Святослав Піскун знову зібрався в генпрокурори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Святослав Піскун знову зібрався в генпрокурори

161
Колишній генпрокурор Святослав Піскун учора оголосив про намір оскаржити указ президента Віктора Ющенка про своє звільнення.
Таке рішення було прийнято ним у зв'язку з визнанням закону, яким керувався президент, неконституційним.
Тим часом партнер юридичної фірми "Магістр і партнери" Олексій Рєзніков назвав "спроби переглянути рішення про звільнення" неактуальними.
Про намір оскаржити указ президента, відповідно до якого він був звільнений з посади генерального прокурора, народний депутат Святослав Піскун (Партія регіонів) заявив практично відразу після оприлюднення рішення Конституційного суду, що визнав закон "Про особливості звільнення з посад осіб, що поєднують депутатський мандат з іншими видами діяльності" не відповідним нормам Конституції України.
Святослав Піскун тричі був генеральним прокурором: з 6 липня 2002 року по 29 жовтня 2003-го; з 10 грудня 2004-го по 14 жовтня 2005-го; з 26 квітня по 24 травня 2007-го- останній раз він був звільнений на підставі суміщення ним посади генпрокурора з депутатською діяльністю. Це привело до загострення політичної кризи, у яку були утягнені силові структури- спецпідрозділи МВС "Беркут" і "Титан", управління держохорони та внутрішні війська (останній раз Ъ сповіщав про це 31 травня 2007 року).
"Тепер, після рішення Конституційного суду, я буду подавати позов в адміністративний суд, тому що мене незаконно звільнили з посади на підставі цього закону ("Про особливості звільнення..."). Буду честь свою захищати", - заявив Піскун. Як відомо, двічі він уже відновлювався на посаді генпрокурора за рішенням суду: у грудні 2004 року та у квітні 2007 року.
У тому, що йому вдасться виграти судову суперечку із президентом і цього разу, колишній генпрокурор навіть не сумнівається. За словами Піскуна, його головним аргументом у залі суду стане низка "грубих порушень", допущених під час підписання главою держави указу про його звільнення. "З одного боку, це було звільнення без згоди Верховної ради, а з іншого боку - звільнення на підставі неконституційного закону", - виклав свою позицію Святослав Піскун.
Партнер юридичної фірми "Магістр і партнери" Олексій Рєзніков вважає, що до істотних змін рішення КС не приведе. За його словами, депутати, що не склали своїх повноважень у зв'язку із призначенням на іншу посаду, будуть всі так само звільнятися. "Тому, мені здається, спроби переглянути рішення про звільнення кого-небудь неактуальні", - сказав Рєзніков.
У свою чергу, у секретаріаті президента наміри Святослава Піскуна відновитися вважають необґрунтованими. "Закони, визнані неконституційними, втрачають силу від дня прийняття Конституційним судом такого рішення, - заявив глава служби з представництва в судах інтересів президента Руслан Кирилюк. - Інакше кажучи, згадане рішення КС не має зворотної дії в часі".
Втім, Святослав Піскун не має наміру упускати шансу оскаржити указ президента. "Закон, що поліпшує права громадян або захищає їх, має зворотну силу. Тому тепер я маю право звернутися за відновленням своїх порушених прав", - твердо заявив Піскун.
"Як юрист, я вважаю, що він дійсно має на це право", - погодився з ним народний депутат Віктор Шемчук (НУНС), що виконував обов'язки генпрокурора після звільнення Святослава Піскуна навесні минулого року. Разом з тим прогнозувати, яким може бути рішення суду, Шемчук не став. "Суди в нас абсолютно непередбачувані", - сказав він.
Незважаючи на запевнення Святослава Піскуна, що в них з діючим генпрокурором Олександром Медведьком "повне взаєморозуміння", у випадку задоволення судом його позову в Генпрокуратурі знову може виявитися два керівники. Піскун наполягає, що перше слово в цьому випадку повинні будуть сказати депутати. "Якщо Верховна рада дасть згоду на його звільнення з посади - добре, якщо ні, тоді й будемо домовлятися", - сказав Піскун.
- Але ви ж добровільно від посади генпрокурора не відмовитеся? - поцікавилися.
- Може бути, і відмовлюся, - відповів Святослав Піскун.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас