Уряд банкротує Ощадбанк? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд банкротує Ощадбанк?

1952
Ощадбанк перебуває на піку популярності не зі своєї волі. Пікантності ситуації додає інформація від самих співробітників апарату "Ощадбанку" про те, що платять вони компенсації вкладникам із власних коштів
Нинішня влада робить все можливе, щоб убити відразу двох зайців: роздати обіцяні гроші та взяти "під себе" цю державну структуру. Однак на Грушевського призабули про те, що Ощадбанк все-таки установа фінансова, і за кожний свій крок несе відповідальність і перед вкладниками, і перед засновником - тобто державною машиною.
З дня на день перед колективом Ощадбанку постане новий глава. Яким він одержить банк? Напевно, досить проблемним. І тут є кілька аспектів.
По-перше, незабаром громадськість одержить результати комплексної перевірки Ощадбанку з боку Національного банку, як регулятора. Результати її, як уже відомо, досить невтішні та не на користь нинішнього керівника пана Гулея. Можливість останнього фінансувати передвиборну кампанію Партії регіонів залишимо в спокої. Вкінці-кінців, хто її, передвиборну кампанію, тільки не фінансував?... Цікаво інше. Як виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР вплинули на діяльність банку? "Разброд и шатание" панують у коридорах даної установи по всіх філіях України. Уряд не придумав адекватної схеми роздачі "хліба", зате забезпечив видовище у вигляді кілометрових черг, непритомностей і, на жаль, смертей не відходячи від каси. Хто після такої "радості" понесе свої кошти не депозит у цю державну махіну?
По-друге, наприкінці місяця розповзлися чутки про те, що Ощадбанк забезпечує виплату компенсацій вкладникам не з бюджетних, а із власних ресурсів, тобто за рахунок тих самих депозитів. Що цікаво, чутки стали поширювати зсередини, у самому Ощадбанку. Чи можливо це теоретично? Так. По двох схемах:
Перша - панові Гулею пообіцяли, що його не знімуть, якщо він допоможе уряду здійснити свої передвиборні обіцянки матеріально.
Друга - для того, щоб Ощадбанк видавав компенсації із власних коштів, його потрібно капіталізувати... з бюджету. Тоді гроші будуть робити гроші шляхом мультиплікування і усім - уряду та Ощадбанку - від цього буде добре. Разом з тим, експерти категорично заперечують можливість і бажання Ощадбанку використати для компенсацій власні кошти.
Джерела в Держказначействі уточнили, що 28 мільярдів, залишених попереднім урядом у якості Стабфонду, були вилучені та спрямовані на виплати. Але ж так вигідно Ощадбанку під час такої нестабільності курсу долара вилити їх на компенсації! Тому не виключено, що якщо не весь обсяг виплат, то деяку частину Ощадбанк таки міг взяти на себе.
Разом з тим, співробітник Секретаріату Президента Роман Жуковський відзначив, що якби таке відбулося, першим відреагував би Нацбанк. У принципі, за великим рахунком, він і відреагував ревізією. І, якщо в результатах перевірки "спливе" даний факт, чутки виявляться виправданими. Разом з тим, співробітники Нацбанку спростовують можливість подібного.
Олександр Савченко, заступник глави Національного банку України:
- Ми, як регулятор, доводимо до банків нормативи, що охоплюють всю діяльність цих установ: достатність капіталу, ліквідність, ризикованість операцій і т.д. Якщо банк їх виконує, то, у принципі, для нас цього досить. Щодо можливості Ощадбанку виплачувати гроші вкладникам за рахунок власних ресурсів, можу відзначити, що в нього є така можливість якщо він дотримується нормативів і не порушує закони та наші інструкції. Однак це тільки теоретично! Дивлячись на те, що діяльність Ощадного банку дуже специфічна, вона не характерна для інших банків, коли за рахунок зовнішніх ресурсів фінансуються виплати, то не думаю, що банк користувався б такою теоретичною можливістю, оскільки це небезпечне виходом за нормативи та плани по доходах і видатках. Тому, я думаю, що банк дотримує балансу: гроші, що надходять на його рахунок від КМУ, він використає за призначенням.
Але ви розумієте, що гроші - це однорідна маса, і в банку є один рахунок, куди стікаються всі гроші. Наприклад, у вас є гаманець із грішми, там змішані всі гроші - і ваші, і чужі. Допустимо, вам дав певну суму друг, і сказав, щоб ви цю суму передали іншій людині. Теоретично, ви можете виплатити його друзям більше, ніж вам надіслали, але навіщо? У питанні повернення вкладникам грошей з ресурсів Ощадбанку може бути багато аспектів. Однак вони не до регулятора! Треба розуміти, що Ощадбанк - величезна махіна, де все пронизано бухгалтерськими балансами. Крім того, це комерційна організація, у якої є план щодо прибутку та капіталізації, і залазити в збитки йому не можна.
Разом з тим, бачимо, як "залізла в збитки" інша державна махіна - НАК "Нафтогаз України". На прикладі цієї компанії розуміємо, наскільки багатьом вигідно зараз зробити основні держкомпанії збитковими із подальшою можливістю їхнього викупу. Особливо напередодні нового витка приватизації. "Нафтогаз" збитковим давно вважають і охочих прибрати його до рук дуже багато. Це стосується й Ощадбанку. А якщо врахувати, що Ощадбанк, мабуть, славиться своєю розгалуженою філіальною сіткою, і є солідним шматком хліба для багатьох іноземних банківських гравців, чому б не домовитися з урядом про його банкрутство та подальший продаж? Цілком реально. Але... Тільки після виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР. Чим уряд нині й займається, зі змінним успіхом. Адже з боргової ями витягати цю структура ніякий інвестор не візьметься.
Валерій Литвицький, керівник групи радників НБУ:
- По-перше, перевіреної і стовідсотково достовірної інформації із цього приводу в мене немає. По-друге, інтереси вкладників Ощадбанку - вище всього, це святе. Вони повинні бути надійно захищені. Я негативно ставлюся до будь-яких чуток, а тим більше до дій, що містять навіть мінімальний ризик втрати довіри власників поточних і термінових депозитам. Не треба, я вважаю, розбурхувати суспільство та породжувати недовіру до банківської галузі. Проблема не стільки в цьому, а в тому, щоб не створити додаткового цінового тиску шляхом видачі 1000 гривень вкладникам Ощадбанку СРСР. У нашій економіці і без того споживчий попит дуже сильно розігрітий. Соціальні ініціативи не повинні перетворюватися в інфляційні. Потрібно забезпечити адекватну товарну пропозицію, через прискорене зростання економіки. Разом з тим, варто було б урахувати, що гроші вкладникам краще віддавати в гривні, а не в доларах, щоб зменшити доларизацію економіки. Але, може по-своєму правий і уряд: він хотів би уникнути в майбутньому використання валютного рахунку через обмін на необхідну гривню. У цьому теж є своя логіка стримування будь-якої гривневої емісії. Хоча, я б не перебільшував. Великої проблеми я тут не бачив, уряд власник свого грошового рахунку в НБУ і йому видніше.
Нині депозити населення фізичних осіб становлять 165 мільярдів 695 мільйонів. Сьогодні монетарна база зменшилася на 4,5%, торік - на 1%. Уряд стерилізував гроші, збільшивши кошти на казначейському рахунку НБУ: на 25 січня вони збільшилися на 217%, а торік на 113%. Тобто, на початку року на казначейському рахунку уряд мав 4 мільярди 400 мільйонів, а тепер - 9,5 мільярдів гривень. Ці гроші не тиснуть на споживчий ринок. Цього року НБУ зменшило на 0,8% видаткову емісію на покупку валюти. Ми навіть її продаємо! Наші солідарні з Мінфіном дії дозволять установити більш надійний контроль інфляційних очікувань.
Солідарність дій всіх гілок влади, про які говорить експерт, ніколи не стосувалася двох головних державних банків України - Ощадбанку та Укрексімбанку. Особливо яскраво ця ситуація виявилася тепер, коли Тимошенко і Ющенко роблять настільки суперечливі заяви, що стосуються нинішнього керівництва Ощадбанку. І, якщо в Укрексімбанку існує затверджена у верхах стратегія, то в Ощадбанку її дотепер немає. Це ще раз говорить про те, що злагоджена робота цієї держструктури невигідна владі.
Один з фігурантів галасу навколо Ощадбанку Андрій Пишний, нині заступник голови РНБО в коментарі відзначив, що не має інформації про такі факти.
- Безумовно, ми це питання будемо задавати нинішньому главі правління та сподіваюся, він нам на них відповість негативно. Знаючи колектив Ощадбанку і рівень відповідальності, на нього покладений, ці чутки, я впевнений, безпідставні. Однак теоретично можна зробити все. Кому вигідно ці чутки поширювати? Рівень політизації даного питання досить високий, і він підвищується щоразу, коли мова йде про ротацію кадрів. Так було завжди. Але зараз, мені здається, політики повинні сказати собі: "Стоп". Адже в Ощадбанку на сьогоднішній день 10 мільярдів поточних зобов'язань фізосіб, які ж наслідки буде мати така ситуація навколо цієї фінансової структури? Сам процес повернення грошей вкладникам Ощадбанку потрібно, однозначно, поліпшувати. Ситуацію навколо Ощадбанку я розглядаю у двох аспектах. По-перше, це інфляційні очікування. Однак це зараз для Ощадбанку не першочергове питання.
Зараз ми думаємо про сам процес повернення втрачених внесків і я вважаю, що керівництвом Ощадбанку була неправильно проведена оцінка ризиків, з якими зіштовхнеться банк, почавши процес повернення грошей громадянам. Виходячи із цього, а також з огляду на надзвичайний ажіотаж навколо цієї теми, ми маємо величезне соціальне "збудження" навколо відділень Ощадбанку по всій країні. Результат цього "збудження" ми одержимо, коли Ощадбанк буде підбивати підсумки своєї роботи. За моїми прогнозами, головна претензія в главі правління Ощадбанку буде щодо ефективності надання послуг. Повинні бути однаковою мірою важливі і виконання держпрограми, і забезпечення нормальної щоденної роботи банку. Я був неприємно здивований заявами, з посиланням на главу правління, де говорилося про те, що зміна керівництва Ощадбанку призупинить виплату компенсацій за внесками. Це безпідставно! Я можу з 100% упевненістю сказати: виплати зупинені не будуть!
Зараз ми спостерігаємо нормалізацію роботи філій, хоча і є труднощі в деяких регіонів. Але не можна ж ставити собі в заслугу те, що філії працюють по 2 години, - ми ж не у воєнний час живемо!
Втім, зібрати засідання наглядової ради і переобрати голову - не так легко. І війна буде йти не стільки за зміну Гулея, скільки за затягування часу. Адже події навколо Ощадбанку можуть також говорити про те, що це якийсь відволікаючий маневр від більш серйозних дій уряду, які не підлягають висвітленню ЗМІ.
У будь-якому разі, де б уряд не шукав кошти на виплату, на Ощадбанку зараз дуже велике навантаження. І, схоже, як би керівництво з нею не справлялося, Кабмін і Президент буде його "смикати" доти, поки із крісла не вилетить Анатолій Гулей. Потім усе нормалізується. До наступних виборів.
Ольга Василевська
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас