Мобільні телефони поставили на облік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільні телефони поставили на облік

1153
"Укрчастотнагляд" почав видачу облікових марок для маркування мобільних телефонів, які ввозяться через кордон.
Обов'язкове маркування мобільних телефонів введене відповідно до статті 29 Закону України "Про радіочастотний ресурс" як додатковий захід для захисту українського ринку від незаконного ввозу мобільних телефонів. За даними Держцентру радіочастот, в Україну щорічно легально ввозиться лише близько 8% від всіх мобільних телефонів.
Відповідно до нових правил, імпортери та продавці мобільних "трубок" зобов'язані до 1 червня 2008 року продати всі свої немарковані телефони. У протилежному випадку вони можуть бути конфісковані. Подібний захід спрямований на боротьбу з контрабандою і діє вже в Білорусі з кінця 2006 року.
Облікові марки будуть надаватися безкоштовно, їх уже закуплено 2 мільйони штук. На упаковку кожного апарата вони будуть наноситися імпортерами або реалізаторами безпосередньо перед продажем. Причому марка виконана таким чином, що приклеїти її можна лише раз.
Прес-служба центру "Укрчастотнагляд" повідомила, що "розмови про введення маркування ведуться ще із середини 2006 року, але увесь час іде дуже потужна протидія з боку тих, кому це невигідно". "Наприклад, торік було скасовано два рішення Національної комісії регулювання зв'язку, якими вводилося це маркування. Зараз вони знову набувають чинності", - говорять у прес-службі "Укрчастотнагляду".
Незважаючи на те, що введення маркування багато разів блокувалося зацікавленими в нелегальному ввезенні телефонів структурами, Володимир Кириченко, заступник керівника "Укрчастотнагляду", упевнений, що процедуру маркування вже не скасують: "Ухвалено рішення на рівні уряду. Завдяки маркуванням ми припускаємо вийти на рівень 80-85% легальних телефонів, продаваних в Україні".
В українській філії компанії "Евросеть" також упевнені, що маркування мобільних телефонів допоможе контролювати "сірий" ринок. "За оцінками нашої компанії, його частка в Україні зараз становить близько 20%. Маркування можна буде вважати ефективним, якщо до кінця 2008 року ця цифра скоротиться як мінімум до 10%", - пояснює Олександр Мельничук, PR-менеджер української філії компанії "Евросеть".
Він також вважає, що істотного подорожчання мобільних телефонів через введення обов'язкового маркування не буде. "Якщо ціни і виростуть, то дуже незначно", - припускає Олександр Мельничук.
Поки ж у кінцевих точках продажів мобільних телефонів менеджери не чули про введення облікових марок. "ДЕЛО" побувало в 10 точках продажів мобільних телефонів у столиці, але в жодній не знали про обов'язкове маркування. "Про маркування ми нічого не чули. Знаємо тільки про обов'язковий сертифікат якості, що обов'язковий для кожного телефону", - здивувався продавець відділу мобільних телефонів в ЦУМі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас