Богатирьова: Уряд повинен нести персональну відповідальність за якість податкової політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богатирьова: Уряд повинен нести персональну відповідальність за якість податкової політики

Казна та Політика
119
Кабінет міністрів України повинен нести персональну відповідальність за якість податкової політики, заявила секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Раїса Богатирьова журналістам у Києві в понеділок, коментуючи рішення РНБО, прийняті на засіданні в минулу п'ятницю.
Богатирьова відзначила, що під час засідання РНБО президент підкреслив, що ПДВ у сучасній практиці є "загрозливою складовою", що формує тіньову економіку та забезпечує високий рівень корупції.
За її словами, спостерігається "надзвичайно висока політизація процесу сплати ПДВ", а нинішні тенденції в сфері сплати ПДВ ведуть "до системного охолодження української економіки".
Богатирьова повідомила, що президент доручив уряду налагодити графік роботи з відшкодування ПДВ. Стратегічним завданням у цьому напрямку є прийняття Податкового кодексу, однак про нову податкову систему можна буде говорити лише в 2009 році.
Разом з тим Богатирьова підкреслила, що на нинішньому етапі перед урядом стоїть завдання створити збалансовану бюджетну політику та політику відшкодування ПДВ в 2008 році. "Потрібно максимально обмежити політичну діяльність від державної політики", - сказала вона.
За словами Р.Богатирьової, найбільш загрозливим у системі відшкодування ПДВ є оборот податкових векселів, оплата грішми яких становить 15% всіх платежів по ПДВ.
Вона відзначила, що "чутливою проблемою" є також відсутність зрозумілої системи адміністрування ПДВ, що привело, зокрема, в 2007 році до втрати 6,7 млрд грн податкових надходжень.
Богатирьова підкреслила, що для Кабінету міністрів повинен стати сигналом той факт, що 28 компаній, що входять в 100 найкращих і найбагатших компаній країни, забезпечили всього 2% податкових надходжень у бюджет.
За словами Богатирьової, президент доручив уряду "вийти на нову програму співробітництва з бізнесом", а Генеральній прокуратурі протягом 30 днів проаналізувати всі кримінальні справи, пов'язані з ухиленням від сплати ПДВ. В 2007 році було порушене 412 таких справ, однак суд виніс вирок лише по 16 з них, сказала вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас