У газовому бізнесі обдурити неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У газовому бізнесі обдурити неможливо

Енергетика
581
Україна поступово вичерпує свої газові ресурси. Кілька європейських країн уже пройшли через це. Наприклад, Британія повністю вичерпала свої газові запаси. Тим часом споживання блакитного палива в Європі і світі росте з кожним роком. Ростуть і ціни на газ.
Проте, Україні вдається купувати газ за однією з найнижчих у Європі цін так ще й заробляти на його транспортуванні. І свій транзитний потенціал країна далеко не вичерпала. Але чи не може трапитися так, що українська труба виявиться нікому не потрібна? Про майбутнє української газової галузі ми говорили із членом координаційної ради компанії "РосУкрЕнерго" Дмитром Фірташем. Ексклюзивне інтерв'ю "Подробицям тижня".
Руслан Сенічкін: Дмитро Васильович, добрий вечір!
Дмитро Фірташ: Добрий вечір.
Руслан: Завдяки заявам політиків у тій же пресі, багато міфів народилося про компанію "РосУкрЕнерго". У той же час ця компанія є постачальником газу в Україну. Що таке "РосУкрЕнерго"?
Фірташ: Дійсно, це правда, те що Ви сказали. Компанія "РосУкрЕнерго" - це звичайна нормальна газотрейдерна компанія, як є наприклад "Рургаз", "Газ-де-Франс", "Ейні". Контрактна база "РосУкрЕнерго" практично 75 мільярдів кубів газу на рік. Це правильно збалансована компанія за контрактними відносинами. І в цієї компанії є три речі головних: ми маємо закупівлю газу, ми маємо транзит газу, ми маємо продаж. Ми можемо планувати свою собівартість, ми можемо планувати свій продаж. Контракт довгостроковий - до 2028 року. Це дає можливість правильно та конкретно вибудувати ситуацію цінової політики газу.
Руслан: Дмитро Васильович, у світі ростуть ціни на енергоносії, на газ. Компанія "РосУкрЕнерго" є основним постачальником газу в Європу, низку європейських країн. От, наприклад, зокрема, для Польщі - ціна 330 доларів за кубометр. Угорщина - 350 доларів, Румунія - 370 доларів, а ціна газу для України на сьогоднішній день становить 179 з половиною доларів за один кубометр газу. Яким чином, можете пояснити, сьогодні вдається втримувати таку низьку ціну для України?
Фірташ: Треба розуміти, що Україна є одним з основних гравців газового ринку Європи. Так, тому що Європа одержує газ після того, як одержує Україна. Отже, щоб привести газ у Європу та продати, треба забезпечити в першу чергу Україну. І ми прекрасно з Вами розуміємо ситуацію, що Україна в принципі не може заплатити більшу ціну за газ. Не тому що вона гірша від будь-якої іншої держави, що поруч знаходяться біля нас. Але є одна ситуація: вона не може, тому що вона все життя жила на низьких цінах. І промисловість сьогодні не готова до цього, щоб перейти відразу на великі ціни. І ми коли закладали собі собівартість своєї компанії і вибудовували стратегію продажів, ми заздалегідь урахували маркетингову ситуацію, що Україна не зможе платити нормальні гроші і треба буде розуміти, як виходити з тої ситуації. Навіщо нам штучні борги, які ні до чого не приведуть? Тому ми заздалегідь розуміли, що в Європі ціна газу росте, як ви розумієте, що сьогодні барель нафти коштує 100 доларів, природно ціна газу виросла дуже сильно. І ми знали цю кон'юнктуру ринку, тому ми прорахували заздалегідь, що в Європі буде підніматися ціна та у такий спосіб ми прорахували свій середній пакет продажів газу. І ми вийшли на ціну газу України, ми порахували, що вона реальна для України, що Україна може ці гроші заплатити і нам вистачає в балансі тої рентабельності, щоб закрити свою собівартість і розрахуватися зі своїми постачальниками та транзитерами по країнах.
Руслан: Що входить у ціну на газ для країни? Зокрема для України? Як вона формується?
Фірташ: Ви знаєте, що "РосУкрЕнерго" купує в основі середньоазіатський газ. Це десь 42 мільярда кубів газу виходить туркменського, десь 10 мільярдів - узбецького і 9 з половиною - казахського, і решту ми докуповуємо до 75 мільярдів, ми докуповуємо російський газ. Це довгострокові контракти. Кожен з них має свою ціну, тобто, наприклад, якщо ми говоримо, що Туркменія має ціну, скажемо, середню ціну по цьому році 140 доларів, Узбекистан сьогодні дає вже 175-180 доларів середня ціна і Казахстан теж 180, а Росія дає 314 на кордоні України та Росії.
Руслан: Сьогодні Україна є повноцінним газовим гравцем на європейському ринку завдяки знов-таки своїй газотранспортній системі. Чи може будівництво альтернативних газопроводів позбавити Україну цієї переваги, трапитися так, що труба, газова труба в Україні, вийти так, що вона буде нікому не потрібна?
Фірташ: Я думаю. що так не буде. Є, звичайно, побоювання іншого плану. Україні дійсно треба в 2008 році зробити серйозне визначення, куди вона рухається. Чому? У той час, коли виросла ціна газу до 350 доларів у середньому по Європі, це практично біля наших кордонів, Росія одержала унікальну ситуацію: вона може тепер собі визначати можливість, через які потоки диверсифікувати свої поставки газу. І з огляду на те, що сьогодні Україна займається більше політичною справою, то держава повинна розділити політику та бізнес, а не лякати з кожним приходом нового уряду, що вони переглядають ціни. Вони самі змушують Росію думати над тим, чи надійний партнер Україна в поставках і транзиті газу. Правильно я говорю чи ні? І тому стоїть одне питання: Росія починає думати, як будувати обхідні трубопроводи. Вона просто хоче розкласти свої ризики по різних кошиках, що б бути впевненою, що вона не повністю залежить... Для України це дуже погано насправді. Те, що підписали в Болгарії, це вже має для України проблему. Це обмежить уже порядку на 30 мільярдів кубів газу через Україну. І Україні над цим треба задуматися. Тому що одна справа, ми сьогодні транзитуємо 120 мільярдів кубів газу, інша справа - завтра ми будемо транзитувати 60. А собівартість транзиту буде та ж. І тоді не буде поставати питання, скільки ми беремо за газ, за транзит, а буде поставати питання, скільки грошей нам вистачає для того, щоб розрахуватися за ту собівартість, що у нас є.
Руслан: Юлія Тимошенко недавно заявила про плани будівництва газопроводу "Білий потік". Наскільки реальний цей проект?
Фірташ: Я вважаю, що для того, щоб будувати будь-який трубопровід, треба в першу чергу мати контрактую базу і бути впевненим, що в тебе є цей газ. Контрактна база Туркменістану досить чітко побудована. І весь газ сьогодні вже проданий. І ви напевно чули заяву МЗС. Друге питання, що я думаю, що проблемне - це Каспій. На Каспію знаходиться 5 країн. Вони до сьогоднішнього дня не поділили Каспій як море. Тому, як ви будете будувати цю трубу? Задаю Вам питання? Як можна туди поставити що-небудь? Це неможливо.
Руслан: Крім посилення транзитного потенціалу в України є перспективи власного видобутку газу?
Фірташ.: Я вважаю, що Україна повинна акцентувати два моменти. Перше - вона повинна зрозуміти одну річ, що була монополія до певного етапу часу. Зараз на 2008 рік, коли ми це обговорюємо, Україна втрачає монопольну ситуацію, нам треба думати, як переконати продавців газу в тому, щоб вони нам повірили і на нас розмістили свої замовлення, тому що це наші гроші. Транспорт - це наші гроші. Якщо "Газпром" продає газ, то Україна продає транспорт. "Газпром" заробляє гроші в Європі на газі, ми заробляємо на транспорті. Тому нам втрачати цього не можна. Друге, що я думаю, що сьогодні не секрет - є конкретна пропозиція, яку треба робити - це "Багричани-Ужгород". Це добудовування трубопроводу, це 600 кілометрів, що дасть практично можливість Україні десь порядку 30 мільярдів кубів газу збільшення транзиту і десь у грошах це порядку до 500 мільйонів доларів. Якщо сьогодні Україна одержує 2 мільярди доларів за транзит у бюджет, то тільки цим рішенням вона збільшить порядку 500 мільйонів доларів. Цей контракт і це добудовування труби можна робити протягом наступного року - 2009. Тобто я вважаю, що це дійсно правильний проект. Що стосується видобутку в Україні. Я вважаю, що сьогодні Україна добуває 20 мільярдів кубів газу. І Україні дійсно треба задуматися над ситуацією, що їй робити далі. З огляду на те, що в неї є Чорне море і шельф, є така компанія, як "Чорноморнафтогаз", їм треба приділити увагу. За нашими оцінками, і газпромівськими оцінками, ми вважаємо, що протягом 5 років можна дорозвідувати і почати добувати ще порядку 10 мільярдів. Це велика цифра. Це практично додасть третину газу, що піде в Україні населенню.
Руслан: У ситуації, коли тема газових поставок в Україні стала конфліктною, чи може компанія "РосУкрЕнерго" на сьогоднішній день гарантувати стабільність газових поставок?
Фірташ: Ну якщо ви помітите...
Руслан:... І газу в Європу, я додам.
Фірташ: Будь ласка. Я на це питання відповім Вам дуже просто. Якщо ви згадаєте 2006 рік 4 січня, це був показовий виступ, коли політика не могла домовитися між собою, а бізнес спрацював правильно. І було рішення, коли Україна одержувала газ, і воно не впливало ні на які політичні заяви. Тому треба розділити цю ситуацію. Треба розуміти, що газ ми як поставляли, так і поставляємо, ми не можемо не поставляти, тому що в нас є зобов'язання контрактні, і ми за це несемо відповідальність.
Руслан: Тобто європейські країни, зокрема, Ви можете заспокоїти?
Фірташ: Ну європейські країни нас знають, вони, по-моєму, і не переживають. Вони не звертають на це увагу абсолютно, з тієї причини, що ми виконуємо всі свої контрактні зобов'язання та жодного разу їх не порушили. Газовий бізнес - це дуже вузький сегмент, і тут обдурити нікого не можна. Якщо один раз ти чогось не зробив, то другий раз можеш не приходити.
Руслан: Спасибі вам за інтерв'ю.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас