Кабмін змінює правила сплати ПДВ для імпортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін змінює правила сплати ПДВ для імпортерів

Казна та Політика
563
Кабінет міністрів має намір збільшити надходження в бюджет за рахунок ліквідації можливості вексельних розрахунків при сплаті ПДВ імпортерами. Натомість підприємцям вкотре обіцяють прискорити відшкодування ПДВ.
Експерти відзначають, що ініціатива може підвищити доходи держави, однак лише на короткий час. Надалі вона небезпечна збільшенням обсягу "сірого" імпорту.
Про плани скасувати вексельні розрахунки заявив у п'ятницю перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. За його словами, уряд на найближчому засіданні підтримає ініціативу Держмитниці про скасування видачі податкових векселів на суму зобов'язань із відстрочкою їх погашення. Це пов'язане з тим, що підприємства масово використовують вексельні схеми для ухилення від сплати ПДВ.
Глава ДПАУ Сергій Буряк додав, що скасування вексельних розрахунків збільшить надходження в бюджет, як відбулося в січні цього року. За його словами, не було виписано жодного векселя, і ДПАУ змогла перевиконати план по ПДВ на 5%. При цьому в 2007 році план був недовиконаний на 4,265 млрд грн.
Скасування вексельних розрахунків держава планує підтримати вирішенням проблем з відшкодуванням ПДВ, вважає голова ДПАУ. Нагадаємо, уряд з 1 квітня хоче замінити 60-денні перевірки на підприємствах на безконтактного аудита в електронному режимі.
Практика сплати імпортерами ПДВ авальованим векселем, введена в жовтні 1997 року, дозволяє платникові одержати відстрочку по сплаті до 30 днів. За даними ДПАУ, середній рівень погашення векселів в 2007 році склав 14,3%. Найбільш низький показник сплати - у Полтавській (7,2%), Харківській (9%), Дніпропетровській (10,2%) і Черкаській (10,6%) областях.
Законом "Про держбюджет на 2008 рік" передбачено, що сплата векселями не поширюється на підакцизні товари, продукти харчування, підприємства, що перебувають на спрощеній системі оподатковування, а також зареєстровані як платник ПДВ менше ніж за рік до здійснення імпортної операції. Торік уряд уже скасував сплату ПДВ векселем при імпорті нафти, а також заборонив надавати відстрочку компаніям, що не погасили вексельні зобов'язання вчасно.
Ініціативу Кабміну підтримала Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів. За словами її директора Олега Назаренка, компанії даної галузі у векселях не мають потреби, тому що в них рентабельний товар, що відразу ж продається, а імпортери мають можливість платити податки "живими" грішми. Втім, не всі експерти розділяють його думку. Так, у прес-службі Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) відзначили, що це, як і величезні борги за відшкодування ПДВ, "вимиває" оборотні кошти підприємств.
За словами фінансового директора аудиторської фірми "Контракт-Аудит" Андрія Єлисєєва, імпортерам буде складно платити "живими" грішми за те, що ще не продано. У той же час він визнає, що схеми при вексельній сплаті мали місце, але це говорить про "слабке адміністрування та контроль" податкових і митних органів.
Експерти називають урядову ініціативу короткостроковою, котра відразу ж виключить вексельні схеми, але надалі ускладнить діяльність сумлінних платників. "Ефект буде тривати лише кілька місяців, але за результатами року, навпаки, відбудеться зниження податкових відрахувань, адже фактично згорнеться легальна зовнішньоекономічна діяльність і підприємства підуть у тінь", - прогнозує незалежний аналітик Олександр Кирш.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас