Доступне житло - це фантастика? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доступне житло - це фантастика?

Нерухомість
1616
Президент і Прем'єр-міністр одночасно запропонували дві моделі забезпечення українців доступним житлом. Віктор Ющенко ініціював відповідну програму, а Юлія Тимошенко пообіцяла довгострокові кредити під низьку процентну ставку (4-6% річних) без першого внеску
Програма "Доступне житло" припускає, що покупець оплачує 70% вартості квартири, а решту 30% виплачує держава. Разом з тим учасники ринку будівництва і місцева влада об'єднують свої зусилля: відповідно, перші будують, а другі безкоштовно надають землю і забезпечують підведення інженерних комунікацій. На реалізацію президентської програми "Доступне житло" з бюджету вже виділено 2,7 млрд. гривень.
Крім цього, Президент зажадав від Міністерства фінансів вишукати ще 500 млн. гривень - "як стартову позицію", за словами Ющенка. У цілому ж для втілення проекту в життя необхідно 4,5 млрд. гривень на рік.
Будівельні компанії стривожені і називають кілька причин для занепокоєння. По-перше, їх цікавить, чи витримають місцеві бюджети, за рахунок яких планується підведення всіх комунікацій, а по-друге, наскільки сумлінним виявиться покупець - чи не продасть він квартиру, що дісталася дешево, за більшу ціну.
Проект Юлії Тимошенко ще заманливіший: для одержання кредиту на житло не потрібно платити перший внесок, і це при 4-6% річних. А тим, хто з недовірою поставився до таких казкових відсотків, Прем'єр відповіла: "Я звикла втілювати в життя фантастичні речі".
Експерти називають обидві програми початком президентської виборчої кампанії і говорять про нереальність як однієї, так і другої. Фокус вирішив з'ясувати, чи вірять українці обіцянкам Президента та уряду.
Костянтин Новицький, президент Асоціації ріелторів Одеси та Одеської області
За наявності певних коштів усе здійсненно. Але на сьогоднішній день недостатньо фінансів, які дійсно забезпечили б країну доступним житлом.
Юрій Мірошниченко, народний депутат (ПР)
Це виклик для української влади. Нам потрібно зменшити собівартість житла, тоді можна буде вимагати й від забудовників зниження цін. А Президент і Прем'єр зосередилися на економічних механізмах, що просто дозволяють оплачувати існуючі рахунки забудовників.
Віталій Чепинога, народний депутат (БЮТ) Ну чому ж фантастика? Це цілком реально. Ми говоримо про урядову політику, що дозволяє парубкові після інституту одержати перше місце роботи та доступне житло під реальний кредит.
Ольга Герасим’юк, народний депутат (НУНС)
Ні, звичайно, це не фантастика. І ми повинні якнайшвидше проект здійснити - поки ще ці сім'ї молоді і мають потребу в житлі. Ми звикли, що все життя заробляємо на квартиру, а потім уже хворі туди вселяємося.
Олександр Бондаренко, президент Асоціації фахівців з нерухомості
На даний момент це майже фантастика. Спроба Прем'єр-міністра вийти на дешеві кредити викликає скепсис, адже світову кредитну систему нікуди не дінеш. А от пропозиції Президента більш реальні, це крок до насичення ринку, продуманий стратегічний план.
Андрій Єрмолаєв, президент Центру соціальних досліджень "Софія"
Це гарний бізнес-проект під прикриттям популістської риторики та з розрахунком на державні гроші. І щоб суспільство це з'їло, його називають "Доступним житлом".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас