Кінах вважає, що Україна поспішила зі вступом до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах вважає, що Україна поспішила зі вступом до СОТ

Казна та Політика
388
Президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат Анатолій Кінах вважає, що фінішний етап вступу України до Світової організації торгівлі "був проведений непрозоро".
"Наприклад, дотепер невідомо, на яких умовах Україна вступає в цю організацію в сфері експортних мит. На мій погляд, ми повинні зберегти за собою право в рамках СОТ захищати свої інтереси через розумну та гнучку політику експортних мит. Особливо тих, які сьогодні зафіксовані як окремі закони. Це насіння соняшника, металобрухт, шкіряна сировина", - відзначив депутат.
За словами Кінаха, однією зі спірних умов вступу до СОТ було зобов'язання України забезпечити вільний транзит енергоносіїв.
"Не знаю, чим закінчилася дискусія, але подібної умови не висували жодній країні! Якщо ми на неї погодилися, то це означає, що Україна буде зобов'язана забезпечувати транзит навіть на невигідних для країни умовах", - вважає він.
Крім того, переконаний президент УСПП, Україна, вступаючи до СОТ, не має чіткої стратегії дій відносно ризикованих секторів своєї економіки, і в першу чергу мова йде про аграрний сектор, підприємства малого та середнього бізнесу, автомобілебудування.
На думку Кінаха, також важливо підсилити захист громадян України від неякісної продукції, у тому числі, що містить генетично модифіковані організми (ГМО).
У той же час, він відзначає необхідність вступу до СОТ. "Вступати до СОТ треба, і це не є предметом для дискусій", - сказав Кінах, однак підкреслив, що необхідно пам'ятати, що сьогодні СОТ - це 151 країна і 95% світової продукції, які в першу чергу будуть конкурентами України.
"Кожна країна під час обговорення умов для свого вступу до СОТ намагається домогтися максимальних переваг для національної економіки. Ми ніколи не повинні про це забувати. І умови прийому повинні бути адекватні нашим національним інтересам", - вважає Кінах.
Тому, за його словами, на етапі ратифікації документів про вступ до СОТ парламентаріям треба буде дуже серйозно їх вивчити разом з експертами, асоціаціями бізнесу, об'єднаннями підприємців.
Нагадаємо, 5 лютого Генеральна рада СОТ схвалила приєднання України до цієї організації. Верховна Рада України повинна до 4 липня 2008 р. ратифікувати цей документ.
Повноправним членом СОТ Україна стане через 30 днів після ратифікації документа парламентом.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас