Микола Рудьковський в трансі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Рудьковський в трансі

Кримінал
1540
У суботу пізно ввечері оперативні співробітники СБУ затримали колишнього міністра транспорту та зв'язку Миколу Рудьковського, що перебував на стаціонарному лікуванні в одній з київських клінік.
Його оточення відразу ж заявило про викрадення колишнього глави Мінтрансу "групою озброєних осіб у масках". Заступник голови СБУ Микола Герасименко стверджує, що групу захоплення на затримку не висилали, а в коректній формі запропонували Рудьковському проїхати в прокуратуру для бесіди зі слідчим. У Соцпартії вже встигли назвати затримку прикладом "політичних репресій" і довести до відома світової громадськості.
Першою про затримку колишнього міністра транспорту та зв'язку повідомила його прес-секретар Вікторія Бутенко. "П'ятнадцять озброєних осіб у масках, не пред'являючи документів, з використанням фізичної сили захопили Рудьковського в стаціонарному відділенні лікарні та відвезли в невідомому напрямку", - говориться в її прес-релізі.
У неділю вранці прес-служба Соціалістичної партії, членом якого є Рудьковський, поширила офіційне повідомлення його прес-служби та розповіла подробиці інциденту.
"Коли невідомі озброєні особи переносили його на руках, Рудьковський не міг самостійно пересуватися і, імовірно, був без свідомості", - говорилося в повідомленні. При цьому Вікторія Бутенко стверджувала, що ні членам сім'ї, ні адвокатам Миколи Рудьковського невідомо про його місцезнаходження, у зв'язку із чим родичі вже звернулися до прокуратури Києва із заявою про викрадення колишнього міністра транспорту. "Офіційна заява про викрадення Миколи Рудьковського до нас (у прокуратуру Києва) поки не надходила, - сказав вчора вдень прокурор Києва Євген Блажівський. - Однак відразу можу сказати: ніякого викрадення не було. Виконувалося доручення суду, з дотриманням всіх вимог процесуального законодавства". Лікар Рудьковського, завідувач стаціонарним відділенням клініки "Борис" Ігор Конівець підтвердив, що в день, коли відбулася затримка, колишній голова Мінтрансу перебував в клініці.
"Він у нас на стаціонарному лікуванні з діагнозом "протрузія дисків" (захворювання хребта, одна зі стадій формування грижі дисків) перебуває з 28 січня", - повідомив Конівець. За його словами, 7 лютого Миколу Рудьковського прооперували - видалили на спині атероми (пухлиновидне утворення), а саме в суботу дозволили напівпостільний режим - він міг 15 хвилин на день прогулюватися територією клініки. "На прохання пацієнта був викликаний консультант-нейрохірург із Цюріха. Після консультації ми з нейрохірургом усамітнилися, а через 15 хвилин охорона мені повідомила, що пацієнт, відійшовши на кілька метрів від клініки, був викрадений якимись людьми", - розповів про події того дня лікар Рудьковського. При цьому його стан він оцінив як середньоважкий. "Сьогодні (у неділю, 10 лютого) йому необхідно зробити перев'язку, тому що на спині в нього рана, а через п'ять днів після операції зняти шви", - підкреслив лікар. Тим часом у прокуратурі Києва заявили: "Затриманий Микола Рудьковський був оглянутий медпрацівниками. Відповідно до їх висновків, його стан задовільний".
За версією, якої дотримуються родичі та соратники Рудьковського, затримання відбувалося буквально на порозі клініки. Близько 21.30 він вийшов із приміщення клініки, щоб забрати ліки, які йому повинні були передати. Недалеко від входу в цей час нібито вже стояли три машини, у яких перебували бійці спецпідрозділу СБУ "Альфа". Очевидці стверджують, що їх було не менше п'ятнадцяти. "Він тільки встиг вийти і зробити два кроки - все відбулося дуже швидко", - так характеризують операцію затримання колишнього міністра транспорту та зв'язку очевидці.
Примітно, що охорона клініки затримці Миколи Рудьковського не перешкоджала. "Охорона в нас займається тільки паркуванням - вона нічого не могла зробити", - пояснили представники клініки "Борис".
При цьому, як розповіло джерело в оточенні Миколи Рудьковського, його близькі переконані, що затримка стала можливою у зв'язку із проведенням щодо нього оперативних заходів, зокрема прослуховування телефонних розмов. "Група захоплення точно знала, що він повинен вийти з будівлі", - впевнений співрозмовник.
В СБУ дотримуються іншої версії. У СБУ не заперечують, що затримка проводилася силами оперативних співробітників їх відомства, однак наполягають, що не на території клініки. "Його затримали на проспекті Бажана (на цій вулиці знаходиться будівля клініки "Борис"), та й то не затримали, а запропонували проїхати в прокуратуру", - розповів заступник глави СБУ Микола Герасименко.
За його словами, до Миколи Рудьковського підійшли двоє оперативників, які, показавши посвідчення, запропонували проїхати до слідчого, після чого колишній міністр, не пручаючись, сів у машину. "Просто прокуратура Києва шукала його кілька днів і доручила це (пошук) СБУ. Знайшли ми його на проспекті Бажана - чи то він там гуляв, чи то йшов у справах до своєї машини. Усе було дуже спокійно, - запевнив Герасименко. - До нього в палату ніхто б і не заходив, але якщо він спокійно гуляє містом, виходить, стан здоров'я дозволяє перебувати і в іншому місці".
Слід зазначити, що дозвіл Печерського райсуду на затримку Миколи Рудьковського, підозрюваного в розтраті державного майна, було отримано ще 2 лютого, за тиждень до проведення операції. "Суд виніс свою постанову, якою доручив затримати обвинувачуваного і доставити його до суду під вартою для розгляду питання про зміну йому запобіжного заходу", - розповів прокурор Києва Євген Блажівський.
За його словами, після затримки Рудьковський був доставлений у слідчий ізолятор СБУ, де й буде перебувати до засідання суду.
Тим часом питання про зміну запобіжного заходу Миколі Рудьковському повинне бути розглянуте Печерським райсудом сьогодні. Ініціатором зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою виступає прокуратура Києва. "Це пов'язане з тим, що він ухилявся від виконання своїх процесуальних зобов'язань, не ознайомився з матеріалами справи і не дає можливості слідству завершити розслідування та направити матеріали на розгляд суду", - пояснив Блажівський. За його словами, можливість ознайомлення з матеріалами справи Миколі Рудьковському і його адвокатам була надана півтора місяця тому - 21 грудня 2007 року. "Однак вивчити двотомну справу за цей час вони так і змогли", - підкреслив прокурор.
Тим часом представники Соцпартії вже заявили про політичний підтекст затримки Миколи Рудьковського і зробили все можливе для того, щоб привернути до цього факту увагу світової громадськості. Секретар політради СПУ Ярослав Мендусь вчора повідомив про "кричуще порушення прав і свобод людини" віце-президентові Європарламенту Мареку Сівецу.
Такі ж матеріали він передав раднику-посланнику посольства Російської Федерації Всеволоду Лоскутову. До вивчення фактів порушення прав і свобод відносно затриманого Рудьковського була залучена й уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, якій вчора вдалося зустрітися в ізоляторі з колишнім міністром. "Це (затримка Миколи Рудьковського) - яскравий приклад політичних переслідувань і, по суті, політичних репресій", - сказав Мендусь.
У чому звинувачували Миколу Рудьковського
14 вересня 2007 року СБУ звернулася до Генпрокуратура з поданням про порушення кримінальної справи щодо Миколи Рудьковського за поширення свідомо неправдивої інформації: у прямому телеефірі 4 вересня 2007 року Рудьковський заявив, що секретаріат президента нібито готує масштабну катастрофу з людськими жертвами. Справа не була порушена, оскільки Генпрокуратура не знайшла в діях Рудьковського складу злочину.
На початку грудня 2007 року СБУ заявила про порушення кримінальної справи відносно Миколи Рудьковського за ч. 5. ст. 191 КК ("розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем"), що передбачає позбавлення волі терміном до 12 років з позбавленням права займати певні посади та конфіскацією майна. 14 грудня він був викликаний на допит у зв'язку з розслідуванням справи про розтрату 392,9 тис. грн державних коштів на оплату особистого чартеру в Париж і назад з 9 по 12 червня 2007 року.
24 грудня 2007 року завершилося розслідування у цій справі і було пред'явлено обвинувачення. Рудьковському інкримінується також чартер у Брюссель, що обійшовся Мінтрансу в $98 тис.
24 січня 2008 року в прокуратуру Києва були передані матеріали про передбачувану незаконну розтрату Миколою Рудьковським бюджетних коштів у розмірі 122 тис. грн на оплату візиту делегації Мінтрансу в столицю Японії Токіо з 7 по 13 липня 2007 року.
8 лютого 2008 року МВС установило, що в IV кварталі 2007 року Микола Рудьковський з порушенням законодавства дозволив відчуження об'єктів нерухомості 36-го об'єднаного загону Державної спеціальної служби транспорту, що завдало державному бюджету збиток у розмірі 8,5 млн грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас