Менеджера Daimler покарано позбавленням волі за фінансові махінації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Менеджера Daimler покарано позбавленням волі за фінансові махінації

Кримінал
159
Суд у Штутгарті засудив колишнього співробітника концерну Daimler до 5,5 років позбавлення волі. Судді винесли найбільш суворий вирок менеджерові, що обікрав концерн на мільйони євро.
П'ять із половиною років позбавлення волі - такий вирок виніс у середу, 30 січня, суд у Штутгарті екс-менеджерові автомобільного концерну Daimler, що обікрав свого роботодавця. Колишнього фінансового контролера з відділу збуту визнали винним у злочинному зловживанні довірою. За допомогою не занадто хитромудрих тіньових схем зловмисник протягом декількох років збагачувався за чужий рахунок.
Збиток, завданий концерну Daimler його тепер уже колишнім менеджером, прокуратура оцінила в 41 мільйон євро. Втім, суд на сьогоднішнім засіданні скоротив суму претензій майже вдвічі - до 22 мільйонів, оскільки термін давнини по деяких епізодах уже минув.
Особливою вигадливістю зловмисник, зважаючи на все, не вирізнявся. Схема, за допомогою якої він полегшував кишені, а точніше касу свого роботодавця, була гранично проста. Наприкінці 1990-х років фінансовий контролер заснував кілька підставних фірм, які одержували від Daimler винагороду за нібито надане комп'ютерне обслуговування.
Насправді ж 42-річний зловмисник торгував повітрям. За підробленими рахунками автоконцерн платив як мінімум протягом п'яти років - з 2000 по 2005 рік. Причому в самому Daimler про фінансові махінації довідалися тільки завдяки податківцям, які навідалися на одну з підставних фірм нечистого на руку менеджера.
Втім, подібна "короткозорість" обікрадених компаній - явище в німецькій економіці не рідкісне, вважає експерт міжнародної неурядової організації з боротьби з корупцією Transparency International Петер фон Бломберг. За його словами, якщо є можливість не заводити кримінальну справу, а також сховати щось, не привертаючи уваги громадськості, то вона використається. У компанії верх беруть побоювання, що куди більшу шкоду завдасть репутації оприлюднення інформації про корупційний скандал.
Справедливості заради варто відзначити, що цю гучну справу німецький автогігант зам'яти не намагався. Як це не смішно, але аферист погорів, в остаточному підсумку, через власну жадібність. Справа в тому, що капіталу, збитого завдяки неуважності колег-контролерів, йому здалося мало. І він за допомогою надання брехливих відомостей намагався ще й приховати накрадені "даймлеровські" мільйони від податківців. Однак оскільки у звітності автоконцерну ці видатки проходили як цілком офіційні, підробка розкрилась.
До обвинувачення в злочинному зловживанні довірою були в підсумку додані ухиляння від сплати податків і підробка документів. Сам зловмисник свою провину визнав. Він сподівався на більш м'який вирок, обіцяючи покрити хоча б частину зазнаних автоконцерном збитків.
Крім того, адвокат просив урахувати при винесенні вироку ту обставину, що його підзахисний більше двох років провів у камері попереднього ув'язнення. Проте, суд прийняв найбільш суворе з можливих рішень, задовольнивши вимогу прокурора. Троє спільників зловмисника, не посвячених в усі деталі шахрайської схеми, раніше відскіпалися умовними термінами покарання.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас