Бойко: "Нафтогаз" здійснює "несанкціонований відбір" газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: "Нафтогаз" здійснює "несанкціонований відбір" газу

Енергетика
153
Екс-міністр палива та енергетики, народний депутат від Партії регіонів Юрій Бойко звинувачує НАК "Нафтогаз України" у тому, що з 1 січня 2008 року компанія здійснює несанкціонований відбір газу з підземних сховищ і газопроводів.
"Справа в тому, що з початку січня "Нафтогаз України" не має договорів на покупку газу. Користуючись положенням власника газотранспортної системи, НАК просто забирає газ із підземних сховищ і транзитних газопроводів, збирає зі споживачів гроші, якось їх розподіляє, але при цьому не змогла закупити необхідні ресурси", - повідомив Бойко.
"Це називається "несанкціонований відбір", - резюмував екс-міністр. - Нас просто повернули в 1999 рік. Звідси й плутанина".
За словами Бойка, "Нафтогаз" не може показати власникам ресурсу баланс розподілу газу, інакше він документально визнає факт несанкціонованого відбору.
"Якщо виявиться, що був несанкціонований відбір транзитного газу, то це може дорого обійтися не тільки НАК", - вважає "регіонал".
"Оскільки "Нафтогаз" не може показати баланс, жоден з реальних власників ресурсу - "Укрнафта", "УкрГаз-Енерго", RosUkrEnergo або "Газпром" - не знають, що відбувається з їхнім газом. Звідси і заява RosUkrEnergo, що фактично сказало НАК: "Терміново розберіться з балансом газу, інакше газ по 315 доларів залишиться в Україні". Для нас це невигідно - російський газ набагато дорожчий від середньоазійського", - цитує Бойка газета.
Нагадаємо, на сьогодні заплановане засідання Ради національної безпеки та оборони за участю президента Віктора Ющенка, на якому планується розглянути стабілізацію фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас