Мінфін стверджує, що Тимошенко не позичала 450 млн дол. у НБУ на виплати "Ощадбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін стверджує, що Тимошенко не позичала 450 млн дол. у НБУ на виплати "Ощадбанку"

Казна та Політика
223
У міністерстві фінансів заперечують інформацію про використання золотовалютних резервів НБУ в процесі погашення внесків Ощадбанку СРСР. Про це повідомив заступник міністра фінансів Володимир Литвин.
"Ніякої позики уряду в НБУ не було. З 2007 р на ЄКР (єдиний казначейський рахунок - ред.) залишився перехідний залишок валютних коштів від зовнішніх позик Кабміну. Гроші Ощадбанку перераховуються звідти", - сказав заступник міністра.
Чутки про те, що фінансування виплат боргів Ощадбанку СРСР зменшили золотовалютний запас країни, з'явилися після опублікування свіжої звітності НБУ. Відповідно до звіту, валові міжнародні резерви в січні зменшилися на $667.9 млн.
Причина зниження відома - на перше півріччя припадає пік погашення українськими банками і компаніями зовнішніх позик, і їм довелося викуповувати валюту.
Однак, якщо в грудні сума всіх складових ЗВР збігалася з оголошеним офіційним розміром резервів, опублікованих НБУ, то в січні від статистики приховано приблизно 450 млн дол.
Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов назвав таку розбіжність цифр технічним нюансом.
"Ми не зобов'язані публікувати повну структуру резервів. Швидше за все, ці $450 млн. не належать до перерахованих видів цінностей і не внесені в таблицю", - сказав він.
На версію про позику уряду журналістів також підштовхнув аналіз динаміки коштів Кабміну на єдиному казначейському рахунку. У моменти переведення грошей від Мінфіну до Ощадбанку обсяг ЄКР не зменшувався.
"У цілому ж Мінфін перевів у держбанк у січні саме 450 млн дол.", - нагадує "ЭИ".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас