Європа погрожує санкціями "Індустріальному союзу Донбасу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа погрожує санкціями "Індустріальному союзу Донбасу"

Казна та Політика
388
Єврокомісія вимагає від "Індустріального союзу Донбасу", підконтрольного бізнесменові Сергію Таруті, виплатити 750 мільйонів злотих (307 мільйонів доларів).
За даними єврочиновників, ці кошти в 2004 році уряд Польщі надав Гданьському суднобудівному заводу у вигляді допомоги. Згодом (торік) це підприємство було куплено "ІСД", і зараз влада Євросоюзу вимагає, щоб новий власник повернув допомогу. У випадку відмови від українців вимагають скоротити потужності верфі більш ніж у два рази.
Керівництво "ІСД" шоковане таким ультиматумом і стверджує, що не знало про якісь зобов'язання під час покупки підприємства. Прес-секретар дочірньої компанії ISD Polska Яцек Ленскі поспішив повідомити, що власники не відкидають, що їм доведеться розірвати угоду про покупку верфі.
Представники Єврокомісії наполягають на тому, що вони зобов'язані гарантувати рівні умови для всіх верфей Європейського Союзу.
"Ми вважаємо, що державні субсидії, надані промисловості (що в принципі заборонено в Євросоюзі), заважають конкуренції, несправедливо надаючи переваги окремим виробникам. Комісія проводить розслідування з тих пір, як в 2004 році польський уряд надав допомогу Гданьській верфі", - пояснив ситуацію Люїс Мануель, глава торговельної та економічної делегації Єврокомісії в Україні та Білорусі.
За його словами, тим верфям у країнах ЄС, які в минулому одержали державну допомогу, довелося значно скоротити свої потужності. "Європейська комісія сподівається, що таке ж рішення також буде знайдено відносно Гданьської верфі", - сказав комісар "Делу".
Скорочення потужностей для Гданьської судноверфі "ІСД" означає зрив планів з будівництва суден. "Ми були готові повернути кошти за раніше надану заводу допомогу. Але, за нашими розрахунками, вона становила близько 17 мільйонів євро", - уточнює прес-секретар ISD Polska Яцек Ленскі.
Корпорація "ІСД" заснована в 1995 році і є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. Основними активами ІСД є українські Алчевський меткомбінат, Алчевський коксохімзавод, Дніпровський меткомбінат імені Дзержинського, а також меткомбінат Dunaferr в Угорщині та ISD-Hutа Czestochowa в Польщі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас