Могутні надра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Могутні надра

Енергетика
973
Наприкінці січня найбільший оператор української геологорозвідки - НАК "Надра України" - одержав нового керівника. Ним став колишній друг Ігоря Бакая і креатура Юлії Тимошенко Олександр Пономаренко. Це призначення, на думку експертів, дасть старт черговому перерозподілу контролю над вітчизняним видобутком вуглеводнів.
Сумний газівник
Кадрове рішення було оформлено урядовою постановою, прийнятою минулого тижня. У крісло глави НАК "Надра України" Пономаренко сів, покинувши Верховну Раду (він входив у парламентський комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи). Останнє призначення, як і депутатські обов'язки, дісталося Олександру Володимировичу завдяки приналежності до БЮТ.
"Олександр Пономаренко з тих людей, які віддані прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко: він завжди був у її команді. У НАК є моменти, які потрібно організувати так, щоб вони йшли в потрібному руслі. Напевно, одним з головних завдань, які прийдеться вирішувати новому керівникові, є перерозподіл ліцензій на експлуатацію родовищ між приватниками", - прокоментував Діловій столиці призначення нового глави "Надра України" один з колишніх співробітників компанії.
Цікаво, що ще зовсім недавно Пономаренко був дружний з головним газовим кривдником Тимошенко - опальним бізнесменом Ігорем Бакаєм. Відносини між Юлією Володимирівною та Ігорем Михайловичем не заладилися ще з кінця 90-х років. Тоді Бакай, будучи главою "Нафтогазу України", вирішив, що газопостачання вітчизняних споживачів буде здійснюватися через "дочки" НАК. Реалізація цієї ідеї залишила без шматка хліба всіх українських газотрейдерів, включаючи не чужу Тимошенко корпорацію "Єдині енергетичні системи".
Публічні дружні відносини між панами Пономаренком і Бакаєм зав'язалися в 1998 р., коли Олександр Володимирович почав працювати в департаменті імпорту газу та розрахунків з Російською Федерацією НАК "Нафтогаз України". "Трохи пізніше Олександр Пономаренко ненадовго пішов в "Газ України" ("дочка" "Нафтогазу". - ред.) і повернувся в НАК уже директором цього департаменту. Людина на такій посаді відповідає за низку стратегічних питань. Серед них - підготовка до укладання контрактів на імпорт газу в нашу країну, а також забезпечення своєчасних розрахунків з постачальником блакитного палива", - поділився один зі співробітників "Нафтогазу".
Коли Ігор Бакай був звільнений з "Нафтогазу", Пономаренко також залишив компанію, але контактів з нею не переривав. Офіційно він перейшов на посаду президента ЗАТ "Промислово-фінансова акціонерна компанія "Віче". Це столичне підприємство скромно позначало основним видом своєї діяльності "оптову торгівлю паливом".
Проте спостерігачі пригадують, що саме в той період інвестиційний департамент "Нафтогазу" готував бізнес-план з розробки перспективного Яблунівського газоконденсатного родовища для основного засновника "Віче" - швейцарської East-West Transit Investments Gmb. У свою чергу міноритарний акціонер "Віче" - Enimex Handels Gmb (Швейцарія) запам'ятався старожилам як суб'єкт, що займав третє місце (після МЕК "Ітера" і ВАТ "Газпром") за об'ємами поставок газу в Україну в 2002 р.
Трохи пізніше Enimex Handels була викинута з газової схеми, і в 2003 р. Олександр Володимирович вирішив перейти в Державний комітет водного господарства. Тоді в нього знову з'явилася можливість працювати під крилом Ігоря Бакая, що на той момент займав посаду заступника голови Держкомводу (ця структура контролює такі "прибуткові" питання, як меліорація земель і забезпечення потреб промисловості у воді).
З огляду на щільне співробітництво Олександра Пономаренка з Ігорем Бакаєм, його призначення главою НАК "Надра України" виглядає досить дивно. Швидше за все, нинішня ліквідність Пономаренка в очах Юлії Тимошенко обумовлена відмінними відносинами Олександра Володимировича з відомими українськими бізнесменами - братами Сергієм і Олександром Буряками (у середині 2000-х Олександр Пономаренко був заступником голови правління АБ "Брокбізнесбанк", що належить братам Бурякам). Це припущення виглядає цілком логічно, якщо врахувати, що Сергій Буряк потрапив у списки народних депутатів від БЮТ за особистої протекції Юлії Володимирівни.
Щасливий ліцензіат
Офіційно "Надра України" створена Кабміном (в 2000 р.) "з метою підвищення ефективності управління держпідприємствами геологорозвідки". Функція цієї компанії полягала в пошуку нових родовищ і передачі їх в експлуатацію державним добувачам. Насправді "Надра" чи не з моменту свого заснування спеціалізується на роздачі ліцензій на розробку родовищ приватникам (укладаючи з ними договори про спільну діяльність).
Протягом останніх півтора років компанія перебувала під контролем тодішнього глави Мінприроди Василя Джарти (міністерству належить 100% акцій НАК), що демонстративно нехтував співробітництвом із групою "Приват". Тепер на місце Джарти прийшов Георгій Пилипчук. Він видається креатурою Юлії Тимошенко, що у свою чергу відома лояльністю до Ігоря Коломойського. Очевидно, зараз дніпропетровці скористаються шансом поексплуатувати "Надра України".
До слова, в 2006 р. Ігор Валерійович відкрито підкреслював свою зацікавленість у контролі над "Надрами", лобіюючи на посаду керівника компанії Петра Демченка. Лідер "Привата" справедливо вважав, що окупація цього НАК дозволить передавати в експлуатацію "Укрнафті", контрольованій дніпропетровською групою, найпривабливіші родовища. Проте тоді Коломойський програв цю війну депутатові від НУНС Олександру Третьякову, що пролобіював на посаду глави "Надр України" Володимира Каретка.
Крім того, Олександру Пономаренкові прийдеться вирішувати проблему збереження цілісності компанії. В 2007 р., коли "Нафтогазом" керував Євген Бакулін, виношувалася ідея розформування НАК і передачі її найбільш ліквідних активів (у першу чергу, ліцензій на експлуатацію нафтогазоносних родовищ) "дочкам" "Нафтогазу". Знаючі люди говорять, що ідеологом цього плану був Едуард Швидкий, що тоді був першим заступником глави правління "Нафтогазу України".
"До приходу в "Нафтогаз" (у березні 2007 р.) Швидкий встиг попрацювати в "Надрах" заступником голови правління. Завдяки тому що він знав зсередини цю компанію, він розумів, як її "правильно" розформувати. Євген Бакулін (читай - тодішній глава Мінпаливенерго Юрій Бойко. - ред.) підтримав цю ідею, але не встиг реалізувати, тому що був звільнений", - говорять обізнані джерела.
Ідея розчинити "Надра України" в "Нафтогазі" підтримується і нинішнім керівником холдингу Олегом Дубиною. Але на радість Олександру Пономаренкові в Олега Вікторовича є серйозна перешкода в реалізації даного плану: Дубина не є креатурою ні нинішнього глави Мінпаливенерго Юрія Продана (через якого цю ідею можна проштовхнути в Кабмін), ні прем'єр-міністра Юлії Тимошенко (у повноваженнях якої прийняти відповідне рішення).
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас