Найбільше зростання ВВП і промвиробництва в СНД в 2007р відзначено в Азербайджані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільше зростання ВВП і промвиробництва в СНД в 2007р відзначено в Азербайджані

Казна та Політика
235
Найбільше зростання ВВП і промислового виробництва серед країн СНД в 2007 році зафіксоване в Азербайджані, де воно склало 25,0% і 24,0% відповідно, повідомив міждержавний Статкомітет СНД.
У Вірменії ВВП в 2007 році виріс на 13,8%, у Білорусії і Киргизії - на 8,2%, у Росії - на 8,1%, у Таджикистані - на 7,8%, в Україні - на 7,3%. По інших країнах офіційні дані щодо ВВП за 2007 рік ще не підраховані.
Промвиробництво в Узбекистані в 2007 році виросло на 11,9%, в Україні - на 10,2%, у Таджикистані - на 9,9%, у Білорусії - на 8,5%, у Киргизії - на 7,3%, у Росії - на 6,3%, у Казахстані - на 4,5%, у Вірменії - на 2,6%. У Молдавії промвиробництво в 2007 році знизилося на 2,7%. Статкомітет СНД не володіє відомостями про промвиробництво в Грузії і Туркменії.
"В 2007 році економічна ситуація в країнах Співдружності в цілому складалася сприятливо, зберігалися високі темпи економічного зростання. У більшості країн темпи збільшення основних макроекономічних показників були близькі до торішніх або перевищували їх", - говориться у звіті Статкомітету.
У середньому по країнах Співдружності ВВП збільшився на 9% (в 2006 році - на 8%), виробництво промислової продукції - на 7% (на 5%), інвестиції в основний капітал - на 20% (на 15%), перевезення вантажів - на 5% (на 7%), роздрібний товарообіг - на 16% (на 15%).
"Високі темпи економічного розвитку забезпечили прискорення зростання номінальної заробітної плати в порівнянні з інфляцією, що сприяло збільшенню реальної заробітної плати, реальних доступних доходів і поточного заощадження населення. Споживчий ринок у цілому розвивався досить стабільно, однак у низці країн понад половину його забезпечується за рахунок імпорту", - відзначається в доповіді.
Економічне зростання практично у всіх країнах Співдружності супроводжувалося збільшенням інфляції; у низці країн в 2007 році вона була найвищою за період з 2000 року. "Особливо помітно під кінець року виросли ціни на соціально значимі продукти харчування, що пов'язане зі збільшенням світових цін на продовольство, а в окремих країнах зі скороченням його імпорту і недостатнім обсягом вітчизняного виробництва", - пояснюють у Статкомітеті.
У всіх країнах Співдружності зріс загальний обсяг зовнішньоторговельного обігу; при цьому імпорт товарів збільшувався більш високими темпами, ніж експорт. Протягом 2007 року збільшення взаємної торгівлі товарами в середньому в країнах Співдружності випереджало збільшення торгівлі з іншими країнами світу, в основному за рахунок динаміки експорту. У результаті частка взаємної торгівлі в експортно-імпортних операціях країн Співдружності трохи зросла, однак понад три чверті вартісних обсягів цих операцій припадає на торгівлю з іншими країнами світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас