Євросоюз розраховує отримувати іракський газ замість російського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз розраховує отримувати іракський газ замість російського

Енергетика
242
Євросоюз розраховує в майбутньому одержувати природний газ із Іраку газогоном Nabucco, що планують прокласти в Австрію з району Каспійського моря через турецьку територію. Про це сказав єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс після зустрічі в Брюсселі з міністром нафти Іраку Хусейном аль-Шахрістані.
"Важливо, щоб іракський газ був підключений до потоку Nabucco", - сказав він, у той же час відмітивши, що Ірак не є членом міжнародного консорціуму з реалізації проекту будівництва газопроводу Nabucco. "Офіційних переговорів на цей рахунок поки не проводилося", - сказав Пієбалгс.
У ЄС розраховують завдяки трубопроводу Nabucco знизити залежність від імпорту російського газу. Однак, як зауважують європейські ЗМІ, учасники консорціуму - Угорщина, Туреччина, Болгарія, Румунія та Австрія - не заручилися гарантіями поставок, а без цього їм буде складно залучити 7 мільярдів доларів на будівництво.
Газопровід Nabucco пройде мимо Росії та України. Крім Іраку, як потенційних постачальників газу для Nabucco називають Азербайджан, Казахстан, Туркменію, Єгипет і Іран.
Іракський міністр, зі свого боку, повідомив, що уряд Іраку найближчим часом дасть відповідь на пропозицію компанії Shell про її участь у розробці газового родовища на півдні країни.
За словами аль-Шахрістані, саме із цього родовища газ можна буде поставляти в Європу. Максимальна пропускна здатність Nabucco, довжина якого 3,3 тисяч кілометрів, оцінюється в 31 мільярд кубометрів газу. Найближчий термін надходження газу запланованою трасою - 2012 рік.
Нагадаємо, що на засіданні комітету з питань іноземних справ Європарламенту прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що виступає за використання Чорного моря для диверсифікованості джерел енергопостачання.
"Чорне море дає унікальну можливість для диверсифікованості постачання енергоресурсів", - сказав український прем'єр-міністр 28 січня в Брюсселі.
Також вона заявила про намір разом з Європейським Союзом побудувати новий газопровід "Білий потік", що з'єднає країни Центральної Азії з державами ЄС через Чорне море та Україну.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас