ДКЦПФР побореться з інсайдерами і маніпуляторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР побореться з інсайдерами і маніпуляторами

Фондовий ринок
220
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку намагається посилити санкції за багато видів порушень на фондовому ринку (маніпуляції із ціною, використання інсайдерської інформації), а також внести в Кримінальний кодекс декілька абсолютно нових видів злочинів - наприклад, захоплення будівель підприємств.
На думку авторів законопроекту, це допоможе запобігти рейдерству. Подібний законопроект був розроблений у травні минулого року і не погоджений з усіма міністерствами та відомствами, але у зв'язку зі зміною уряду документ доопрацювали і знову відправили на узгодження.
На думку розроблювачів, шанси на проходження документа досить великі. "Він уже погоджений з багатьма відомствами. Думаю, що через місяць він уже може бути внесений у Верховну Раду", - прогнозує Олексій Тарасенко, директор департаменту методології регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР.
За словами Дмитра Самойлова, начальника міжнародно-правового відділу Aurora Consulting, документ не містить визначення "інсайдерської інформації", а вона може збігатися з комерційною таємницею, у деяких же випадках і виходити за її рамки.
Але найбільшу зацікавленість в учасників ринку викликала стаття про відповідальність за маніпулювання цінами під час здійснення операцій із цінними паперами.
У законопроекті маніпулювання визначене як "навмисні дії учасника фондового ринку, спрямовані на здійснення неправомірного впливу на ринкову вартість цінних паперів на фондовій біржі, здійснювані в його інтересах або інтересах третіх осіб, у результаті чого покупка або продаж цих паперів здійснюється за цінами, відмінною від тих, які б існували без здійснення таких дій".
"Що значить: навмисні дії - погроза чи підкуп? Якщо так, то за це потрібно обов'язково карати. А якщо хтось, маючи невеликий пакет акцій, почав їх активно продавати, учасники ринку злякалися і почали знижувати ціну, а він потім купив ще більший обсяг акцій цього емітента - то це просто гра. До того ж наш ринок дрібний і реагує на подібні дії. На великому ринку, щоб здійснити сценарій, подібний до дій Сороса, необхідно мати досить великий капітал", - вважає Дмитро Сапунов, директор КУА "Амадеус".
Гендиректор КУА "Інеко-інвест" Олег Морква стверджує, що маніпулювання цінами можливе тільки у випадку з неліквідними цінними паперами. "Одна справа, коли мова йде про ліквідні цінні папери, ціна на які формується на щоденних торгах і які викликають інтерес в інвесторів.
У такому випадку маніпулювати з ними досить складно. І якщо проведена угода на порядок вища або нижча, те можна сказати, що ці ціни були не ринковими. Але угода могла проводитися з великим пакетом акцій, і тому ціна істотно відрізнялася від біржових котирувань. До того ж покупка акцій здійснюється і на позабіржовому ринку, а прив'язувати цю ціну до ринкових котирувань некоректно", - пояснює він.
За його словами, при визначенні маніпулювання необхідно враховувати як обсяг проданих цінних паперів, так і те, наскільки змінилася ціна на ці папери протягом торговельного дня.
У комісії погоджуються, що визначення маніпуляції із цінами на цінні папери вимагає доопрацювання, і обіцяють, що найближчим часом створять робочу групу, що і розробить відповідні критерії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас