Брюссель вимагає фінансової дисципліни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брюссель вимагає фінансової дисципліни

54
Європейська комісія винесла догану Франції, Італії, Румунії та Словаччині, що недостатньо зменшили бюджетні дефіцити, продемонструвавши, що Брюссель буде вимагати фінансової дисципліни навіть при уповільненні зростання економіки Європи.
Особливо сувора була Єврокомісія до Рима і Бухареста. Вона заявила, що італійському державному бюджету загрожує "значне погіршення", і попередила румунський уряд, що цього року проти нього можуть вжиті дисциплінарні заходи.
Комісія проводить розходження між країнами ЄС, що має бюджетні надлишки або близькі до рівноваги, з одного боку, і тими, чия фінансова строгість менш помітна, з іншого. Члени ЄС із першої категорії можуть дозволити собі деякі послаблення в сфері бюджетних видатків у період уповільнення економічного зростання.
Іоакім Алмунья, комісар ЄС з фінансових питань, уважно стежить за Францією та Італією, які торік були єдиними країнами єврозони, що відмовилися підписати зобов'язання привести свої бюджети в рівновагу до 2010 року. Однак він прагне демонструвати підтримку уряду Франції, що взявсь за структурні реформи, яких французька економіка, на думку Брюсселя, потребує вже давно.
Однак Альмунья заявив Financial Times, що вважає прогнози французького уряду про економічне зростання 2-2,5% цього року і 2,5% в 2009-2011 роках зайво оптимістичними у світлі погіршення глобальної економічної ситуації. Це означає, що Франція не зможе виконати свою обіцянку та ліквідувати дефіцит бюджету до 2012 року.
Що стосується Італії, то Єврокомісія вважає, що країна навряд чи зможе ліквідувати дефіцит до 2011 року, як обіцяла. Хоча торік дефіцит італійського бюджету знизився до 2% ВВП, погіршення економічної ситуації та падіння уряду Романо Проді минулого тижня викликають сумнів у здатності Італії зберегти фінансову дисципліну.
Ще гірша ситуація в Румунії, що вступала в ЄС рік назад. "Дефіцит бюджету, що зростає, в Румунії після її вступу в ЄС викликає серйозну заклопотаність", - заявив Алмунья.
Торік дефіцит румунського бюджету склав 2,9%, незважаючи на значне економічне зростання, і Комісія прогнозує дефіцит 3,2% цього року і 3,9% в 2009, якщо країна не введе більш жорстку політику.
Словаччині вказали на те, що їй прийдеться посилити фінансову політику, якщо вона наступного року приєднається до єврозони, оскільки інфляційний тиск неминуче підсилиться після введення в липні фіксованого обмінного курсу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас