Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко розійшлись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко розійшлись

Енергетика
395
У п'ятницю відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО), присвячене проблемам економічної та енергетичної безпеки.
Зокрема, обговорювалася стратегія дій держави на газовому ринку.
У суботу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Радбез відмовилася від послуг компанії RosUkrEnergo. У той же час джерела в секретаріаті президента стверджують, що РНБО такого рішення не приймала, схваливши лише відмову від монополії "УкрГаз-Енерго" на внутрішньому ринку.
Планові засідання РНБО проводяться кожну третю п'ятницю Але на минулому тижні секретар РНБО Раїса Богатирьова повідомила про підготовку позачергового засідання, на яке "буде винесене питання "Нафтогазу". Така терміновість викликана запланованим на 12 лютого візитом Віктора Ющенка в Росію. До цієї дати президент і прем'єр повинні виробити єдину політику держави в газовій сфері.
- Я сформулюю завдання дуже коротко: РНБО не закінчить засідання доти, поки не буде прийняте спільне рішення (щодо газового питання), - заявив Віктор Ющенко, відкриваючи нараду.
У порядку денному засідання Радбезу виявилися три питання. Перші два стосувалися проблем у сфері адміністрування ПДВ і ядерної галузі. Третє, найбільш резонансне, було сформульоване так: "Про заходи щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України". Втім, ще до початку засідання його учасники визнавали, що планується обговорення не тільки фінплану компанії, але й всіх питань, пов'язаних із забезпеченням газового балансу України.
У вступному слові президента газової теми стосувалися лише кілька фраз. Ющенко, зокрема, відзначив, що в нього виникає "велике питання щодо транзиту газу та його умов". Ця заява показала, що за останні два тижні позиція глави держави у даному питанні істотно змінилася. Так, 20 січня в інтерв'ю телеканалу "Інтер" Віктор Ющенко сказав, що вважає недоцільним перегляд ставки транзиту газу, оскільки "цей крок може спричинити більш концептуальні питання, які можуть принести шкоду".
Засідання було розраховано на дві години, але члени Радбезу припускали, що дискусія трохи затягнеться, оскільки порядок денний "занадто складний". Реальність же перевершила всі прогнози - засідання РНБО тривало близько шести годин. За інформацією "Коммерсант-Украина", майже три години пішло на обговорення "газового питання". Як розповіли журналістам члени РНБО, які виходили із зали, сторонам так і не вдалося досягти компромісу щодо постачання газу в Україну.
- Президент дав ще два тижні на доопрацювання. Поки нам нема з чим їхати до Москви, - поділився чиновник, який побажав залишитися неназваним.
В суботу ці відомості підтвердив сам Віктор Ющенко. Перебуваючи з робочою поїздкою в Чернігівській області, він заявив, що дав уряду "десять днів на формування єдиної стратегії" у даній сфері. Президент відзначив, що не допустить "поспішних рішень", "коли все руйнується і не пропонуються шляхи для будівництва нового". Однак через годину його заяви спростувала Юлія Тимошенко. У суботу вона організувала спеціальну прес-конференцію, щоб "повідомити журналістам про результати засідання Радбезу".
- Нами (членами РНБО) було прийнято рішення відмовитися від послуг компаній RosUkrEnergo, "УкрГаз-Енерго" та інших посередників і перейти на прямі контракти, - заявила прем'єр-міністр.
"Коммерсант" звернувся до учасників п'ятничного засідання з проханням прокоментувати слова президента і прем'єра. Як стверджують джерела, заява Тимошенко лише почасти відповідає дійсності.
- Питання постачання газу обговорювалося у двох аспектах, які необхідно розділяти: це зовнішньоекономічні та внутрішньоекономічні взаємини. Всередині країни буде перехід на прямі договори з постачання газу, тому що інакше не вдасться вивести "Нафтогаз" із кризи. А це припускає відхід від послуг "УкрГаз-Енерго". У той же час рішення відмовитися від послуг RosUkrEnergo у п'ятницю не було прийнято, - розповів один із співрозмовників.
- Рішення про відмову від посередника цілком можливе, але скажіть, яким буде наш наступний крок? До того ж RosUkrEnergo поставляє нам газ за найнижчою ціною (у Східній Європі). Цю перевагу не можна втрачати, - процитував президента один з учасників засідання.
У п'ятницю Тимошенко була не готова надати план дій і аналіз наслідків для економіки у випадку розриву договору з RosUkrEnergo, тому Радбез дала уряду час на підготовку відповідних документів. Планується, що остаточне рішення щодо цього питання буде прийнято на позачерговому засіданні РНБО, що відбудеться перед візитом президента в Росію.
Тим часом Віктор Ющенко і його секретаріат паралельно з урядом розробляють свою стратегію переговорів у Москві. Вона припускає можливість переходу на прямі договори з постачання в Україну середньоазіатського газу.
Зокрема, із цією метою секретаріатом президента були ініційовані телефонні переговори Ющенка і його туркменського колеги Гурбангулі Бердімухаммедова, які, за інформацією, планувалося провести наприкінці минулого тижня.
Наразі не відомо, чи відбулися ці переговори і про що вдалося домовитися президентам.
Щодо інших питань порядку денного в президента і прем'єра не було настільки глибоких розбіжностей. Ющенко, зокрема, заявив, що вважає критично низьким рівень контролю за безпекою ядерних об'єктів, у зв'язку із чим зажадав реформувати Держкомітет ядерного регулювання.
Відомо, що в рішенні Радбезу у цьому питанні буде міститися доручення Кабінету міністрів прискорити темпи реалізації заходів, передбачене чинною Енергетичною стратегією на 2006-2010 роки та зігнороване колишнім урядом. Що ж стосується питання адміністрування ПДВ, Радбез рекомендувала Кабміну сконцентруватися на підготовці нового Податкового кодексу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас