Експерт: Україна не готова використовувати Одеса-Броди в аверсному режимі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна не готова використовувати Одеса-Броди в аверсному режимі

Енергетика
172
Україна не готова використати нафтопровід "Одеса - Броди" в аверсному режимі. Таку думку висловив експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко.
За словами експерта, прогноз Міністра закордонних справ України Володимира Огризка про те, що нафтопровід "Одеса - Броди" уже до літа запрацює в аверсному режимі, є скоріше політичною заявою, ніж реальним проектом.
В інтерв'ю Deutsche Welle, Омельченко констатує, що значна частина нафтопроводу на території Європи так і не побудована, крім того, трубу треба заповнювати сировиною, контракти на поставку якої Україна ще ні з ким не підписувала.
"Цей нафтопровід повинен працювати в аверсному напрямку, але для цього треба збалансувати економічні та політичні інтереси. Одних політичних заяв мало. Для цього треба укласти угоди із власниками каспійських ресурсів", - сказав Омельченко.
Аналітик переконаний, що поки не буде серйозного економічного обґрунтування роботи нафтопроводу "Одеса - Броди", проект не буде реалізований у повному обсязі.
Нагадаємо, 21 січня, під час зустрічі з Міністром палива та енергетики України Юрієм Проданом, Надзвичайний і повноважний посол Азербайджану в Україні Талят Мусеїб-огли Алієв заявив, що Азербайджан має можливість завантажити потужності нафтопроводу "Одеса-Броди" в "аверсному" режимі та забезпечити поставки до 5 млн. тонн нафти на рік для переробки на ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (Дрогобицький НПЗ, Львівська обл.) і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірнянський НПЗ, Івано-Франківська обл.).
Це ж питання обговорювалося на зустрічі Президента України Віктора Ющенка із Президентом Азейбарджана Ільхамом Алієвим, що відбулася 24 січня в Давосі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас