається, коли чоловікові виповнюється 60 років, а жінці - 55. Тобто коли настає "довгоочікувана" і заслужена пенсія.
Добре, якщо новоспеченого пенсіонера вважають цінним співробітником і запропонують продовжити співробітництво з компанією, якій він віддав "кращі роки життя". Але частіше людина постає перед фактом: більше не працювати - це як шкільні канікули, але тільки безмежні.
Що в такому випадку робить, наприклад, американський пенсіонер? Правильно, знімає всі свої заощадження, купує гарний фотоапарат і їде подорожувати - Європа, Африка і т.д. Нашим співвітчизникам з державними-то пенсіями проробити подібне складніше. Тут би вирішити, як жити далі...
Сутужніше всього київським пенсіонерам. По-перше, вийшовши на заслужений відпочинок, людина розуміє, що виплачуваної державою пенсії не вистачає, щоб підтримувати звичний спосіб життя. По-друге, через відсутність постійного контакту з колегами коло спілкування сильно звужується, що породжує "по-третє" - людині нема чим зайнятися, і вона з дня на день, з року в рік сидить вдома, прикута до телевізора.
Кожний по-своєму шукає вихід із цього замкнутого кола: деякі записуються в клуби для пенсіонерів (і такі існують), хтось проводить час із онуками, а деякі мріють виїхати з шумного мегаполіса за місто. От про це ми й поговоримо...
Добре купити будиночок у селі
Уявимо ситуацію, що в нашого пенсіонера є гостре бажання переїхати у свій будинок і однокімнатна квартира не в центрі Києва, за яку ріелтори пропонують 90 тис. дол. На що він може розраховувати, якщо зважиться продати свою нерухомість? Давайте подивимося, чи може він купити будинок у Київській області (все-таки далеко від столиці їхати не хочеться).
Коли відкриваєш газету безкоштовних оголошень із продажу нерухомості, перше, що спадає на думку - пенсіонерові під Києвом землі з будиночком на ній не купити. Та що там пенсіонерові, потрібно бути дуже вже успішним бізнесменом, щоб викласти за голу ділянку, наприклад, у Хотові 300 тис. дол. Але не будемо зневірюватися - хто шукає, той знайде.
Наприклад, за частину отриманих від продажу квартири грошей (75 тис. дол.) можна придбати скромні 1/3 будинку в Горенці - 33 кв. м. житлової площі з газовим опаленням, водопроводом і ділянкою в 3 сотки. Як бонус ви одержуєте ліси та озера Пущі-Водиці, непогану інфраструктуру. Решту грошей (15 тис. дол.) можна покласти на депозит під 8% річних, що принесе вам 1200 дол. на рік.
Як варіант можна розглянути житло ще в одному мальовничому передмісті Києва - Ірпені. Там за 75 тис. дол. пропонують купити половину будинку, площею 60 кв. м. і з ділянкою 3 сотки. Комунікації в будинку міські, та й до електрички всього 5 хвилин ходу. А хто був в Ірпені, по достоїнству оцінить насичене хвойним ароматом повітря.
Але все-таки 33 або 60 квадратних метрів - це не та площа, щоб почувати себе вільним. Тому віддаляємося від Києва в Житомирському напрямку. Тут, у Лазорівці, продають двоповерховий будинок (електрика, газ), площею 191 кв. м. з 50 сотками землі за 80 тис. дол. (з торгом) - є де розгулятися. Решта 10 тис. дол. на депозиті принесуть 800 дол. на рік.
А от на відстані 90 кілометрів від Києва можна вже розгулятися щосили - трикімнатний будинок з усіма зручностями в Миронівці (70/58/12) з ділянкою 6 соток можна купити за 45 тис. дол. Поруч із ним - вся необхідна інфраструктура: вокзал, школа, ринок. Якщо решту грошей пенсіонер покладе на все той же 8%-вий депозит, то за рік він одержить 3600 дол. - непоганий додаток до пенсії.
А якщо виїхати зовсім далеко...
Якщо хочемо знайти щось цікавіше, що відповідає нашим вимогам (комфортність проживання та ціна 90 тис. дол.), звернемо свою увагу на інші області.
Наприклад, у найближчій до Києва Житомирській області в селі Б. Чернявка (90 км від КПП) продається п’ятикімнатний дерев'яний будинок, площею 88 кв. м. У будинку є газ, щоправда, за водою прийдеться ходити до колодязя. Але ділянка 30 соток, струмок, що протікає поруч, ну і, звичайно ж, ціна 16 тис. дол. роблять цей об'єкт привабливим місцем. Не забуваємо, що депозит у такому випадку принесе нам 5920 дол. на рік (!), а це вже серйозна заявка на розгляд такого варіанта.
Зустрічати старість у горах ми не радимо - вже дуже складно жити пенсіонерові в наших Карпатах. Але фанати, що вважають, що "краще гір можуть бути тільки гори", можуть розглянути варіант покупки 4-кімнатного будинку в Рахові за $30 тис.
До речі, чим не варіант оселитися на курорті? У Миргороді (Полтавська область) будинок з усіма комунікаціями на шести сотках у центрі міста, поруч із річкою Хорол, пропонують купити за 50 тис. дол. Або, як варіант, невеликий (6х8м) двоповерховий будиночок із садом у Севастополі в семи хвилинах від моря за 40 тис. дол. У цих двох випадках пенсіонер одержує власний двір і можливість оздоровитися - на водах або на морі.
Всі ці варіанти ми розглянули для пенсіонерів, що володіють авантюрним характером, адже, погодьтеся, непросто зірватися з насидженого місця та виїхати жити в зовсім незнайоме місце. Але якщо ми спокусили вас логікою розрахунку - купити будинок дешевше проданої квартири та одержувати відсотки з депозиту - то бажаємо вам приємної пенсії. До речі, на отримані гроші можна і по Європі поїздити.
Сергій Рибинець
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас