Польща претендує на наших гастарбайтерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща претендує на наших гастарбайтерів

537
Брак робочої сили змусив Польщу відкрити свій ринок для припливу гастарбайтерів з Росії, України та Білорусії. Варшава вводить для них полегшений режим перебування на своїй території. Це рішення суперечить інтересам України, Росії і Білорусії, які самі страждають від дефіциту робочих рук
Відтік кваліфікованих робітників прийдеться покривати за рахунок збільшення міграції з Азії.
У Варшаві не приховують, що найбільший інтерес для них становлять росіяни, білоруси та українці. Переважна більшість із них мають досить високий рівень освіти, володіють спеціальностями, затребуваними в польській економіці.
Гастарбайтери зі східнослов'янських країн одержали можливість працювати на території Польщі без перерви до шести місяців, тоді як дотепер вони повинні були через кожні три місяці роботи вертатися додому.
За даними на кінець 2007 року, польські підприємства зазнавали нестачі близько 250 тис. працівників. При цьому працевлаштовані в Польщі гастарбайтери зі Сходу після трьох місяців роботи були зобов'язані залишати територію країни не менше ніж на три місяці. Перманентна ротація працівників створювала проблеми для їхніх польських роботодавців.
Така ротація прийнятна для сезонних робіт у сільському господарстві, однак на промислових підприємствах текучість кадрів відображається не кращим чином. І от тепер питання вирішене на користь польських роботодавців і гастарбайтерів з Росії, України та Білорусії.
Не можна не розуміти, що в остаточному підсумку постраждають інтереси країн СНД - східних сусідів Польщі, які можуть позбутися значної частини кваліфікованих робітників та службовців. Відзначимо, що на відміну від Білорусії та України, Росія таким рішенням польської влади буде защемлена подвійно. Тому що їй загрожує відтік за кордон не тільки власних працездатних громадян, але й українських і білоруських гастарбайтерів, кваліфікована праця яких активно використається на будівництвах і підприємствах.
Сенатор від Калінінградської області Микола Тулаєв заявив "НГ", що польська влада діє "економічно та демографічно не в інтересах Росії". За словами Тулаєва, у Калінінградській області склався значний дефіцит робочої сили - залишаються вакантними до 50 тис. робочих місць.
"Забороняти виїзд не можна. Ми повинні зробити відповідні висновки, формувати конкурентне середовище, створюючи в себе умови, які будуть привабливі для робітників", - підкреслив сенатор.
Разом з тим він визнав, що виконання цього завдання проблематичне - середня зарплата в Польщі становить сьогодні 600-700 євро, у той час як у Калінінградській області вона перебуває на рівні 200 євро.
У консульському відділі польського посольства відмовилися дати прогноз, наскільки може збільшитися чисельність росіян, що бажають відправитися на роботу в їхню країну. У той же час перший секретар відділу сприяння торгівлі та інвестиціям польського посольства Лех Пінтера сказав, що "розраховувати на росіян Польщі особливо не варто". "Найбільша нестача в нас у будівництві, але в робочих спеціальностях росіян нема, а працюють досить давно, наприклад, програмісти. Це пропозиція, скоріше, для білорусів і українців, а з Росії, крім окремих випадків з Калінінградської області, потік не зросте", - вважає Пінтера.
Тим часом, за останньою оцінкою Мінздоровсоцрозвитку, в 2008 році потреба російської економіки в іноземній робочій силі складе 2 млн. чоловік. Калінінградська область виявилася на самому краї боротьби за трудові ресурси з Білорусії та України, що прийдеться вести прикордонним російським регіонам із сусідами із країн ЄС. Тим часом згодом проблема перетікання трудових ресурсів з європейських країн СНД у Євросоюз може ще більше загостритися. Можливо, приклад Польщі наслідуватимуть її сусіди, що також зазнають дефіциту трудових ресурсів.
Гостро брак робочої сили відчувається, наприклад, у Литві, більше 300 тисяч громадян якої після вступу в травні 2004 року цієї країни в Євросоюз і відкриття кордонів, що відбулось після цього, переселилися на Захід. А в Естонії після вступу в Євросоюз проблема загострилася настільки гостро, що департамент ринку праці недавно виступив з ініціативою ширше залучати до праці алкоголіків і туніядців.
Естонські офіційні органи не мають у своєму розпорядженні точних даних про кількість іноземних робітників, але відомо, що на першому місці в потоці гастарбайтерів поки стоять громадяни України та Росії, яким у потилицю починають дихати вихідці з Індії і Китаю. При цьому в парламентах трьох балтійських держав дебатуються ініціативи з полегшення ввезення робочої сили з-за меж країн ЄС.
Росії в умовах демографічного спаду і можливого посилення відтоку працівників у Євросоюз не залишається нічого іншого, як розширити залучення менш кваліфікованих трудових мігрантів із Центральної Азії, Китаю, Індії та інших країн. Не відкидається і нове збільшення зарплат на ринку кваліфікованих фахівців.
Ігор Наумов, Олексій Щеглов
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас