ПФТС сходить із особливого шляху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС сходить із особливого шляху

Фондовий ринок
183
Весь минулий тиждень на українському ринку домінував негативний настрій світових фондових площадок, викликаний початком затяжної рецесії в США.
Навіть після зниження ставки Федеральною резервною системою (ФРС) США 30 січня на 0,5% (до 3%) спроби окремих позитивно настроєних гравців провідних торговельних площадок не змогли подолати глобальний песимістичний настрій.
"Зниження ставки ФРС український ринок відіграв повною мірою, - стверджують аналітики КУА "Магістр". - Інвестори та спекулянти продавали ліквідні папери за прийнятними для них цінами, і цим давили ринок донизу. Перші - щоб зафіксувати прибуток, другі - щоб папери просіли ще нижче, а потім купити її дешевше".
В результаті ціни акцій почали приходити до справедливих рівнів, і до закінчення торгів п'ятниці індекс закріпився на позначці 1107,34 пункту, практично повернувшись до рівня понеділка. За підсумками тижня падіння індексу ПФТС склало 28,2 пункти, або 2,48%.
За словами аналітика "Родовід Банку" Владислава Куценко, у вівторок відбувся істотний приріст котирувань з акцій Дніпропетровського металургійного комбінату ім. Дзержинського (10,22% за ціною покупки) завдяки новинам про можливе збільшення статутного капіталу на 1 млрд. грн. (в 2,44 рази) шляхом відкритого розміщення акцій додаткової емісії найближчим часом.
"У цей же день різко зросла ціна покупки акцій "Мотор Січ" (4,33%), після оголошення даних про значне поліпшення показників виробництва за підсумками минулого року в порівнянні з результатами 2006 р.",- відзначив експерт. Але в цілому за підсумками тижня ціна покупки акцій підприємства знизилася на 1,49%.
Протягом тижня істотно зросли котирування акцій Центрального ГЗК (36% за ціною покупки) і Північного ГЗК (11,65%), що фахівці пов'язують із даними про підписання нових довготермінових договорів, а також зі збереженням позитивного тренду росту ціни на залізорудну сировину.
При цьому, на думку аналітиків КУА "Магістр", падіння індексу 31 січня повною мірою ілюструє зсув акцентів убік світових тенденцій, чого не спостерігалося торік. "Якщо в 2007 р. український ринок вибірково реагував на події у світі, то січень 2008 р. очевидно дає зрозуміти, що час власного шляху - тільки на підставі віри в недооціненості українського ринку, підкріпленої позитивними макропоказниками країни - закінчився", - відзначають у компанії.
На думку учасників ринку, у найближчі кілька днів гра на зниження буде домінувати на ПФТС, а потім почнеться повільне зростання.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас