НЗФ втік від ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НЗФ втік від ФДМ

Фондовий ринок
143
Акціонери ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" затвердили додемісію акцій підприємства, збільшивши СФ у п'ять разів. Таким чином, пакет акцій, що намагається відсудити держава в ПФК "Придніпров'я" Віктора Пінчука, зменшився до менш ніж 10%.
Для повернення 50%+1 акції НЗФ, які раніше були продані "Придніпров'ю", Фонду держмайна прийдеться тепер оскаржувати підсумки додемісії. Експерти вважають успіх даної витівки малоймовірним.
За словами прес-секретаря НЗФ Володимира Цибенка, у вчорашніх зборах брали участь акціонери, що володіють 98,67% акцій підприємства. "Збори прийняли рішення про збільшення СФ акціонерного товариства на 312 млн. грн., що знайшло відбиття в новій редакції статуту", - повідомив прес-секретар підприємства.
За словами першого віце-президента ПриватБанку Тимура Новікова, розподіл нових акцій відбувся пропорційно часткам акціонерів в СФ підприємства. Причому в передплаті на акції взяли участь більше 400 фізичних і юридичних осіб. "Підприємство попросило акціонерів збільшити капітал, і акціонери пішли на це. Акції привабливі, тому підписалося багато учасників", - відзначив він.
У прес-службі компанії EastOne, що управляє активами Віктора Пінчука, учора не змогли прокоментувати підсумки зборів акціонерів НЗФ. Однак виходячи з кількості присутніх на зборах акціонерів, а також зі слів Тимура Новікова, можна припустити, що компанія пана Пінчука зберегла за собою контрольний пакет акцій заводу.
За словами аналітика Upras Capital Олександра Макарова, опираючись на існуючі судові рішення, держава тепер може домагатися повернення тільки тої кількості акцій, які були продані раніше "Придніпров'ю", але зараз їхня частка не перевищує 10%. "Щоб боротися за повернення контрольного пакета, ФДМ треба скасувати підсумки додемісії", - відзначає пан Макаров. На думку директора Міжнародного інституту приватизації Олександра Рябченка, попередній досвід свідчить, що в держави практично немає шансів скасувати додемісію на НЗФ.
Таким чином, очевидно, нереалізованими залишаться недавні заяви Юлії Тимошенко, що апелювала до рішень судів і вимагала повернути акції НЗФ державі. Якщо ФДМ вдасться відсудити тільки 10% акцій підприємства, то інтерес до них згодом можуть виявити лише фондові гравці.
За даними на травень минулого року, акціонерами НЗФ значилися кіпрські Manjalom Limited (22,92%), Treelon Investmtnts Limited (12,87%) і Sofalon Investmtnts Limited (12,87%). Фактично контроль над підприємством здійснюють групи "Приват" Ігоря Коломойського та EastOne Віктора Пінчука. За деяким даними, серед акціонерів також присутня група VS Energy Олександра Бабакова і Михайла Воєводіна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас