Євросоюз дав Лукашенкові останній шанс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз дав Лукашенкові останній шанс

274
Посол Німеччині в Білорусії Гебхардт Вайс сказав, що в Білорусії є шанс поліпшити відносини з Євросоюзом після запланованих на вересень виборів у парламент, якщо офіційний Мінськ почне демократичні перетворення. Про це Вайс сказав на зустрічі з білоруським президентом Олександром Лукашенком в четвер.
"Найближчі місяці до проведення виборів стануть деякою мірою вирішальними для Білорусії і її становища в Європі. На тлі цих подій, якщо процес піде вперед, то, можливо, з'явиться нова ситуація", - сказав посол, якого цитує державне агентство Белта.
Білорусія призначила чергові вибори в парламент на кінець вересня, пообіцявши ніяк не обмежувати присутність на них міжнародних спостерігачів.
Протягом минулого року білоруська влада говорила про бажання поліпшити відносини з Євросоюзом і США, заслуживши стримані похвали з боку ЄС достроковим звільненням декількох політв'язнів і незастосуванням сили стосовно учасників опозиційних протестів восени.
При цьому ЄС як умову переговорів називає початок демократичних перетворень і звільнення політичних ув'язнених.
Лукашенко на зустрічі з німецьким послом поскаржився на його колег з інших західних країн і пообіцяв урахувати пропозиції дипломата щодо зміни ситуації.
"Я не зовсім розумію роль послів країн Євросоюзу, здебільшого, і особливо американського посла... Тому я часом різко висловлююся... Коли ми чуємо офіційні заяви деяких послів, стає сумно", - сказав Лукашенко.
"Ви повинні сказати, що Вам не подобається, що б Ви хотіли змінити. Я спробую відреагувати на те, що Ви скажете", - додав білоруський лідер.
Наприкінці минулого року Лукашенко пригрозив висилкою послові США, якщо влада цієї країни застосує проти Білорусії серйозні економічні санкції.
На думку білоруської опозиції непослідовна риторика влади із приводу Заходу свідчить про те, що офіційний Мінськ намагається лавірувати між Заходом і Росією.
"Білоруська влада перебуває на роздоріжжі. З одного боку, є Росія, що багато обіцяє, але яка грає не за законами і правилами, а по поняттях. З іншого боку, є Захід, з яким домовлятися набагато складніше, але ціна цих домовленостей вища", - сказав лідер опозиційної Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько.
У середу російський міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав у Мінську, що Росія готова підтримати союзну їй Білорусію у суперечці з Європейським союзом і США та сприяти скасуванню санкцій, які були введені проти білоруської влади після переобрання Лукашенка на третій президентський термін в 2006 році.
Не визнали переобрання на третій термін білоруського президента Олександра Лукашенка ЄС і США та заборонили йому в'їзд на свою територію. Заборона торкнулася низки інших держчиновників. З минулого року проти Білорусії також діють обмежені економічні санкції.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас