Купи дружині кулемет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купи дружині кулемет

Кримінал
5752
Поки депутати ВР сперечаються, чи можна довірити зброю народу, в Україні на 15% за рік ростуть продажі альтернативних видів стрілецької зброї: мисливської та пневматичної.
Що купують українці
В Україні видано близько 200 ліцензій на торгівлю зброєю. За підрахунками директора ТОВ "Калібр" Андрія Цибкіна, тільки в Києві є 17 збройових магазинів. Торговельних мереж, що продають пневматику, у десять разів більше. Найбільш ходовий товар зброярів - пневматика та мисливські рушниці. Наприклад, у мережі мисливських магазинів "Ібіс" 60% покупок припадає на мисливські рушниці, 20% - пневматику, 10% - зброя самооборони, 10% - на мілітарі-аксесуари. У магазині "Калібр" 50% виторгу приносить пневматика, 25% - мисливські рушниці, 15% - засоби самозахисту, 10% - аксесуари. За оцінками роздрібних торговців, понад 40% внутрішнього ринку займає пневматична зброя, майже 40% припадає на мисливські рушниці та боєприпаси, 10% - на засоби самооборони та аксесуари.
Майже 80% товарів на полицях українських зброярів - іноземного виробництва. Вітчизняна зброя практично не представлена у двох найбільш масових сегментах: мисливському та пневматичному. Наприклад, в асортименті двох найбільш відомих українських зброярів - Казенного підприємства НВО "Форт" (м. Вінниця) і СП "Шмайсер" (Київська обл.) - в основному гумокулеві і газові пістолети (ще Форт випускає бойову зброю для армії і МВС). Мисливську гладкостовбурну і пневматичну зброю ці підприємства не випускають.
Близько десяти вітчизняних компаній, що працюють на внутрішній ринок, теж виробляють переважно пістолети та боєприпаси, контролюючи близько 20% українського ринку зброї для самооборони, полювання і розваги, обсяг якого в 2007 році, за різними оцінками, склав від $1 млрд до $2 млрд.
Вітчизняні зброярі будуть заробляти в десятки разів більше, якщо українцям дозволять купувати бойові або гумокулеві пістолети. "Про рівень розвитку збройового бізнесу і таких супутніх розваг, як полювання та спортивна стрілянина, можна судити за кількістю продаваних патронів. В Україні щорічно реалізується близько 10 млн боєприпасів. Для порівняння: у Німеччині - 100 млн, в Іспанії - 300 млн", - говорить комерційний директор мережі магазинів "Ібіс" Ромас Грунскіс.
Забави заради
10 млн боєприпасів, про які говорить Грунскіс, - це патрони для вогнепальної зброї. Для пневматичних гвинтівок і пістолетів українці щорічно купують сотні мільйонів куль калібру 4,5 мм. Оберт найбільшого сегмента збройового ринку за підсумками 2007 року оцінюється в $800 млн, що відповідає приблизно 5-10 млн пневматичних пістолетів і гвинтівок вартістю $50-150. Пневматика доступна всім: собівартість пострілу із пневматичної зброї - копійки; не потрібно одержувати дозволів на покупку і носіння пневматики з калібром більше 4,5 мм і швидкістю кулі до 100 м/с (якщо швидкість вильоту кулі вища або більший калібр, пневматична зброя прирівнюється до мисливської).
"Пневматика не призначена для самозахисту, - говорить Андрій Цибкін. - По суті, спортивна зброя, іграшка, але іграшка небезпечна. На відстані 7-10 метрів сталева кулька, випущена із пневматичного пістолета, пробиває наскрізь скляну пляшку з-під шампанського". За словами Цибкіна, пневматика добре продається цілий рік, але влітку спостерігається сплеск продажів: "Люди розважаються на дачах, влаштовуючи тир на власному городі".
В Україні не набереться і десяти стрілецьких стендів, куди можна приїхати постріляти, не напрягаючи себе одержанням дозволу на покупку особистої зброї. Сфера подібних розваг в Україні - абсолютно незасвоєний ринок. За статистикою, наприклад, у Німеччині 9 з 10 пострілів з мисливської зброї робиться на тренуваннях або змаганнях. "У Європі спортивна стрілянина з вогнепальної і пневматичної зброї користується великою популярністю в населення (у тому числі такого, що не має особистої зброї). Багато хто захоплюється кульовою, стендовою стріляниною. Практично на всіх стендах пропонують спортинг - імітацію полювання, стрілянину по мішенях-тарілках, що летять,", - розповідає Ромас Грунскіс.
Кому полювання
Справжні любителі полювання - найбільш бажані покупці в зброярів всього світу. Гладкостовбурна мисливська зброя і патрони до неї приносять українській збройовому роздробу до $800 млн на рік. У Києві неодноразово проводилися виставки, на яких були представлені збройові будинки, що спеціалізуються на виробництві елітної мисливської зброї. Такі рушниці виготовляють більше року, ціни на них стартують із $0,5 млн.
При створенні елітної зброї враховуються індивідуальні особливості будови тіла замовника. На одному квадратному сантиметрі поверхні металу може розташовуватися до мільйона крапок гравірування; елітна зброя, як правило, інкрустується дорогоцінними металами. Українські магазини такими рушницями не торгують. Як правило, охочі замовити ексклюзивну рушницю їдуть на завод в Австрію, Німеччину, Іспанію або Італію.
Рушниця початкового рівня російського виробництва і необхідне для полювання спорядження обходиться приблизно в $1 тис. За словами мисливця з десятилітнім стажем Ярослава Коваленка, люди, що всерйоз займаються полюванням, рідко обмежуються однією універсальною рушницею. У більшості запеклих мисливців є 4-6 рушниць під різні види полювання. Справжнє полювання - дорога розвага. Запеклий мисливець за сезон витрачає понад $1000.
Мисливська рушниця - єдина доступна українцям вогнепальна зброя. У часи СРСР гладкостовбурні рушниці можна було купити тільки за мисливським квитком, без окремого дозволу міліції. Зараз, щоб придбати рушницю, необхідно одержати дозвіл у міліції, але необов'язково бути мисливцем.
Приблизно з 2 мільйонів одиниць гладкостовбурних рушниць, зареєстрованих в Україні, більшість куплено для самооборони. Українське законодавство лояльне до застосування мисливської зброї з метою захисту власного житла. Втім, перед покупкою рушниці для самооборони варто уважно прочитати ст. 36 і 263 Кримінального кодексу, ст. 190 Кодексу про адміністративні правопорушення, Інструкцію МВС (затверджену Наказом № 622 від 21 серпня 1998 р.) і проконсультуватися з юристом. Порушити кримінальну справу, зокрема, можуть за використання несертифікованого гумовокульного патрона або патрона, призначеного для іншого типу зброї.
В обороні
Для самозахисту українцям дозволено купувати газові пістолети та балончики, а представникам окремих професій - зброю під гумову кулю. Річний обсяг усього сегменту засобів самооборони невеликий: він оцінюється приблизно в $100-200 млн.
Газові пістолети та балончики були першими засобами самозахисту, які дозволили купувати українцям. 10-15 років тому вони користувалося великою популярністю: тоді магазини продавали по 5-6 одиниць газових пістолетів на день. Зараз за рік в одній торговельній точці продається 10-30 штук. "Люди розібралися в ККД "газовиків" і перестали їх купувати, - говорить Андрій Цибкін. - Замість газової зброї можна купити балончик, що продається без дозволів, коштує в 30 разів дешевше і дає приблизно такий же ефект".
Дозволи на придбання пістолетів і револьверів, що стріляють гумовими кулями, видаються співробітникам МВС, прокуратури, судів, митниці, їх близьким родичам і журналістам. За оцінками продавців зброї, "спецсзасобами для стрілянини гумовими кулями" в Україні володіють менше 100 тис. чоловік, а кількість охочих придбати цей різновид зброї перевищує 2 млн.
Представлені на ринку газові пістолети і балончики - на 90% український товар. Пістолети для стрілянини гумовими кулями - всі вітчизняного виробництва, в Україні заборонений продаж імпортної зброї під гумову кулю.
Без закону
З 1996 року у ВР минулому зареєстровані десять варіантів законопроекту про зброю. "Всі проекти закону були невдалими, юридично безграмотними", - пояснює неприйняття документів один з фахівців Головного науково-експертного управління ВР.
Навіть якщо законодавці дозволять всім українцям купувати тільки гумовокульні пістолети, обсяг українського ринку особистої зброї зросте як мінімум у півтора рази.
Втім, українські продавці і виробники не сподіваються на прийняття закону про зброю найближчим часом. По суті, головними лобістами закону про зброю зараз є українські банки. На сьогоднішній день нарізну зброю можуть використовувати тільки держохоронці. На думку банкірів, монопольне становище Державної служби охорони МВС України дозволяє ДСО завищувати вартість послуг збройної охорони та інкасації. Якщо озброїти приватні охоронні агентства, вони складуть конкуренцію Державній службі охорони і зможуть "збити" ціну на озброєну охорону.
Як купити
Мисливська гладкостовбурна зброя і пістолет для стрілянини гумовими кулями можуть купити громадяни України, що досягли 21 року. Мисливську нарізну рушницю дозволяється купувати з 25 років, пневматичну зброю (зі швидкістю вильоту кулі більше 100 м/с або калібром понад 4,5 мм) - з 18-річного віку.
Кількість зброї, якою можна володіти, не обмежена, необхідно тільки забезпечити її схоронність.
Дозволи на нарізну зброю і під гумову кулю видаються в головному обласному управлінні МВС, на газову та гладкостовбурну - у райвідділі міліції за місцем проживання.
Щоб одержати дозвіл на покупку будь-якого виду зброї, спочатку потрібно пройти медкомісію, одержати довідку і сертифікат нарколога про відсутність протипоказань для володіння зброєю. Вартість послуг медиків - від 80 грн.
В міліції необхідно взяти довідку про відсутність судимості, а від дільничного інспектора - висновок про умови зберігання зброї. Щоб одержати "добро" дільничного, потрібно обзавестися збройовим сейфом (до $200). Від тих, хто проживає не за місцем прописки вимагають довідку з ЖЕКу про нинішнє місце проживання.
Для одержання дозволу на мисливську зброю і під гумову кулю необхідна також довідка про закінчення спецкурсів з поводження зі зброєю, характеристика та довідка з місця роботи.
Пістолетом для стрілянини гумовими кулями можуть володіти тільки представники певних професій: працівники правоохоронних органів, митниці, судів, їх близькі родичі, журналісти. Вони надають документи, що підтверджують право на придбання зброї. Наприклад, "пакет" журналіста: свідоцтво про державну реєстрацію видання, де він працює; клопотання головного редактора; копія журналістського посвідчення.
У міліції пишеться заява із проханням надати дозвіл на покупку зброї, заповнюється реєстраційна картка, оплачуються послуги дозвільної системи. Вартість послуг міліції для юридичних осіб - 59,5 грн, фізичних - 20,4 грн.
З дозволом на руках зброю можна вибирати протягом трьох місяців. Після покупки і укладання договору страхування цивільної відповідальності власник зобов'язаний написати ще одну заяву в міліцію (надати дозвіл на зберігання та носіння зброї), після чого йому видається дозвіл на зберігання та носіння зброї терміном на 3 роки.
При перереєстрації зброї в міліцію надаються: заява; медична довідка; нові договір страхування цивільної відповідальності та довідка про відсутність судимості; дозвіл на зберігання зброї; квитанції про оплату послуг дозвільної системи (8,5 грн). Також необхідно надати зброю для технічного огляду.
Експертиза
Продаж зброї населенню. Pro
Андрій Цибкін, директор магазину "Калібр"
- Торгуючи зброєю, ми керуємося інструкціями МВС. На жаль, у них не все чітко прописано і дуже багато прогалин. Але система нагляду над зброєю працює, тому в контролюючих органів немає бажання будь-що змінювати.
Закон про зброю необхідний. Практично у всіх країнах СНД є закон про зброю. У Росії, наприклад, з 1995 року. Можна, приміром, дозволити продаж зброї для стрілянини гумовими кулями, адже це не знаряддя вбивства, революцію з нею не зробиш - така зброя не пробиває навіть пластиковий щит. Зате така зброя - ефективний захист від хуліганів у темному провулку.
Практика інших країн свідчить: якщо всім дозволена короткоствольна нарізна зброя, то люди, розуміючи, що пістолети є в багатьох, бояться його застосовувати. У нас же злочинець грабує будинок, тому що впевнений, що його господар нема чим захиститися.
Думаю, після дозволу продажу зброї не буде сплеску злочинності.
Ромас Грунскіс, комерційний директор мережі магазинів "Ібіс"
- Наприкінці 90-х років минулого століття в Англії заборонили продаж зброї населенню, але кількість злочинів у країні не знизилася, навпаки - збільшилася: розцвів нелегальний ринок зброї.
По-моєму, для самооборони в Україні потрібно дозволити як мінімум масовий продаж пістолетів під гумові кулі. Але це не панацея: відповідальність людини, що застосовує несмертельну зброю, нижча, ніж у того, хто стріляє свинцевою кулею.
Супротивники масової торгівлі впевнені, що українці не готові до володіння зброєю самооборони. Але при цьому в армії вісімнадцятирічному хлопцеві видають автомат, що куди більш небезпечніший від будь-якого пістолета. Чому, наприклад, військовий або міліціонер може ходити зі зброєю вулицею, а після виходу на пенсію - ні? Невже його відповідальність якось знизилася?
Деякі депутати стверджують, що держава не зможе контролювати власників зброї. Насправді в Україні давно налагоджена ефективна система відповідного контролю.
Продаж зброї населенню. Contra
Олександр Голуб, народний депутат, член фракції КПУ
- На даному етапі суспільного розвитку України легалізація масового продажу зброї неприпустима. У країні все частіше виникають конфлікти при розділі власності, продажі землі та ін. Якщо зброя буде доступна кожному, її будуть використовувати в таких розборках. У нас не розвинена культура застосування та носіння зброї. Та і закордонний досвід показує, що доступність зброї викликає багато проблем. Наприклад, у Штатах школярі все частіше розстрілюють своїх однокласників і вчителів.
Володимир Ярмоленко, мисливець, заступник директора ТОВ "Альбрехта"
- З дозволом торгівлі нарізною короткоствольною зброєю збільшиться кількість злочинів. Таку зброю, на відміну від мисливської рушниці, легко сховати під одягом і ввійти, наприклад, у банк або магазин. А далі - як фантазія підкаже. Зброя, як річ дорога, буде провокувати на крадіжку.
В економічно благополучній країні можна продавати хоч автомати. У нас же багато людей, яким ніде заробити, - безвихідь штовхає на злочин.
Факти Український ринок особистої зброї
Обсяг внутрішнього ринку - $1-2 млрд*
Частка імпорту - 80%
Виторг вітчизняних виробників - $200-400 млн у роздрібних цінах
Кримінальний кодекс України
Частина 5 ст. 36 "Необхідна оборона"
"Не є перевищенням меж необхідної оборони та не тягне за собою кримінальну відповідальність застосування зброї... для запобігання протиправного насильницького вторгнення в житло або інше приміщення, незалежно від важкості збитку, заподіяного тому, хто зазіхає". Кримінальний кодекс України
Частина 1 ст. 263 "Незаконне поводження зі зброєю"
"Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача або збут вогнепальної зброї (крім гладкостовбурної мисливської), боєприпасів... без передбаченого законом дозволу - карають позбавленням волі на термін від двох до п'яти років".
Кодекс про адміністративні правопорушення
Ст. 190 "Порушення порядку придбання та зберігання"
"Придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянам вогнепальної мисливської.., а також пневматичної зброї калібру більше 4,5 мм і швидкості польоту кулі понад 100 м/с без дозволу органів внутрішніх справ - спричиняють штраф від 51 до 85 грн із конфіскацією зброї або без".
Олена Середа
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас