Експерти: Уряд може провести ревальвацію гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Уряд може провести ревальвацію гривні

Казна та Політика
1745
Експерти ЗАТ "Альфа-Банк" допускають проведення урядом ревальвації гривні з метою уповільнення темпів інфляції. Про це говориться в повідомленні банку.
На думку експертів банків, антиінфляційні заходи, що вживаються урядом і Нацбанком, поки не дають результатів.
Вони відзначають, що уряд і НБУ поки не в змозі знизити рівень інфляції за допомогою монетарної політики, оскільки більшість факторів, що впливають на рівень інфляції, перебувають у немонетарній площині. "Основною причиною високого рівня інфляції як і раніше є дефіцит продуктів харчування, викликаний неврожаєм минулого року, поступове відкриття російського ринку для українських молочних і м'ясних продуктів, а також збільшення цін на продовольчі товари на світовому ринку. У короткостроковій перспективі ми очікуємо впливу на збільшення цін іншого немаловажного фактору - виплати грошових компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку", - говориться в повідомленні.
"Ми очікуємо, що уряд буде посилювати грошову політику, оскільки темпи інфляції продовжують рости. Крім звичайних монетарних методів, уряд може також ввести не зовсім традиційні заходи для того, щоб знизити рівень інфляції. Одним з таких заходів може бути раптова і різка ревальвація гривні. Історичний аналіз динаміки інфляції свідчить про її зниження в другому кварталі 2005 р. - під час зміцнення позицій гривні у квітні. Цей факт може підштовхнути уряд і зараз піти по такому ж шляху - знизити курс гривні до долара аж до нижньої межі валютного коридору на 2008 р. (4,95). Таким чином, імовірність раптової ревальвації гривні найближчим часом зростає", - вважають експерти.
Ще одним можливим варіантом дій регулювальних органів, на думку експертів "Альфа-банку", може стати підвищення дисконтної ставки з поточних 10,0% до 11,5-12,5%. "Однак подібні дії будуть носити скоріше індикативний характер, ніж робити який-небудь істотний вплив на економіку", - відзначають вони.
Експерти зберегли прогноз інфляції на 2008 р. на рівні 12,9%, а також очікують зниження рівня інфляції в другій половині року завдяки більш активній антиінфляційній політиці НБУ та уряду.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас