Societe Generale планує залучити 5,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Societe Generale планує залучити 5,5 млрд євро

Валюта
156
Французький банк Societe Generale оголосив сьогодні про початок випуску нових акцій для розміщення серед акціонерів за пільговою ціною для підтримки коефіцієнта достатності капіталу.
Банк повідомив про те, що акції будуть поширюватися за ціною 47,5 євро/акція, що на 38,9% нижче вартості однієї акції Societe Generale за підсумками торгів 8 лютого ц.р., передає Reuters.
Таким чином, банк, який вважає, що чистий прибуток за підсумками минулого року не перевищить 947 млн євро, має намір залучити 5,5 млрд євро. Крім того, Societe Generale, оголосив про додаткові списання активів на суму 600 млн євро.
Нагадаємо, Societe Generale 24 січня 2008 р. оголосив про виявлення факту шахрайства з боку свого трейдера Жерома Кервьєля. Підозрюваний в 2007-2008 р. відкрив величезну кількість позицій по європейських біржових індексах на загальну суму 50 млрд євро.
При цьому він "компенсував" покупки фіктивними продажами ф'ючерсних контрактів, внаслідок чого шахрайська схема довгий час не могла бути виявлена. У підсумку банк після екстреного закриття позицій втратив 4,82 млрд євро через різке падіння фондових індексів наприкінці січня, а ціна його акцій знизилася.
Французькі судові слідчі пред'явили Кервьєлю попередні звинувачення, після чого він був випущений з-під варти. За словами адвоката Кервьєля, його підзахисного звинувачують у зловживанні довірою та несанкціонованому використанні комп'ютера. Прокуратура вимагала також пред'явити Кервьєлю звинувачення за статтями "спроба шахрайства" і "підробка", однак цього не відбулося.
У цей час вважається, що причиною збитків банку став трейдер Кервьєль, що, як стверджує він сам, сам-один підробляв документи та приховував свої ризикові операції. Однак декілька експертів висловлюють сумніви в цій версії, вважаючи, що махінації такого масштабу без спільників здійснити було неможливо.
Як повідомлялося, 8 лютого поліція затримала другого трейдера Societe Generale. Ім'я затриманого і причини з яких він зацікавив співробітників поліції не розголошувалися, однак, за неперевіреною інформацією, його підозрювали у зв'язках з головним підозрюваним Кервьєлем.
Якийсь час французькі ЗМІ мусували новину, що про шахрайство знали й у керівництві Societe Generale, однак воліли закривати на це очі, розраховуючи за допомогою ризикованої гри заповнити свої втрати.
Цю версію почасти підтвердив і сам Кервьєль, що заявив, що не міг би провертати свої справи без мовчазної згоди керівництва. Однак представники вищого менеджменту банку назвали подібні припущення наклепом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас