Ринок лізингу нерухомості - обсяг угод подвоюється щорічно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок лізингу нерухомості - обсяг угод подвоюється щорічно

Нерухомість
973
Але придбати нерухомість можна й у лізинг. Ринок цей молодий, і не всі знають про його можливості та перспективи.
Плюси та мінуси лізингу
Безперечним плюсом даної схеми є те, що після закінчення обумовленого часу об'єкт перейде у вашу власність, у той час, як орендодавець може практично в будь-який час відмовити в оренді або підвищити ставки.
"Практика лізингу комерційної нерухомості в Україні тільки починає формуватися, - говорить Тетяна Сергєєва, провідний спеціаліст з лізингових операцій лізингової компанії "Гарант". - Але деякі компанії, лідери в галузі лізингових технологій, уже роблять перші кроки в реалізації лізингових схем. Їхня складність полягає у великій кількості учасників: продавці нерухомості, нотаріуси, ріелтори, БТІ, органи землевпорядкування, банк, страхова компанія, а також тривалі терміни, іноді до півроку, оформлення об'єкта нерухомості та оренди земельної ділянки. Крім цього, існують ринкові реалії: непрозора ринкова історія об'єктів, велика різниця між балансовою та ринковою вартістю об'єктів старого фонду".
Оскільки попит на ринку комерційної нерухомості перевищує пропозицію, умови диктує власник або продавець. А він часто зацікавлений у швидкому завершенні процедури купівлі-продажу і не бажає мати справу з комплексними перевірками історії та стану об'єктів, проведеними лізинговими компаніями.
Є особливості й у процедурі. Зазвичай лізингові компанії купують недобудовані об'єкти, оскільки вони дешевші, але тоді виникають проблеми з банківськими кредитами для лізингодавця.
Іноді продавці з тих чи інших причин не приймають безготівковий розрахунок, воліючи одержати всю суму за об'єкт нерухомості готівкою. Лізинг же нерухомості припускає тільки безготівкову форму розрахунків.
До недоліків можна віднести складність оформлення, велику тінізацію ринку нерухомості - деякі експерти вважають, що проблеми із правом власності на об'єкти комерційної нерухомості є в 90% продавців.
А от позитивними моментами можна назвати наступні: деякі лізингові компанії не вимагають від орендаря ніяких додаткових гарантій, а забезпеченням угоди слугує сам об'єкт; у випадку лізингу тимчасово вивільнені гроші орендар може пустити на інші цілі; лізинг не вимагає негайного початку платежів; лізингова угода більш гнучка, ніж кредит, при лізингу орендар може виробити з орендодавцем зручну для нього схему фінансування, а платежі можуть здійснюватися з різною періодичністю і ставка може бути фіксованою і плаваючою.
До недоліків варто віднести той факт, що лізингоотримувачу доводиться дуже довго чекати, оскільки потрібні дозволи місцевих рад, міських і районних адміністрацій, які збираються раз на півроку, а то й ще рідше. Тому часто при придбанні нерухомості чаша ваг схиляється на користь іпотеки, оскільки одержати кредит у банку під заставу нерухомості простіше і зрозуміліше. Закон "Про фінансовий лізинг" забороняє лізинг єдиних майнових комплексів, а також земельних ділянок. Він не містить чіткого порядку реєстрації предмета лізингу нерухомості.
Більшість потенційних клієнтів неохоче вступають у лізингові відносини через великі ризики на ринку нерухомості, що не дозволяє їм планувати діяльність у довгостроковій перспективі. Адже договір лізингу - це крім платежів і майнові відносини, у яких нерухомість виступає заставою в угоді. А розірвати договір з лізинговою компанією значно складніше, ніж договір оренди.
Багато компаній з метою оптимізації оподатковування часто показують лише частину реальних доходів і активів у своїй фінансовій звітності, що може стати перешкодою для лізингу. З огляду на велику вартість нерухомості, переданої в лізинг, лізингові компанії змушені відмовляти своїм клієнтам.
Проблема полягає й у тому, що лізингові компанії часто не можуть адекватно розраховувати вартість своїх послуг, тому що придбання об'єкта за законом досить важке. "Лізинг комерційної нерухомості не одержав в Україні належного поширення через декілька причин, - говорить Олександр Смогоринський, генеральний директор "Першої Західно-Української Лізингової Компанії", - це той факт, що ефективні терміни фінансування придбання комерційної нерухомості - мінімум 10 років, а бажано - близько 20.
А в зв'язку з умовами діяльності і для досягнення максимального економічного ефекту, лізингові компанії працюють із так званими "середніми грошима" - коли фінансування надається на термін близько 5 років".
Умови лізингу
Звичайно компанії беруть аванс - 10-20 % зі ставкою подорожчання 6-8 %, іноді 10-12% на рік на термін від 2 до 10 років, пропонуючи різні варіанти графіків лізингових платежів. Серед послуг, надаваних компаніями, - фінансовий лізинг із правом викупу, фінансовий лізинг без права викупу, фінансовий лізинг із повною виплатою, оперативний лізинг, оперативний лізинг із правом викупу, продаж і зворотний лізинг, продаж і зворотна оренда. Умови в кожному окремому випадку є індивідуальними. Лізингова компанія має право конфіскувати нерухомість, якщо відбувається затримка в лізингових платежах на 30 днів.
Прогноз
Нерухомістю в лізинг в Україні займаються приблизно десяток компаній - "Райффайзен Лізинг Аваль", "Українська Лізингова Компанія (BNP Paribas)", "Універсальна лізингова компанія", "VAB-лізинг", "Капітал лізинг", "Панта Рей Систем", "Ласка Лізинг" і ін. Фахівці вважають, що більше гравців на цьому ринку бути і не може, оскільки далеко не всі можуть собі дозволити працювати з довгими грошима. Практично не мають поширення ці схеми в регіонах. Інший момент, що стримує розвиток цього ринку, - ажіотажний попит на об'єкти нерухомості. "На ринку не може бути багато угод, оскільки відсутні самі об'єкти лізингу", - говорять у компанії Colliers International.
Проте, починаючи з 2005 р. цей ринок росте приблизно на 100% на рік. У нинішньому році оператори також прогнозують подвоєння загальної суми угод.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас