Експерти: Скорочення темпів зростання інфляції вимагає зменшення дефіциту держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Скорочення темпів зростання інфляції вимагає зменшення дефіциту держбюджету

Казна та Політика
143
Українській владі доцільно скоротити дефіцит державного бюджету і переглянути заплановану динаміку збільшення державних видатків, вважають експерти і політики, що взяли участь в організованих фінансовим комітетом Верховної Ради в четвер увечері слуханнях щодо антиінфляційних заходів.
"Безумовно, не можна погодитися з таким дефіцитом держбюджету, що зараз проглядається на рівні більше 3%. З урахуванням тих ризиків, з якими ми маємо справу, зовсім очевидно, що дефіцит держбюджету не повинен перевищувати 1,5-2%", - сказав під час слухань глава парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров.
У зв'язку з цим він відзначив необхідність перегляду макроекономічних прогнозів на поточний рік, а також внесення змін у держбюджет-2008.
"Трипроцентна інфляція в січні була очікуваною... Ми в січні збільшили грошові виплати на 6 млрд грн проти грудня. Ці грошові виплати не були компенсовані відповідною пропозицією товарів і послуг", - сказав Азаров, характеризуючи причини збільшення цін на початку року.
При цьому, за його словами, Нацбанк України (НБУ) у січні зміг стерилізувати майже 12 млрд грн, але надалі реалізація такої політики може сповільнити темпи економічного зростання.
"Це дуже жорсткі монетарні заходи. Але цих заходів виявилося явно недостатньо, щоб серйозно вплинути на інфляцію... Те, чим займався НБУ в січні, у принципі містить явну загрозу того, що економічна активність наших суб'єктів господарської діяльності буде згорнута", - підкреслив М.Азаров.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні 2008 року прискорилася до 2,9% (у січні-2007 - 0,5%) у порівнянні з 2,1% у грудні-2007.
Виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило, у свою чергу, відзначив, що висока інфляція, серед іншого, знижує стимули для населення до накопичення заощаджень: цим створюються передумови до збільшення попиту на товарному ринку і підвищення рівня доларизації в країні.
При цьому він погодився з необхідністю надання урядом реалістичного прогнозу щодо інфляції, оскільки нереалістичні оцінки ведуть до недовіри та збільшення інфляційних очікувань. "Невизначеність ще більше провокує подальшу інфляцію", - відзначив Шумило.
Виконавчий директор НБУ також підтримав ідею втримання низького рівня дефіциту держбюджету-2008.
Крім того, він відзначив, що накопичені урядом наприкінці минулого року (для майбутніх розрахунків по зовнішніх зобов'язаннях) кошти в іноземній валюті зараз направляються на виплати вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР.
Відповідно до наданих журналістам матеріалів до виступу І.Шумила, НБУ очікує, що в 2008 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України виросте до 6% до ВВП, тоді як за підсумками 2007 року він очікується в розмірі 3,4% до ВВП.
Постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Балаж Хорват відзначив, що для протидії інфляції необхідний консервативний дефіцит бюджету, а також зняття обмежень щодо руху курсу гривні. "Стоячи на варті фіксованого курсу НБУ значною мірою зменшує можливості впливати на грошові агрегати", - підкреслив він.
Серед причин збільшення цін, Б.Хорват назвав, збільшення обсягів внутрішнього кредитування за рахунок зовнішніх залучень і зрослі соціальні виплати. "Може початися спіралевидна гонка зарплат за цінами... Збільшення зарплат повинне бути поєднане зі збільшенням продуктивності праці", - підкреслив представник МВФ.
У свою чергу, головний економічний радник Світового банку (СБ) в Україні Мартін Райзер застеріг уряд від спокуси використати зрослі через інфляцію бюджетні надходження для подальшого нарощування соціальних видатків. "Не можна використовувати такий аргумент, що в нас тепер є більше грошей і, виходить, ми можемо використати більше грошей. Якщо використати такий підхід, то інфляція буде дуже високою", - відзначив він.
При цьому Райзер нагадав, що СБ погіршив оцінку очікуваної інфляції в 2008 році з 9,6% до 13,8%.
Разом з тим, за його словами, інфляційний тиск цього року може знизитися - почасти за рахунок високої порівняльної бази минулого року, а також за рахунок очікуваного зниження динаміки збільшення цін на продовольство.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас