Банкіри відзначають контроверсійність впливу вступу України до СОТ на економіку країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри відзначають контроверсійність впливу вступу України до СОТ на економіку країни

Казна та Політика
858
Вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) активізує торгівлю, але при цьому підвищиться чутливість українського фінансового ринку до проблем найбільших світових економік, вважають українські банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у середу.
"Безумовно, виграють клієнти банків: принцип справедливої конкуренції між українськими банками і банками з іноземним капіталом буде сприяти зниженню процентних ставок, розширенню фінансових інструментів і підвищенню якості банківських послуг. Для вкладників зниження прибутковості депозитів підвищить їхня надійність і створить передумови зростання фондового ринку", - сказав директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарьов.
При цьому він відзначив, що зняття всіх бар'єрів на шляху проникнення іноземного капіталу в банківський і страховий сектор приведе до спрощення доступу до світових фінансових ринків і поліпшення інвестиційного клімату в країні. "Це, безумовно, приведе до збільшення внутрішньої ділової активності та збільшення іноземних інвестицій. Капіталізація фінансових інститутів буде сприяти зростанню імунітету українського фінансового ринку до внутрішньополітичних проблем країни і прискорить процес лібералізації валютного ринку", - підкреслив Пономарьов.
"Вступ до СОТ дозволяє підвищити обсяги зовнішньої торгівлі між країнами-членами організації. А активізація торгів дозволить підвищити фінансові потоки в Україну і з України. Збільшення даних потоків, відповідно, позитивно відіб'ється і на фінансових ринках - обсяг торгів на валютному ринку продовжить зростання, розшириться спектр іноземних валют, торгованих на валютному ринку", - відзначив начальник управління роботи з борговими інструментами Альфа-Банку (Київ) Олександр Печеріцин.
Крім того, за словами Печеріцина, великі імпортери будуть використовувати більш складні фінансові схеми розрахунків, зокрема, з використанням деривативних інструментів.
За оцінкою Пономарьова, збільшення капітальних надходжень на фінансовий рахунок країни буде сприяти постійному перевищенню пропозиції валюти над її попитом на міжбанківському ринку, що підсилить передумови для зміцнення національної валюти. "Структурні зміни в банківському і страховому секторі економіки будуть сприяти детінізації української економіки та збільшенню надходжень у держбюджет", - сказав директор казначейства Укргазбанку.
Разом з тим банкіри відзначають і наявність деяких загроз від вступу до СОТ.
"Будуть і негативні наслідки - глобалізація підвищить чутливість українського фінансового ринку до проблем найбільших світових економік і створить залежність українського ринку від криз і потрясінь на міжнародних ринках", - відзначив Пономарьов.
"Якщо для страхового сектора істотного впливу не передбачається, то для банківського сектора більше негативів, ніж позитивів. Після вступу до СОТ буде дозволене відкриття філій іноземних банків в Україні. Фактично, це буде означати можливість приходу банків, які раніше не входили на ринок і єдиною метою яких буде фінансування кредитних програм для населення", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Альфа Капітал Україна" (Київ) Сергій Кульпинський.
При цьому він відзначив, що при приході філій іноземних банків в Україну можливий і швидкий відтік капіталу із країни у випадку їхнього закриття.
"Нарешті, перевищення частки іноземного капіталу в банківському секторі країни приносить тільки більше негативного. У країнах, де ця цифра перевищує 70%, кредитуються в основному сектори, зростання яких не впливає істотно на стійке зростання економіки. У цих країнах і темп приросту ВВП уже на рівні менше 6%, тоді як у Китаї, що, навіть незважаючи на членство у СОТ, веде обережну політику відносно руху капіталу, темп зростання становить не менше 9%", - додав Кульпинський.
Як повідомлялося, у лютому-2008 президент України Віктор Ющенко і генеральний директор СОТ Паскаль Ламі підписали протокол приєднання України до СОТ.
Україна повинна ратифікувати ухвалене рішення не пізніше 4 липня 2008 року. Тільки після ратифікації Україна отримає членство протягом 30 днів.
СОТ об'єднує 150 країн, на які припадає 95% світового товарообігу і 70% українського експорту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас