Чи введуть штрафи за дострокову виплату кредитів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи введуть штрафи за дострокову виплату кредитів?

Кредит&Депозит
341
Найближчим часом українцям, що бажають взяти кредит на покупку товарів, навряд чи варто боятися обов'язкових штрафів за дострокове погашення таких позик.
Однією із причин популярності споживчих кредитів в Україні експерти вважають можливість їхнього дострокового погашення без штрафних санкцій. Саме тому останні рішення Єврокомісії про нові стандарти споживчого кредитування змусили наших співгромадян неабияк похвилюватися.
З недавніх пір тепер уже всі жителі Євросоюзу при достроковому погашенні кредиту будуть змушені платити штраф у розмірі до 1% загальної суми кредиту.
Крім того, у Європейському Союзі вводиться нове визначення реальної вартості кредиту. Тепер реальна процентна ставка в Європі буде розраховуватися з урахуванням вартості страховки, послуг нотаріусів і інших платежів.
На думку експертів компанії "Простобанк Консалтинг", введення такої норми в Україні найближчим часом малоймовірне. "Не секрет, що в Україні тільки дуже незначна частина населення може похвалитися високими офіційними доходами. От банки і змушені розтягувати термін кредитування, щоб позичальник відповідав вимогам до кредитоспроможності та мав можливість одержати кредит. Погашення ж позичальник проводить, виходячи з реальних доходів, що дозволяє йому погасити кредит швидше, ніж це передбачено в договорі. Таким чином, введення штрафів може відлякати потенційних позичальників, особливо великих, а тому банки навряд чи будуть зацікавлені в цьому", - вважає Ольга Онуфрійчук, виконавчий директор компанії "Простобанк Консалтинг". Крім того, подібні нововведення вимагають внесення змін у відповідні законодавчі акти, а, з огляду на практичну недієздатність Верховної Ради, розгляд такого питання на сесії найближчим часом малоймовірний.
У свій час впровадження сьогоднішньої редакції закону "Про захист прав споживачів" викликало досить велику критику з боку фінансових установ, які охарактеризували документ, як такий, що істотно обмежує їхні права та дає більші можливості клієнтам.
"Однак яким би не був даний документ, всі суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі, і банки, адаптували свою роботу з урахуванням вимог даного закону. Тому, як мені здається, подібні кардинальні зміни закону не відбудуться, оскільки це буде свідчити про відсутність чітко вираженої позиції щодо норм про захист споживача, що може негативно позначитися в цілому на виконанні даного закону", - вважає Дмитро Замотаєв, начальник управління кредитних продуктів роздрібного банкінгу Укргазбанку.
За словами Дмитра Замотаєва, особливих проблем або обмежень виникнути не повинно, навіть якщо подібні штрафи все-таки будуть офіційно дозволені. Адже важливий не сам факт наявності або відсутності тих чи інших платежів, а вірогідність надаваної інформації клієнтам щодо умов кредитування. При цьому клієнт, маючи повну інформацію про умови банків, вільний сам вибирати, які умови йому більше підходять.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас