Чубайс: Росія стоїть на порозі фінансової кризи, у влади два шляхи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чубайс: Росія стоїть на порозі фінансової кризи, у влади два шляхи

Енергетика
1042
Фінансова криза може поставити владу перед вибором - збільшити бюджетні видатки на підтримку економіки або посилити ліберальну фінансову політику.
Про це в інтерв'ю журналу The New Times заявив глава РАО "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс, передає "Эхо Москвы" .
Чубайс вважає, що Росія стоїть на порозі фінансової кризи. Уже найближчим часом Чубайс прогнозує радикальне погіршення торговельного балансу Росії, що він називає неминучим наслідком світових фінансових проблем. При цьому він висловлює сумнів, що, втративши мільярди доларів, держава зможе забезпечити приплив необхідних інвестицій у країну.
Політик виражає стурбованість, що при такому розкладі, питання з фінансової сфери перейде в політичну. У цьому випадку обвинувачення Заходу у всіх фінансових гріхах, можуть привести до закриття вітчизняної економіки від інших країн, що неминуче спричинить катастрофу, вважає Анатолій Чубайс
"Ми говоримо - ці імперіалісти на Заході нам знову влаштували кризу, пригнічують нашу рідну молоду зростаючу економіку, намагаються поставити в залежність. Отже, потрібно закритися по максимуму і за рахунок цього розвивати нашу економіку всупереч супостатам", - заявив Чубайс.
Шанси того, що буде обраний саме такий варіант розвитку країни, Анатолій Чубайс розцінює як 50 на 50. Але є й інший сценарій, вважає Чубайс. Відновити базові принципи ліберальної економічної політики. Він нагадує, що такі заходи вже були початі в 90-х роках і в першій половині 2000-х, коли формувався стабілізаційний фонд.
Відзначимо, пік чергової кризи Банк Росії очікує в березні-квітні - трапиться дефіцит ліквідності. Термін означає, що банкам не буде вистачати грошей - через відтік капіталу, великих податкових виплат по ПДВ і погашення позик. Збіг трьох складових приведе до того, що проблеми будуть украй серйозними, а зовсім слабкі банки кризи не витримають, вказують експерти. У січні відтік капіталів з Росії склав 9 млрд доларів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас