Леонід Черновецький склав собі ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Леонід Черновецький склав собі ціну

Фондовий ринок
1651
Італійська група Intesa Sanpaolo вчора підписала договір про купівлю за $750 млн Правекс-банку, що належить київському мерові Леоніду Черновецькому та членам його сім'ї.
Закрити угоду планується протягом декількох місяців. Втім, її завершення залежить не тільки від рішення антимонопольних органів і регуляторів двох країн.
Потрібно також підтвердження джерела походження капіталу з боку МВС, із главою якого в мера Києва недавно відбувся гострий конфлікт, відзначають експерти. Вчора одна з найбільших італійських банківських груп Intesa Sanpaolo оголосила про купівлю Правекс-банку за 504 млн євро (за поточним курсом - близько $750 млн).
"Акціонери Правекс-банку підписали договір про продаж стовідсоткового пакета акцій банку групі Intesa Sanpaolo, - говориться в повідомленні прес-служб обох банків. - Завершення трансакції очікується протягом найближчих місяців, після одержання всіх необхідних дозволів з боку регулювальних органів Італії та України.
Україна є стратегічним ринком для групи Intesa Sanpaolo, яка готова вкладати в розвиток Правекс-банку значні кошти з метою посилення його лідируючих позицій на українському ринку". Угода була організована інвестиційними банками Rothschild і KBC Securities Baltic Investment Company, юридичним радником виступила компанія Baker & McKenzie. Від додаткових коментарів в Intesa Sanpaolo вчора відмовилися.
Це не перша спроба Intesa Sanpaolo вийти на український банківський ринок. У лютому 2006 року Banca Intesa уклав угоду про купівлю 88,55% акцій Укрсоцбанку (за даними АУБ, на 1 грудня 2007 року займав 4-е місце за активами) за $1,221 млрд. У вересні 2006 року сума угоди була збільшена до $1,4 млрд, але зірвалася у квітні 2007 року у зв'язку з покупкою банку Sanpaolo IMI у січні 2007 року за $41 млрд. Після закінчення терміну дії попередніх угод Укрсоцбанк знайшов нового покупця - конкурент Intesa Sanpaolo італійський UniCredit купив його за $2,2 млрд.
За даними Асоціації українських банків, на 1 грудня 2007 року Правекс-банк займав серед українських банків 24-е місце за активами (5,863 млрд грн) і 22-е за капіталом (766,84 млн грн). Банк має більше 560 відділень і близько 2000 пунктів продажів споживчих кредитів у роздрібних торговельних мережах. За даними банку, на 1 січня 2008 року голова спостережної ради Степан Черновецький володів 61,43% акцій, мер Києва Леонід Черновецький - 7% (опосередковано 85,14%), Христина Черновецька - 7% (68,43%), ТОВ "Правекс-Брок" - 10,68% (2,32%), ВАТ "Правекс-Страхування" - 2,32% (10,68%).
Вперше "Комерсант-Україна" повідомив про підготовку Правекс-банку до продажу восени 2007 року. Тоді Степан Черновецький спростував цю інформацію, назвавши лише можливу суму продажу - від $0,8 млрд до $1,2 млрд. Саму можливість продажу Черновецький спростовував і на минулому тижні. У повідомленні Правекс-банку відзначається, що при розрахунку на дату консолідованої фінансової звітності (30 червня 2007 року) мультиплікатор угоди до капіталу банку склав один з найвищих в Україні коефіцієнтів - 6,5, а "загальна ціна угоди буде містити в собі коректування ціни (долар за долар) на підставі розрахованих чистих активів Правекс-банку на момент завершення угоди".
"Це, звичайно, високий коефіцієнт, але він обумовлений великим списком клієнтів фізосіб Правекс-банку, - сказав старший аналітик КВС Securities Юрій Алексеєнко. - Банк не обслуговує нічий великий бізнес, тому його кредитний портфель диверсифікований".
За даними НБУ, на 1 січня 2008 року власний капітал Правекс-банку склав 724,822 млн грн ($143,53 млн). З огляду на це, мультиплікатор продажу нижчий - 5,24. Банкіри вважають, що у випадку закриття угоди її ціна може бути ще нижчою. "Навряд чи італійці проводили детальну оцінку портфеля Правекс-банку, - говорить голова спостережної ради банку НРБ В'ячеслав Юткін. - Вони подивляться, які є кістяки в шафі, і напевно ціна буде переглянута убік зниження після відрахування неліквідних активів. Збільшення вартості може відбутися у випадку урахування в активах нерозподіленого прибутку минулих років, що не був зарахований на дату аудованої звітності".
Прибуток минулих років на 1 січня склав 74,229 млн грн, проблемні кредити, збільшившись за 2007 рік на 23,34 млн грн, - 65,31 млн грн. Народний депутат, колишній голова українського представництва Інтерполу Кирило Куліков (НУНС) заявив, що вартість Правекс-банку може знизитися, тому що більшість його відділень не переведені з житлового фонду в нежитловий і "не можуть бути банківськими приміщеннями".
На думку банкірів, якщо вартість Правекс-банку знизиться, угода однаково буде вигідна як нинішнім власникам - сім'ї Черновецьких, - так і Intesa. "Intesa давно намагалася вийти на український ринок, і на її рішення не вплинула навіть світова фінансова криза, тому що тут вже перебуває її конкурент - UniCredit Bank, - вважає почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. - Тому від цієї угоди виграють всі її учасники".
Але банкіри відзначають, що при завершенні угоди можуть виникнути труднощі. "Поки це тільки заява Intesa. Згадайте, як раніше Intesa заявляла про покупку Укрсоцбанку, і ця угода зірвалася, - говорить голова спостережної ради банку "Демарк" Олександр Стеценко. - Така ситуація може повторитися". На умовах анонімності двоє банкірів розповіли, що перешкодити укладанню угоди може міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. "Справа в тому, що зараз 100% акцій сконцентрував Степан Черновецький", - сказав один з них.
Відзначимо, що фізична особа-резидент при продажі акцій банку повинна сплатити в місцевий бюджет за місцем реєстрації 15% прибуткового податку. У випадку із Правекс-банком це $112,5 млн, або 566,14 млн грн. "Але він (Степан Черновецький подав у Нацбанк документи на обмін цих акцій на акції офшорної компанії, щоб уникнути оподаткування, - говорить джерело . - По суті, покупець купує не банк, а офшорну компанію". Керуючий партнер міжнародної юридичної компанії Integrites В'ячеслав Корчев відзначає, що у випадку зміни власників більше 25% акцій контролюючі органи повинні підтвердити джерело походження капіталу. За словами джерела, Нацбанк вже подав відповідний запит у МВС. "Коли у МВС прийшов запит перевірити джерело походження капіталу, то Юрій Луценко дав вказівку не давати дозволів, і в п'ятницю прийшла відмова", - стверджує співрозмовник.
"У випадку підтвердження джерела капіталу жоден з органів не зможе вплинути на завершення угоди, однак процес перевірки даної операції може бути істотно затягнутий", - сказав В'ячеслав Корчев.
Голова правління юрфірми "Гарантія" Дмитро Крейнін уточнив, що МВС може вимагати заборонити угоду тільки через суд, якщо один з акціонерів звернеться із заявою про обмеження його прав. "Але зараз мова не йде про шахрайство, тому МВС може тільки призупинити рух документів до з'ясування обставин, - вважає він. - Але якщо інвестор побачить, що в акціонерів банку проблеми з контролюючими органами, та ще й щодо походження капіталу, то відразу знизить ціну".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас