У Чаді відбувається спроба повалення президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чаді відбувається спроба повалення президента

127
Сьогодні, 2 лютого, повстанці прорвалися в столицю Нджамену і направляються до президентського палацу.
"Повстанці направляються в палац, вони приблизно на відстані двох кварталів від нього. Вони виграють",- повідомив представник одного із західних посольств у Чаді.
Сьогодні західні ЗМІ повідомили, що на околицях столиці вже чутні постріли. На північному сході від Нджамени напередодні урядові війська вступили в сутичку з повстанцями.
Очевидно, відбулося кілька безладних боїв приблизно на відстані 50-80 кілометрів від міста, тому що обидві сторони вже заявили про перемогу. Влада Чаду вважає, що бойовиків підтримує та озброює Судан. Уряд Судану неодноразово відкидав подібні заяви.
Посольства Франції і США в Чаді оголосили про підготовку до евакуації своїх громадян із країни у зв'язку із зіткненнями на околицях столиці Нжамени між урядовими військами та повстанцями.
Минулого тижня французьке посольство проінструктувало своїх громадян зібратися на трьох збірних пунктах у столиці, у той час як представництво США попросило всіх американців, що бажали евакуюватися, негайно прийти в посольство.
У Чаді, в основному в столиці, проживають більше півтори тисячі французів. У зв'язку з обстановкою з повстанцями, що загострилася, Франція на цьому тижні вирішила підсилити свій військовий контингент у Чаді.
Події також вплинули на відстрочку дислокування миротворчого контингенту ЄС на сході Чаду.
Ця миротворча місія передбачає направлення у Чад на кордон із суданською провінцією Дарфур 3,7 тисячі європейських миротворців, покликаних забезпечити безпеку прикордонних із Суданом країн, а також посприяти силам ООН, які будуть контролювати безпеку в зоні конфлікту в Дарфурі.
Нагадаємо, з 2005 року в Чаді відбуваються напади повстанців проти уряду президента Ідрісса Дебі.
У квітні 2006 року повстанці з Об'єднаного фронту за зміни, що бажають сформувати тимчасовий уряд і провести демократичні вибори, штурмували столицю, але їхні атаки вдалося відбити.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас