Кабмін затвердив план розміщення акцій ВАТ "Укртелеком" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив план розміщення акцій ВАТ "Укртелеком"

Фондовий ринок
358
Кабмін затвердив план розміщення акцій ВАТ "Укртелеком".
Про це повідомив журналістам заступник голови ФДМУ Дмитро Парфененко.
За його словами, відповідно до затвердженого плану розміщення акцій, 25% + 1 акція (блок-пакет) закріплюється в держвласності, 67,79% виставляється на продаж на конкурсі з елементами аукціону.
Парфененко повідомив, що протягом місяця починаючи із сьогоднішнього дня конкурсна комісія повинна виробити умови конкурсу, що включають вимоги для покупця. Крім того, робоча група на чолі з керівником Держспецзв’язку повинна буде представити ФДМУ свої пропозиції щодо реструктуризації "Укртелекому" - виведення з його складу підрозділів, що забезпечують спецзв'язок для урядових структур і правоохоронних органів.
Парфененко також повідомив, що конкурс може бути оголошений не раніше березня, оскільки експертна оцінка початкової вартості проводиться наприкінці того місяця, у якому було ухвалено рішення про продаж об'єкта. "Тобто, оцінити початкову вартість "Укртелекому" ми зможемо не раніше, ніж наприкінці лютого", - пояснив Парфененко.
Також Кабмін затвердив перелік 14 акціонерних товариств, що підлягають першочерговому продажу в 2008 р. разом із землею. У їхньому числі - Київський мотоциклетний завод, Київський завод автоматики ім. Петровського і завод "Маяк". Продаж разом із землею буде здійснюватися шляхом внесення земельних ділянок, що прилягають до підприємства, у його статутний фонд, уточнив Д.Парфененко, додавши, що в цей час експертна оцінка вартості земельних ділянок під трьома зазначеними вище підприємствами не проводилася.
Відзначимо, що 16 січня Кабмін затвердив список об'єктів приватизації на 2008 р., у числі яких держпакети акцій ВАТ "Укртелеком". Президент України Віктор Ющенко 17 січня ц.р. заявив, що наполягає на продажі контрольного пакета акцій - 75% плюс 1 акція - ВАТ "Укртелеком" і на пошуку стратегічного інвестора. Ющенко відзначав при цьому, що приватизація цього підприємства маленькими частками - по 1% пакета акцій - може цікавити "тільки злодіїв і авантюристів", які, на думку президента, у такий спосіб намагаються за безцінь придбати це стратегічне підприємство.
Нагадаємо, на аукціонних торгах із продажу акцій ВАТ "Укртелеком", які пройшли 15 червня 2007 р. на фондовій біржі "Перша фондова торговельна система" (ПФТС), були продані 3 лоти загальною вартістю 15,525 млн грн. Покупцями акцій виступили ТОВ "Конкорд Капітал" і ТОВ "Мілленіум Капітал", які придбали відповідно один і два лоти. Однак Господарський суд Києва призначив на 21 вересня 2007 р. засідання за позовом ТОВ "Фондова компанія "Дельта груп" про визнання недійсними цих аукціонних торгів.
Раніше ФДМУ вже тричі намагався продати пілотний 1%-вий пакет акцій "Укртелекому". 8 червня і 21 травня 2007 р. провести торги перешкодила судова заборона, а 29 травня - відсутність заявок. У цілому, до 23 липня планувалося продати 5% акцій - на п'яти українських фондових біржах, 50%+1 акцію - залишити в держвласності. А після пілотного продажу, у період з 1 серпня по 31 грудня в 2007 р. Фонд держмайна планував виставити на торги на вторинному ринку міжнародних фондових бірж ще 37,86% акцій компанії "Укртелеком" одним лотом.
ВАТ "Укртелеком" є національним оператором дротового зв'язку і перебуває в управлінні Фонду держмайна України. Статутний фонд компанії становить 4,681 млрд грн. Державі належить 92,86% акцій ВАТ "Укртелеком", 7,14% акцій - трудовому колективу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас