Середня пенсія до кінця року виросте всього на 58 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середня пенсія до кінця року виросте всього на 58 гривень

Казна та Політика
310
Голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний заявив, що в результаті перерахунку пенсій у січні їхній середній розмір виріс майже на 160 грн, а до кінця року збільшиться ще на 58 грн.
Експерти говорять, що для компенсації очікуваної інфляції цього недостатньо, а тому необхідно більш істотно підвищити виплати. Втім, депутати сумніваються в можливості їхнього різкого збільшення.
У п'ятницю голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний повідомив журналістам, що в січні 2008 року фонд провів перерахунок пенсійних виплат для 13,1 млн чоловік. За його підсумками середній розмір пенсії склав 749,39 грн, на 26,8% перевищивши рівень грудня 2007 року - 590,78 грн. При цьому мінімальна пенсія, відповідно до держбюджету, була збільшена в січні на 60 грн - з 410 грн до 470 грн.
"До кінця 2008 року в бюджеті заплановане збільшення середнього розміру пенсійних виплат до 808 грн (на 7,8%)", - заявив Олексій Зарудний. За його словами, при підвищенні протягом року мінімальної пенсії на 28 грн (до 498 грн) її середній розмір виросте на 58 грн за рахунок підвищення з 1 жовтня коефіцієнта перерахунку пенсій до 1,35. Це дозволить збільшити пенсії людям з більш тривалим виробничим стажем.
Експерти відзначають, що через високі темпи інфляції - очікується вище 15% - збільшення пенсій залишиться непоміченим. "Незважаючи на перерахунок у січні і можливе введення нового коефіцієнта, мінімальна пенсія навряд чи досягне рівня прожиткового мінімуму (понад 600 грн)", - говорить виконавчий директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. З ним згодний провідний експерт економічних програм Центру ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов: "Інфляція буде вимагати компенсації та збільшення розміру мінімальних і середніх пенсій".
Він упевнений, що під час перегляду бюджету в березні будуть істотно збільшені дотації соціальній сфері, у тому числі Пенсійному фонду, як пообіцяла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Експерт вважає, що додаткові видатки на виплату підвищених пенсій будуть фінансуватися за рахунок збільшення надходжень від діяльності податкових органів і митниці, а також перевищення планових показників приватизації.
На думку члена бюджетного комітету Верховної ради Олександра Пеклушенка (Партія регіонів), для підвищення рівня життя пенсіонерів бажано підняти мінімальну пенсію до "порядку 800 грн, а середню - до 1500 грн". Але його колега Павло Жебрівський ("Наша Україна-Народна самооборона") упевнений, що бюджет 2008 року не витримає такого збільшення виплат. "Пенсія не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати (з 1 грудня 2008 року - 605 грн), у протилежному випадку прийдеться залучити в бюджет величезну кількість коштів на соціальні виплати, а це поки неможливо", - відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас