НБУ припускає можливість розширення курсового діапазону своїх інтервенцій на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ припускає можливість розширення курсового діапазону своїх інтервенцій на міжбанку

Валюта
378
Національний банк України (НБУ) у перспективі допускає можливість розширення курсового діапазону своїх інтервенцій на міжбанківському валютному ринку, але поки не має конкретних планів застосування такого кроку, повідомив заступник глави НБУ Олександр Савченко.
"Ми розглядаємо таку можливість, але все залежить від економічної політики уряду... Поки ми вважаємо, що наша політика адекватна. Подивимося, як будуть спрацьовувати наші антиінфляційні заходи протягом одного-двох місяців", - сказав О.Савченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Як повідомлялося, курсовий діапазон інтервенцій Нацбанку на міжбанку втримується на рівні 5,00-5,06 грн/$1. Підтримуючи рівновагу, НБУ зазвичай викуповує надлишкову пропозицію або продає ринку валюту, якої не вистачає. У січні-2008 Нацбанк активно продавав валюту на міжбанку.
За словами Савченка, перевищення попиту на іноземну валюту над пропозицією на міжбанку в січні пов'язане із впливом сезонних факторів. При цьому, за його словами, НБУ складно спрогнозувати розвиток ситуації на українському міжбанківському валютному ринку в лютому.
"Завжди в січні попит на долари збільшується: іде підписання контрактів по нафті, по газу, проводиться погашення банками своїх боргових зобов'язань. Що буде далі, залежить від двох факторів: від платіжного балансу, а саме від того, як швидко ми будемо нарощувати дефіцит поточного рахунку, і від того, наскільки швидко до нас будуть іти прямі іноземні інвестиції. Ці два фактори будуть впливати на курсову реальність", - сказав Савченко.
Коментуючи ідею кількох експертів про доцільність протидії збільшенню інфляції зміцненням курсу гривні, заступник голови НБУ відзначив, що такий крок може застосовуватися лише у винятковому випадку.
"Застосовувати зміну курсу як фактор зменшення інфляції можна, але небажано. Це треба робити в екстраординарних випадках. Тому зараз ми дотримуємося політики стабільного курсу. Сьогодні головну відповідальність за інфляцію несе уряд - ми лише допомагаємо уряду її стримувати. Але курсові методи - це методи останньої інстанції", - сказав Савченко.
Як повідомлялося, з початку 2008 року, як і протягом усього 2007 року, офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,0500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні знизився на 0,1% - до 5,0575 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1. При цьому основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
Щодо ситуації із залученням банками коштів на зовнішніх ринках заступник голови НБУ відзначив, що Нацбанк задоволений сформованим рівнем контролю та регулювання цього процесу і не планує введення додаткової його регламентації.
"Лише в Україні, на відміну від Росії, Казахстану і Прибалтики, криза (міжнародна кредитна криза - ІФ) не відбилася на діяльності банків. Тому ми вважаємо, що наші заходи регулювання були досить адекватні. У нас і так є обмеження (по зовнішніх залученнях) - і по процентній ставці, і по реєстрації. Ми вважаємо - цього досить. Навіщо втручатися в процес, що йде нормально і під контролем?", - сказав Савченко.
При цьому, за його словами, в 2008 році українські банки продовжать залучення коштів на зовнішньому ринку. "Можу сказати свою оцінку (залучення банками коштів на зовнішніх ринках в 2008 році): приблизно в районі $10 млрд - це валові залучення. Але враховуйте, що йде рефінансування, тобто - є погашення старих запозичень", - відзначив Савченко.
Як повідомлялося, валовий зовнішній борг України (державний і корпоративний) у січні-вересні 2007 року виріс на 36,4%, або на $19,821 млрд, - до $74,333 млрд. При цьому, зовнішній борг банків збільшився за дев'ять місяців минулого року на 82,5%, або на $11,623 млрд, - до $25,712 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас