Золотий ключик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотий ключик

Казна та Політика
882
З першого квітня всі підприємства країни зобов'язані будуть подавати звітність з ПДВ в електронному вигляді. Таке рішення оформлене розпорядженням КМУ "Про заходи щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість".
Відповідна норма містилася і в проекті бюджету-2008, але була вилучена з документа через неготовність більшості підприємств до новації. Скептики запідозрили в реанімації цієї ідеї чийсь фінансовий інтерес.
На сьогоднішній день віртуальне спілкування з фіскалами для підприємств - справа добровільна. За даними Департаменту інформатизації процесів оподатковування ДПАУ, податкову звітність в електронному вигляді подає менше 30% юросіб, а реєстри електронних накладних - трохи більше 43%.
Відповідно, левовій частині вітчизняних компаній прийдеться поспішно готуватися до новацій. Втім, влада переконує, що все це робиться винятково на благо бізнесу. За словами міністра фінансів Віктора Пинзеника, новий формат взаємин платників податків і ДПАУ спростить процедуру перевірок і прискорить процес відшкодування ПДВ.
"Суть удосконалення - перейти від системи масових перевірок обґрунтованості відшкодування до системи автоматичного повернення з бюджету сум ПДВ", - уточнив він у коментарі Діловій столиці.
Впровадити таке автоматичне відшкодування дозволить формат даних, що надаються в податкову - в електронному звіті буде вказуватися не тільки сума податкового кредиту, але й дані про його формування в розрізі контрагентів. Так що проводити додаткові документальні або зустрічні перевірки для ухвалення рішення про відшкодування вже не буде потреби. Надалі Мінфін планує ініціювати введення аналогічної системи і для адміністрування податку на прибуток.
Представники великого бізнесу побоюються, що обов'язкова електронна звітність може стати першим кроком до введення скандально відомої ПДВ-рахівниці (такі спроби держава робила неодноразово). Що стосується даної Мінфіном обіцянки зменшити кількість перевірок, що передують відшкодуванню, то опитані "ДС" підприємці поставилися до цього скептично. Електронна звітність, тим паче із вказівкою проведених операцій, на даному етапі зовсім марна, оскільки податківці не мають у своєму розпорядженні єдиної централізованої системи обліку ПДВ. Відповідно, не мають можливості відстежити правдивість поданої інформації в розрізі контрагентів, а тому змушені будуть продовжити проведення традиційних перевірок.
"Наш прямий контрагент - виробник рухомого складу ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод", що, як і наше підприємство, надає звітність в електронному вигляді. В ідеалі уповноважений представник податкового органу повинен запросити в системі інформацію про нас і наших партнерів і через 15 хвилин підтвердити право на відшкодування ПДВ. На практиці ж податкова не має можливості одержати потрібну інформацію з контрагента, що перебуває в іншій області. Тому спочатку довго перевіряють нас, потім направляють запити на проведення зустрічних перевірок нашим контрагентам", - розповів директор Інвестиційної вагонної компанії Олександр Рудаков.
Скептики не сумніваються, що нове керівництво ДПАУ за ідеєю вдосконалити адміністрування ПДВ приховує бажання поживитися на суб'єктах підприємництва.
"Податкова безкоштовно надасть загальне програмне забезпечення для подачі електронної звітності. Однак підприємству прийдеться докуповувати багато чого самостійно, наприклад систему захисту інформації. Виробники такого товару, як правило, - найближчі родичі керівництва регуляторного відомства", - говорить Івченко.
За інформацією джерела, одне з неафішованих завдань, які стоять перед податковою, - організувати продаж електронних ключів безпеки. Кожний такий ключ коштує близько 550 грн. А це значить, що 300 тис. платників ПДВ заплатять за програму безпеки в цілому 165 млн грн.
Марія Осипчук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас