Зниження ФРС дисконтної ставки викликає побоювання Мінфіну ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження ФРС дисконтної ставки викликає побоювання Мінфіну ЄС

Валюта
147
Різке зниження Федеральною резервною системою (ФРС) США дисконтної ставки 30 січня позбавило міністрів фінансів ЄС останньої надії на хоча б невелику корекцію на світових валютних ринках на користь долара.
Лише кілька днів назад європейська фінансова еліта сподівалася обговорити на майбутньому засіданні G7 у Токіо 9 лютого можливі заходи для більш жорсткого і глобального регулювання фінансових ринків і банків, а також питання щодо зниження котирувань євро, що уже вкрай негативним чином позначилося на європейському експорті.
Стратегія міністрів фінансів ЄС полягала в тому, щоб спробувати вирішити сформовані на світових ринках проблеми без втручання центробанків. Так, намір влади США витратити близько 150 млрд дол. на стимулювання американської економіки належав саме до одного з можливих заходів. Ця стратегія давала надію Європі на те, що їм удасться зупинити подальше зростання єдиної валюти єврозони.
Однак зненацька для всіх ФРС двічі за тиждень знизила дисконтну ставку до 3%, що стало найнижчим рівнем вартості позикових коштів з вересня 2005р. "Американська економіка зараз перебуває на межі рецесії. І всі країни повинні об'єднатися, щоб вирішити виниклі проблеми", - відзначає глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер. "Більше того, тепер у нас ще одна проблема - вся різниця, що збільшується, між дисконтною ставкою в США та у Європі. І якщо цей розрив продовжить рости, то ситуація для європейського експорту ускладниться ще більше", - додав він.
У цей час на світових валютних ринках за один євро дають 1,48 дол., що на 14% вище, ніж у січні 2007р. Однак міністр фінансів США Генрі Полсон продовжує стверджувати, що сильний долар є пріоритетним завданням внутрішньої політики США.
На його думку, американська економіка має досить сильні фундаментальні показники, і найближчим часом можна чекати її поступового відновлення від серпневої кризи. Проте, на цьому тижні Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз щодо зростання світової економіки в 2008р. з 4,4% до 4,1%, а щодо зростання економіки єврозони з 1,9% до 1,5%.
Правда, незважаючи на песимізм європейських міністрів фінансів, багато експертів стверджують неминучість таких дій. "Скорочення дисконтної ставки було необхідно. Але цього недостатньо, щоб вирішити всі проблеми", - вважає представник BlackRock Inc Боб Долл. Економісти також відзначають, що дії ФРС і план Дж.Буша з порятунку американської економіки зможуть заспокоїти ринок житла і в остаточному підсумку вплинути на всю американську економіку в цілому.
Нагадаємо, що монетарна влада США минулого тижня після обвалу світових фондових ринків зненацька скоротила ставку рефінансування на 0,75 процентних пункту - до 3,5%. Після цього ставка була скорочена ще на 0,5 процентних пункту - до 3% - 30 січня. В офіційному повідомленні рішення про зниження дисконтної ставки ФРС пояснює погіршенням прогнозу стану економіки та збільшенням економічних ризиків для ВВП країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас